Skip to content

În fiecare decembrie, simt că respir un aer de sărbătoare luminoasă și parcă nici nu știu de ce sunt așa de fericit. Nu mi se întâmplă nimic ieșit din comun, nu primesc cadouri costisitoare și nici măcar nu prea e soare afară. Dar mă bucur de bucuria celorlalți, care așteaptă vacanța sau cele câteva zile libere, ca să-și tragă sufletul un pic. Știu că există oameni care muncesc tot anul, fără pauză. Alții strâng băierile pungii, ca să pună un ban deoparte pentru masa de Crăciun. Pe unii nu-i întreabă nimeni de sănătate cu lunile. Îi văd pe stradă, trec pe lângă cei mulți, pe care nu-i aude și nu-i știe nimeni. Și mă gândesc la ai mei – rude, prieteni și colegi, întrebându-mă ce-aș putea face pentru ca sărbătorile să le fie mai luminoase.

Iar ceea ce fac în fiecare an este să-i adun pe toți laolaltă. Înainte de a ne duce pe la casele noastre la masa de Crăciun, îmi invit toți colegii într-o seară la o cină festivă într-un restaurant. Doar ca să stăm de vorbă și să spună fiecare ce-l bucură și ce-l doare.

Anul acesta am ales Suento, un bistro boem de pe strada Toamnei, adică central, dar ferit de agitația și traficul marilor bulevarde. Vara este adorabil mai ales datorită grădinii umbroase și liniștite, iar în sezonul rece te cucerește cu interiorul decorat în stil minimalist și atmosfera intimă. Meniul este cosmpolit și satisface și gusturile carnivorilor înnebuniți după pulled-pork sau quesadilla, dar și pe alte celor care caută preparate mai ușoare, fructe de mare, de exemplu, sau chiar vegetariene. Mi s-a părut deci locul ideal pentru o întâlnire prietenoasă cu oameni dragi, la un pahar de vin și o gustare.

Dacă vrei să ai o organizație sănătoasă și prosperă pe termen lung, este important să te oprești din când în când și să celebrezi performanțele și victoriile, mai ales contribuția inedită a fiecăruia – indiferent cât de mici ar fi toate acestea. Echipele în care oamenii se sărbătoresc unii pe alții și, dincolo de efortul depus, își permit să se și bucure de faptul că muncesc împreună au o mai bună evoluție (atât relațională, cât și profesională). Este foarte adevărat că – la fel ca și în familie – într-o companie există mereu lucruri care așteaptă să fie realizate (mereu putem trage concluzia că mai sunt multe de făcut). Dar este o dovadă de inteligență relațională să ne oprim preț de câteva minute sau trei-patru ore, ca să ne celebrăm realizările.

Este important ca inițiativa de a sărbători să pornească de la însuși liderul echipei, fiindcă e o dovadă că prețuiește oamenii cu care lucrează. Așa cum îi implică în proiecte noi la job, tot de la el se așteaptă să îi invite și la aniversarea încă unui an în care au colaborat. Lider autentic, în psihologie, este acea persoană care-și asumă rolul de a descoperi potențialul din oameni și idei și care susține oamenii spre a-și atinge potențialul.

℗PUBLICITATEAstfel, în calitate de lider a două echipe – pe care le coordonez mai mult sau mai puțin direct (grupul de lucru de la Pagina de Psihologie și cel de la Asociația Multiculturală de Psihologie și Psihoterapie) – și în acest an le-am propus colegilor mei din toată țara să ne reunim cu toții în București și să vorbim despre altceva decât obișnuitele obiective profesionale, schimbări și îmbunătățiri sau termene de finalizare.

Așa se face că ne-am adunat cu toții în cadrul intim și discret al celor de la Suento și am petrecut câteva ore cu umor, zâmbete și bunătăți culinare. În fiecare an, la întâlnirea noastră din decembrie ne alegem câte o locație potrivită pentru răsfăț și ne oferim cadouri unii altora (în semn de grijă și apreciere a legăturilor invizibile care ne unesc).

Este mereu surprinzător cum ajungem să ne conectăm unii cu alții atunci când există siguranță, un mediu confortabil și subiecte care să înlăture monotonia și plictiseala. Probabil că sunt multe locuri deosebite în București, dar pentru noi escapada de la Suento a reprezentat exact contextul de care aveam nevoie pentru a ne desfășura în voie și a sărbători încă un an în care am mers înainte împreună și am crescut – personal și profesional. Vă recomand Suento atât pentru un brunch cu prieteni sau o întâlnire de business la prânz, cât și pentru o seară relaxată, când vrei să evadezi într-un decor intim. Este, de asemenea, un loc în care poți lucra ziua, poate lângă un cappucino, dacă ai libertatea de a-ți lua laptopul din când în când în locuri care îți pot hrăni creativitatea.

 

View this post on Instagram

 

Wine, dine and start feeling fine 😀 #suentohouse #kitchen #bar #urbanescape

A post shared by suento (@suentobucharest) on

Decembrie s-a scurs numai pe jumătate. Celor care încă nu s-au reunit la petrecerea firmei și așteaptă seara festivă în curând le urez să aibă parte de o seară minunată împreună; să vadă umanitatea din fiecare coleg (cu care, poate, în cursul anului s-au încontrat ori au concurat); să fie înțelegători, să accepte și să ierte greșelile de peste an; și să aibă parte de cât mai mulți ani plini de succes!

Psiholog clinician, psihoterapeut de familie și cuplu, membru al Colegiului Psihologilor din România, formator la diferite programe de formare complementară, președinte și membru fondator al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0

8-22 dec

SALE

-70%

XMAS