Skip to content

Relațiile sănătoase nu doar se întâmplă, ci sunt construite. Pentru asta, ambii parteneri trebuie să lucreze atât la evoluția lor ca ființe umane, cât și la evoluția relației care-i leagă.

Iată 10 recomandări demne de luat în seamă, atunci când vă propuneți să consolidați temelia psihologică a relațiilor de cuplu:

  1. Petreceți timp împreună.

Însăși definiția unei relații – modul în care două persoane sunt conectate – ne spune că este nevoie de experiențe comune. Ce vă propunem? Dați-vă întâlnire! Ieșiți împreună în oraș, la cină, și faceți din timpul aceasta o prioritate în relația voastră.

  1. Petreceți timp separat.

Timpul individual, este, de asemenea, esențial, pentru a avea grijă de interesele, preocupările și hobby-urile personale. Amândoi vă veți dezvolta ca indivizi și vă veți aprecia mai mult, dacă veți îndrăzni să vă implicați cu adevărat în ceea ce vă place.

  1. Respectați limitele.

Este important ca fiecare partener să aibă parte de intimitate și spațiu personal. Cuplurile fericite sunt formate din doi oameni care și-au păstrat autonomia și care își respectă reciproc unicitatea.

  1. Siguranța protejează intimitatea.

Ambii partenerii au nevoie să se simtă în siguranță unul cu celălalt! Lucrați la a avea o relație fără abuzuri verbale, sexuale, emoționale sau fizice. Dar și fără critică, dispreț, blocaje în comunicare și atitudini defensive la infinit.

℗PUBLICITATE



  1. Încrederea este ca oxigenul.

Încrederea este o componentă-cheie, fiindcă tu (ca orice om) ai nevoie de un cadru în care să-ți permiți să fii vulnerabil. Timpul petrecut pentru a clădi această încredere variază. Dar oamenii cu un nivel crescut de inteligență relațională îndrăznesc să se bazeze pe loialitatea și onestitatea celor din jur.

  1. Comunicarea este inima relației.

A ne comunica sincer și deschis nevoile, dorințele și sentimentele către partener este un comportament ce merită să facă parte din rutina zilnică a unui cuplu. Și chiar dacă nevoile sunt diferite, partenerii pot avea grijă unul de celălalt, cu o singură condiție: să existe o comunicare clară și fără ascunzișuri.

  1. Gestionarea conflictului se învață.

În orice cuplu există conflicte, din când în când. Secretul constă în a gestiona diferențele dintre voi într-o manieră inteligentă. Cel mai sănătos este să vorbiți pe rând, asigurându-vă că, atunci când unul vorbește, celălalt ascultă – și abia după aceea se face schimbul de roluri. Altfel, dialogul va fi doar un dublu monolog.

  1. E important să munciți în echipă.

Partenerii aflați într-o relație sănătoasă se simt lăuntric și se percep reciproc ca făcând parte dintr-o echipă. Ei nu concurează unul împotriva celuilalt, ci sunt în aceeași barcă, pentru a naviga printre provocările inerente ale vieții.

  1. Intimitatea sexuală contează.

Fiecare partener are și un sine erotic. Și fiecare are dreptul la fantezii erotice și dorințe satisfăcute. Partenerii care îndrăznesc să-și dezvăluie plăcerile sexuale ascunse vor fi capabili să-și transforme relația într-o sursă de energie și vitalitate.

  1. Angajamentul este o responsabilitate zilnică.

Angajamentul relațional înseamnă a-l alege, din nou și din nou, pe partener, ca fiind o prioritate în ceea ce facem zi de zi. Angajamentul înseamnă renunțarea la ieșirile cotidiene din relație (adică orice comportament care în mod repetat ne distrage atenția de la relație) și dezvoltarea unei discipline personale.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0