Skip to content

Sărbătorile de iarnă sunt o provocare pentru cei cărora le place să mănânce, dar își fac în același timp griji pentru kilogramele nedorite pe care le-ar putea câștiga în această perioadă. Zilele dintre Crăciun și Anul Nou sunt ca un teren minat cu platouri de prăjituri, fripturi la grătar, mese de familie, coșuri cu bunătăți primite în dar. Ispitele se află de jur-împrejur.

Experiența anilor trecuți arată că nu te poți baza pe simpla putere a voinței de a te abține. Și nici planul „nu voi mânca prea mult“ nu pare a fi dat roade vreodată, pentru că, în mijlocul bucatelor ademenitoare, e dificil să apreciezi ce înseamnă cu adevărat „prea mult“ pentru tine.

Datele statistice arată că inclusiv practicienii din domeniul sănătății, cei care suferă de diabet zaharat controlat, sportivii de performanță, participanții la un tratament împotriva obezității – persoane, de altfel, motivate să piardă din greutate sau să și-o mențină constantă – tind să se îngrașe de sărbători, chiar dacă nu neapărat semnificativ.

ABONARE NEWSLETTER


Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.


Până la urmă, nu e nicio mirare. Oamenii mănâncă mai mult când se află la reuniuni ample, în special în cadrul familiei, când se pregătesc toate bucatele despre care se știe că fac deliciul membrilor ei.

Nu înseamnă că suntem condamnați fără drept de apel la a ne îngrășa în perioada sărbătorilor, mai ales dacă ne dorim să nu se întâmple asta. Dar nici la a ne abține de la ceea ce ne face plăcere. E nevoie, însă, să mâncăm eșalonat. La fel ca atunci când conducem și vrem să fim în siguranță: să folosim la nevoie și frâna, nu doar accelerația.

Haideți să vedem care ar fi variantele unei strategii eficiente contra kilogramelor-cadou de sărbători:

1. Fă mai multă mișcare. Sportul a fost, este și va rămâne cea mai eficientă cale pentru a-ți menține greutatea sau pentru a arde extra-caloriile. Când știi că urmează să mănânci mai mult decât de obicei, ridică și nivelul la care practici exercițiile: crește intensitatea lor, durata și/sau numărul zilelor din săptămână în care faci sport.

2. Nu merge flămând la petreceri. Mănâncă o gustare înainte de a pleca de acasă, astfel încât la petrecere să nu te năpustești cu nerăbdare asupra bucatelor. Dacă foamea nu îți întunecă mințile, ai răgazul să observi mai întâi ce variante ai la dispoziție și apoi să alegi mai înțelept ceea ce mănânci.

℗PUBLICITATE



3. Redu porțiile servite acasă. Dacă știi că mergi pe seară la o masă cu bunătăți de nerefuzat pentru tine, alege să mănânci cât mai puțin pe parcursul zilei. Servește ceva ușor în orele de dinainte, ca să nu te înfometezi, dar să rămână cât mai mult loc pentru cina cea mare.

4. Bea apă. Specialiștii au constatat că, deseori, oamenii confundă senzația de sete cu cea de foame. Fie că e și cazul tău, fie că nu, un pahar de apă băut înainte de a lua o gustare te va ajuta să mănânci mai puțin. E de preferat să mănânci de mai multe ori pe zi mese mici și să te asiguri că le savurezi pe toate.

5. Refuză politicos. Gazdele primitoare au uneori tendința de a te invita insistent să mănânci din toate bucatele pregătite. Privește-le ca pe niște ocazii de a exersa rostirea unui „NU“… politicos.

6. Fă pauze. Pauzele lungi și dese…. cheia marilor succese. De data asta, nu e o glumă. Ba chiar e o variantă de succes pentru a te opri din a arunca mâncare în tine. Fă pauze între felurile de mâncare: bea un ceai sau o cafea, plimbă-te puțin sau chiar dansează.

7. Gustă selectiv. Ca să nu fii nevoit să renunți la alimentele bogate în calorii, alege să consumi cantități mici din fiecare. Îți satisfaci pofta, dar nu te ghiftuiești, iar la sfârșit vei fi mulțumit că ai mâncat de toate.

8. Mănâncă mindful. Cercetătorii au descoperit că, folosind atenția conștientă, poți face alegeri mai sănătoase în ceea ce privește felurile de mâncare, chiar și atunci când te simți înfometat și ai tendința să dai iama în orice îți pică la îndemână. În plus, dacă iei înghițituri mici și le mesteci pe îndelete, nu doar că îți satisfaci mai eficient foamea, ba chiar vei avea o senzație mai profundă de mulțumire.

9. Ține tentațiile la distanță. Nu e cazul să îți verifici zilnic capacitatea de a sta departe de ispitele gastronomice. Mai degrabă ia măsuri ca să nu te lovești pe oriunde treci de platoul cu prăjituri favorite, spre exemplu. Mută-ți bunătățurile în locuri mai greu accesibile.

10. Socializează. Nu rămâne așezat pe scaun, la masă, în fața platourilor cu mâncare. Ridică-te și socializează cu ceilalți. Oferă-te să ajuți la strânsul farfuriilor de pe masă ori la spălatul vaselor. Conversația și mișcarea ard calorii.

Anca Pavel este psiholog și psihoterapeut. A lăsat deoparte cariera de economist la 40 de ani și în ultimii 7 ani s-a dedicat psihoterapiei. Lucrează sub metafora „Sculptez cu unelte potrivite minți complexe“ pentru că noi toți, ca o piatră brută, putem fi sculptați prin diverse și complexe unelte terapeutice pentru a ne dezvălui frumusețea unică și autenticitatea. Pentru mai multe informații o găsiți pe ancapavel.com.

Caută
Livrare gratuită în România la achiziții de peste 149,00 lei
0%