Skip to content

Pentru mulți dintre oamenii zilelor noastre relațiile de cuplu reprezintă încă o necunoscută. Credințele, convingerile și mentalitățile noastre cu privire la viața în doi nu doar că se bazează pe prea puține adevăruri, dar, adesea, suntem ghidați de forțe inconștiente fără ca măcar să realizăm asta. Știința bazată pe teoria imago ne spune că relațiile sunt un vehicul al transformării și creșterii personale. Ceea ce înseamnă că dacă ne asumăm să descoperim secretele vieții de cuplu ne asumăm în fapt să descoperim secretele vindecării și dezvoltării personale.

Partenerii de toate genurile și orientările sexuale își doresc ca relațiile din care fac parte să fie definite de stabilitate, siguranță și pasiune erotică. Dar la modul real, puțini știm cum anume se găsesc, cultivă și mențin aceste deziderate interpersonale.

Ce se întâmplă într-o relație de cuplu?

Pentru a face trecerea de la o relație bazată exclusiv pe forțe inconștiente către o relaționare conștientă și asumată avem de descoperit care sunt caracteristicile adevărate ale vieții de cuplu.

ABONARE NEWSLETTER


Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.


În acest sens, teoria imago vine cu următoarele explicații:

℗PUBLICITATE



  1. Scopul inconștient al relației de cuplu este acela de a ne vindeca rănile din copilărie.
  2. Este necesar angajamentul asumat față de conștientizarea nevoilor neîndeplinite în copilărie și exprimarea acestora în spațiul relațional.
  3. Partenerii se consideră egali și caută să accepte diferențele care-i fac unici.
  4. Energia necesară transformării și creșterii este dobândită din activitățile comune și dialogul nesfârșit.
  5. Comunicarea clară și constructivă a nevoilor se face fără critică, reproșuri sau intimidări.
  6. Emoțiile capătă loc în spațiul dintre parteneri și sunt prețuite la adevărata lor valoare, inclusiv emoțiile de furie sau frustrare.
  7. Partenerii învață să-și recunoască și asume „părțile pierdute ale sinelui“ (trăsăturile celuilalt care ne incomodează), fără să le proiecteze unul asupra celuilalt.
  8. Partenerii sunt deschiși față de mentalitatea de creștere și își asumă propriul proces de dezvoltare și reîntregire, fără a se folosi doar unul de altul.
  9. Partenerii sunt atenți la energia sexuală, evită capcanele stereotipurilor de gen și se implică în treburile casei.
  10. Partenerii sunt în contact cu puterea personală reprezentată de energia corpului și a simțurilor, a emoțiilor și sentimentelor, a acțiunilor și comportamentelor, a minții și gândurilor.

Să explicăm lucrurile

Principiile terapiei imago se bazează pe faptul că în memoria noastră implicită sunt stocate primele experiențe de viață, care ajung să reprezinte șablonul relațiilor noastre viitoare. Inconștientul ne îndeamnă spre ceea ce îi este familiar și caută să ne orienteze în lume prin intermediul proiecțiilor și al rănilor nevindecate. Într-un limbaj mai accesibil, adesea reacțiile, trăirile și impulsurile noastre se bazează pe ceea ce nu este vindecat și conștientizat în trecutul nostru relațional și mai puțin pe ceea ce se petrece în prezentul pe care-l trăim. Este relativ confortabil să gândim că problemele noastre sunt cauzate în special de partenerul de viață (acesta fiind și cel care trebuie să schimbe ceva), dar întrebarea cheie este ce avem noi de învățat sau dobândit din interacțiunea cu omul de lângă noi?

Relația de cuplu este o repunere în scenă a copilăriei noastre, contextul psihologic în care vom retrăi cele mai mari temeri, dar și spațiul în care ni se arată oportunitățile vindecării și ale creșterii. Iar pentru ca acest proces de transformare să devină activ avem nevoie de asumare, cunoaștere și un angajament real pentru conștientizare.

Pentru o aprofundare a acestor explicații și pentru descoperirea instrumentelor necesare procesului de transformare, îți recomandăm cărțile: Terapia imago și Acceptă iubirea, semnate de Harville Hendrix și Helen LaKelly Hunt.


Citește și:

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0
Livrare gratuită în România la achiziții de peste 149,00 lei
0%