Skip to content

Corpul uman este format, în proporție de 70% din apă (substanță chimică – H2O, fără de care nu putem supraviețui), această capacitate extraordinară permițând organismului să mențină o temperatură între 36,1 și 37,8 grade Celsius. Cu toate că apa potabilă este responsabilă de buna hidratare și regenerare a întregului organism, interesul pentru calitatea apei nu este cel mai ridicat, în rândul românilor. Și totuși, o educare treptată și conștientă poate duce la o orientare a acestora către ceea ce contează, de fapt.

Excludem, din start, posibilitatea de a folosi apa de la robinet, deoarece nu avem încredere în substanțele cu care este tratată (clor, acid sulfuric, compuși de aluminiu). Și iată cum, astfel, o mare parte dintre noi obișnuim să cumpărăm apă îmbuteliată, în detrimentul apei pe care o primim la robinet, în speranța că dacă plătim o sumă rezonabilă, acest lucru asigură și faptul că știm ce bem. Însă, lucrul care ar trebui să ne dea de gândit este însuși materialul din care este confecționată sticla. Dacă acesta este din plastic, ar trebui să ne punem întrebări serioase dacă vrem să consumăm conținutul acesteia, sau nu. Iar argumentul este simplu.

Apa menținută în recipiente de plastic reprezintă un adevărat pericol pentru sănătate, deoarece materialul folosit conține bisfenol A (un produs chimic, care se găsește inclusiv în organismul uman, sub diverse concentrații, din cauza utilizării plasticului policarbonat și care are o reacție lentă, dar devastatoare). Și este lesne de remarcat, prin simpla depozitare a unei cantități de apă într-un vas de plastic pe o perioadă de câteva zile. Putem observa cum începe să miroasă, să capete culoare și claritatea să fie una îndoielnică, așadar nimic din cele trei atribute ale unei ape potabile (inodoră, incoloră, insipidă). Însă asta nu este tot. Procurăm apa de la supermarket sau ne sunt livrate bidoane de către firme de curierat, însă nu avem habar prin ce carusel climatic a trecut, până a ajuns în posesia noastră. Depozitarea ei rămâne un subiect tabu, însă, calitatea ei, depinde, din nefericire, de tot acest proces.

Înscrierea unei date de valabilitate pe capacul unei sticle sau bidon de apă potabilă poate fi sugestivă, în ceea ce privește calitatea produsului respectiv.

℗PUBLICITATE



Peste toate acestea mai adăugăm și faptul că aparatele pe care le folosim sunt confecționate tot din plastic.
Sunt lucruri simple, aparent banale, dar care afectează, într-un mod nebănuit, calitatea vieții noastre. Și, de cele mai multe ori, sunt neluate în seamă de către marea majoritate dintre noi. Motivul? Lipsa timpului, lipsa unei informări coerente și strictețea unor legi care ar trebuie să certifice calitatea apei potabile pe care o ingerăm.

Este necesar să conștientizăm faptul că, dacă menținem același ritm în ceea ce privește consumul de plastic, în oceane va fi mai mult plastic decât pește, până în anul 2050. Iar acest lucru trebuie repetat cu voce tare ori de câte ori avem tendința de a alege confortul înaintea sănătății proprii și a mediului înconjurător. România nu stă cel mai bine la capitolul conștientizare, însă este datoria noastră de a schimba lucrurile la nivel micro, în comunitatea noastră, pentru a putea muta munții insurmontabili ai societății.

O alternativă, în acest sens, sunt filtrele de apă. Însă, și aici avem nevoie de o documentare serioasă și cât se poate de realistă. Ofertele pe care le găsim pe internet pot fi destul de frumos împachetate, însă, nu trebuie să uităm că în joc este însuși organismul nostru și al apropiaților noștri. Componenta financiară este un punct sensibil și dacă am calcula cât plătim pentru consumul de apă potabilă îmbuteliată, putem concluziona că un filtru de apă poate fi o versiune avantajoasă atât pecuniar, cât și din punct de vedere ecologic.

În acest sens, Zepter propune, pentru persoanele racordate la sistemul public de apă, sistemul EdelWasser de purificare a apei, cu 5 niveluri de filtrare Compact, care, pe lângă cele enumerate mai sus, este şi uşor de instalat, și are și o greutate (de doar șase kilograme), respectiv dimensiuni reduse (200mm lățime x 390 mm adâncime x 370 mm înălțime). Prin tehnologia inteligentă wireless, acesta elimină impurităţile din apă, folosind un sistem cu osmoză inversă, conceput pentru a satisface şi depăşi standardele personale de calitate. Așadar, variante alternative fezabile și durabile putem găsi, condiția minimă și suficientă este să punem informarea și alegerile conștiente pe primul loc, în beneficiul sănătății.

Bianca Sîrbu - contributor senior, jurnalist, lifestyle editor, om de bazã, pasionatã de comunicare, scris și materie cenușie.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0