Skip to content

La capitolul psihologia relațiilor de cuplu, soții Harville Hendrix și Helen LaKelly Hunt sunt doi dintre cei mai cunoscuți specialiști din domeniu. Cu o experiență clinică de aproape 50 de ani, cei doi soți au pus bazele teoriei și ale terapiei relaționale imago. O formă de psihoterapie practicată în peste 60 de țări ale lumii. Cărțile pe care le-au scris s-au bucurat de un mare succes internațional, Harville fiind adesea invitat și în emisiunile renumitei Oprah Winfrey. În viitorul apropiat, Editura Pagina de Psihologie va publica și cea mai recentă carte a celor doi cu accent pe intervențiile practice din terapia relațională imago. 

Împreună la bine și la greu, scrisă de Harville Hendrix și Helen LaKelly Hunt, publicată la editura Pagina de Psihologie în colecția #PutereaRelațiilor

1. Abandonarea relației în timpul luptei pentru putere împiedică ceva frumos – precum strădania de a evolua – să ia ființă în relația voastră. Veți scăpa de partener, dar veți rămâne cu problema. Mai bine-ar fi să păstrați partenerul și să scăpați de problemă. Cum? Devenind curioși să aflați unde anume încearcă să vă aducă acest conflict relațional.

ABONARE NEWSLETTER


Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.


2. Adesea, ceea ce avem nevoie cel mai mult de la partenerul nostru reprezintă exact ceea ce este el cel mai puțin capabil să ne ofere (asta înseamnă și că noi suntem cel mai puțin capabili să-i oferim ceea ce are nevoie cel mai mult de la noi). Din păcate, adulților li se pare dificil să capete deprinderi noi. Ca să înveți ceva nou, îți trebuie curaj. 

3. Căminele prospere creează o societate prosperă. Iar cheia pentru a menține căminele prospere este să avem cupluri prospere. 

Primește iubirea pe care o dorești, ghid pentru cupluri, scris de Harville Hendrix, publicată la editura Herald

4. Copiii crescuți de părinți sintonizați au șanse mai mari să pună la vârsta maturității bazele unor relații împlinite, care se fundamentează pe iubire. Deoarece au avut legături sigure, care le-au alimentat iubirea pentru persoanele care au avut grijă de ei, nu vor fi stăpâniți de o frică exagerată de abandon sau de sufocare prin iubire. Puțin probabil ca aceștia să-și aleagă un partener din simpla nevoie de a nu fi singuri, deoarece majoritatea nevoilor esențiale le-au fost satisfăcute în copilărie. Ei nu sunt atrași de persoane care îi ignoră, îi critică sau sunt violente. Pentru ei, ideea că ar putea fi tratați inadecvat este străină, anormală și complet greșită. Mai mult, au tendința să tragă destul de ușor perechea potrivită.

5. Căsătoria romantică sau din dragoste este influențată – poate chiar determinată – de părinți, deși uneori părinții sau partenerii de căsnicie nu sunt conștienți de acest lucru; dar în acest caz alegerea nu se face pentru a respecta porunca părinților, ci pentru a compensa deficiențele acestora din perioada în care i-au avut în grijă. Prin urmare, căsătoria romantică este o căsătorie inconștientă, cu scopuri care corespund perfect nevoilor inconștiente.

Spațiul dintre noi, scrisă de Harville Hendrix împreună cu Helen LaKelly Hunt, publicată la editura Pagina de Psihologie în colecția #PutereaRelațiilor

℗PUBLICITATE



6. Când doi oameni se conectează fiind conștienți fiecare de prezența celuilalt, ei simt o energie înconjurându-i și pulsând de la unul la altul. E „conștiința simțită” că amândoi formează un nod al universului interconectat.

7. Conectarea înseamnă viață. Viața înseamnă conectare. Senzația de conectare ne arată cum e o viață desăvârșită. 

8. Noi, oamenii, nu suntem observatori detașați ai acestui Univers și nu suntem nici simpli rezidenți. Noi suntem Universul; suntem asemeni lui. Așa se face că ne regăsim ca fiind parte integrantă dintr-un Univers interactiv, miraculos construit și pulsând de viață peste tot. Așa cum cum tocmai conectarea face ca Universul să fie Univers, aceeași conectare ne face pe noi oameni. Nu e ca și cum am putea face asta doar ocazional, pentru ca mai apoi să ne oprim… Noi nu putem să nu ne conectăm.

9. Cei mai mulți dintre noi cred că relația înseamnă doi oameni care interacționează. Noi sugerăm că relația semnifică „doi oameni și Spațiul dintre ei”. Spațiul dintre doi oameni este un câmp energetic ce curge între ei. Și felul în care doi oameni au grijă de Spațiul dintre ei determină calitatea relației lor.

Dăruiește iubirea care vindecă, ghid pentru părinți, scris de Harville Hendrix împreună cu Helen LaKelly Hunt, publicată la editura Herald

10. Vindecarea emoțională este fel de complexă și poate părea ceva foarte complicat, deoarece procesul nu este vizibil. Ne învinețim gambele și acest lucru se vede cu ușurință, însă o vânătaie care apare pe stima de sine poate fi și mai greu de văzut. Simțim că ne doare inima atunci când suntem trădați sau desconsiderați. Dar nu există modalități de a înregistra cu precizie această rănire sau vindecarea ei, cu toate că oamenii din jurul nostru ne pot observa comportamentul supărător și doar așa pot deduce că purtăm în noi o rană.  

11. Părintele conștient își oglindește copilul atunci când are o reușită, când reușește să facă ceva important, când atinge atinge un scop sau îndeplinește o sarcină importantă. Părintele conștient își validează copilul privind experiența prin ochii acestuia și exprimă empatie atât pentru fericirea, cât și pentru frustrarea copilului. În loc să-l liniștească mecanic și automat, el oglindește experiența copilului, oferindu-i astfel cel mai mare confort emoțional pe care i-l poate da. 

12. Fiecare copil are în mod intrinsec impulsul de a face ce este mai bine pentru a se transforma într-un adult. Acest impuls interior de a supraviețui și de a se întregi îndeamnă fiecare copil să devină atașat, să se distanțeze, să-și construiască o identitate proprie, să obțină competențe, să dezvolte o preocupare socială față de alții și, în cele din urmă, să devină intim cu o altă persoană, așa încât trecerea la maturitate să se poată realiza cu succes.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0
0%