Skip to content

Probabil că îți amintești, ca și când a fost ieri, prima zi de școală a fiicei tale. Acum, ani mai târziu, fetița ta este aproape de a trece pragul adolescenței, și te întrebi când a trecut tot acest timp. Înainte ca fiica ta să atingă acel punct de cotitură și de a se numi oficial adolescentă, asigură-te că îi oferi aceste 10 lecții de viață importante.

  1. Ești frumoasă.

Într-o perioadă în care accentul este pus pe imagine, amintește-i că, indiferent de culoarea pielii, dimensiunea pantalonilor, culoarea părului, sau orice aspect al înfățișării ei, este frumoasă așa cum este ea. Adevărata frumusețe vine din încrederea în forțele proprii, iar toate celelalte (tunsoare, manichiură etc) sunt doar pentru distracție.

  1. Te iubesc, exact așa cum ești tu.

Când vine vorba de copiii tăi, nu poți spune niciodată suficient de mult „te iubesc“. De-a lungul anilor dificili ai adolescenței, este foarte important pentru ea să fie conștientă că acasă va găsi întodeauna dragoste necondiționată. Trebuie să știe că indiferent ce se întâmplă în viața ei, nu trebuie niciodată să se îndoiască de iubirea familiei pentru ea.

  1. Rămâi sinceră cu tine însăți.

Aceasta este singura și probabil cea mai importantă lecție. La 12 ani, fiica ta are multe de învățat despre ea, dar ea trebuie să rămână întodeauna atentă la adevărata valoare a sufletului ei. Nu ar trebui să simtă nevoia de a schimba nicio parte din cine este, doar pentru a mulțumi pe altcineva sau pentru că e la modă.

  1. Și asta va trece.

Cu cât învață mai devreme această lecție, cu atât mai bine. Anii adolescenței fiice tale vor aduce cu ei, cu siguranță, destrămări, drame, examene nereușite și altele dintre acestea, dar spune-i că lumea nu se va termina din cauza vreunuia dintre aceste lucruri. Și da, timpul va vindeca toate rănile.

  1. Amintirile sunt cele care contează.

Când ești mic, să-ți cumperi cel mai recent model de telefon, joc video, păpușă ori geantă poate părea foarte important. Dar amintește-i fiicei tale că amintirile, nu lucrurile, sunt ceea ce va aprecia și prețui cel mai mult. Amintește-i, de asemenea, să se distreze! Pare a fi simplu, dar este atât de ușor să fii prins în lucruri mărunte – arată-i că, indiferent de vârstă, ar trebui să râdă, să trăiască acel moment și să se bucure de viață la maximum.

℗PUBLICITATE  1. Să nu păstrezi resentimente.

Nimeni nu este perfect – nu există nicio înțelegere cu privire la faptul că oamenii nu o vor dezamăgi, supăra, ori răni la un moment dat. Dar viața este pur și simplu prea scurtă pentru a avea resentimente. În cele din urmă, indiferent de ce a spus sau a făcut persoana respectivă, nu ar trebui să o afecteze pe ea. Învaț-o să nu aibă resentimente, să ierte și să meargă mai departe.

  1. Crede că poți.

Tu ar trebui să fii cel mai mare susținător al fiicei tale. Reamintește-i că, atât timp cât muncește din greu, poate realiza absolut orice. Dar, cel mai important, trebuie să creadă cu adevărat în ea.

  1. Părerea ta este importantă.

Poate nu vei fi întotdeauna de acord cu ea, dar ascultă ce are de spus. Ar trebui să știe că vei fi acolo să o asculți chiar și atunci când va simți că nu mai ascultă nimeni altcineva.

  1. Unele prietenii nu vor dura pentru totdeauna – iar asta este în regulă.

Prieteniile sunt importante și trebuie prețuite. Dar nu fiecare „cea mai bună prietenă“ pe care și-o va face va fi în preajmă pentru totdeauna, și asta este în regulă. Oamenii se schimbă, lucruri se întâmplă, iar prietenii – chiar și cei mai buni – pot pleca la un moment dat. Dar asta nu înseamnă că locul pe care îl au în viața ei, să fie mai puțin important.

  1. Fericirea depinde de tine.

Nu ar trebui să depindă de un prieten și nici de altcineva pentru a-și defini fericirea. Da, unii oameni, anumite lucruri, anumite circumstanțe o pot face fericită, dar spune-i că adevărata fericire începe din interior, din inima ei.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0