Skip to content

Sărbătoarea Crăciunului este acea sărbătoare din an pe care o petrecem împreună. Împreună cu familia, cu prietenii, cu oamenii dragi nouă. Este sărbătoarea care ne aduce aproape (așa cum mai auzim pe la TV) – aproape unii de alții, de sufletul nostru și de Dumnezeu. Dar nu pentru toată lumea e așa. 

În preajma Crăciunului unii dintre noi simt tristețe, îngrijorare, anxietate. Sunt acele persoane care sunt sau se simt singure. Pentru care Crăciunul aduce amintiri mai puțin plăcute sau momente pe care nu au cu cine să le împărtășească. Unele persoane (chiar și dintre cele cu care lucrez în terapie) sunt reticente în a petrece Crăciunul cu o altă familie decât familia de origine (de care s-au îndepărtat sau sunt departe din diferite motive), din cauza a cât de dureros poate fi să fii martorul unei familii funcționale (nu perfecte). 

Dacă te simți singur sau izolat, vreau să îți spun (așa cum fac și cu clienții mei), că există mai multe modalități în care să ne îndeplinim nevoia de conectare. 

ABONARE NEWSLETTER


Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.


1. Familia aleasă vs. familia de origine

Deși, în copilărie, poate, am trăit momente în care cei care ar fi trebuit să ne ofere grijă și protecție ne-au făcut să nu ne simțim în siguranță, iar pentru a ne îndeplini această nevoie am ales să ne izolăm, să ne retragem sau să evităm interacțiunea, în prezent, ca adulți, le putem îndeplini pe amândouă. Putem alege conștient relații în care să ne simțim acceptați și în siguranță, chiar putem reconstrui relații vechi într-o formă nouă (pe cât posibil și atât cât se dorește din ambele părți). 

2. Siguranța nu se găsește în izolare

Chiar dacă, pe unii dintre noi, izolarea i-a ajutat să se simtă mai în siguranță, totuși, siguranța nu se găsește în izolare, ci în conectare bazată pe încredere. Vă invit la un exercițiu de imaginație – cum s-ar simți un copil (orice copil), dacă ar fi izolat, lăsat singur? Cum se simte un copil în prezența unor părinți „suficient de buni“? Putem fi noi înșine un părinte bun pentru copilul nostru interior, alegând să îl ducem în relații sigure, în loc să îl izolăm? 

3. Copilul invizibil la bradul de Crăciun

Vă propun un exercițiu de conectare autentică: așezați-vă lângă brad, priviți-l pentru câteva clipe, apoi închideți ochii și mutați-vă atenția asupra a ceea ce simțiți. Faceți loc emoțiilor, respirând abdominal și liniștit. Oferiți-vă grija și protecția de care aveți nevoie, fie prin a vă îmbrățișa, fie prin a pune mâna dreaptă în zona inimii, a stomacului sau a feței și a transmite căldură și afecțiune. 

Lipsa conexiunii fizice poate fi cauza singurătății. Când eram bebeluși, corpurile noastre erau antrenate să răspundă la atingerea fizică drept formă de comunicare și conexiune cu îngrijitorii noștri. Contactul fizic (simțul tactil) a fost de la început în centrul îndeplinirii nevoii de siguranță și conectare. 

„Corpul nostru înregistrează îngrijirea pe care ne-o acordăm singuri nouă înșine într-un mod similar în care înregistrează îngrijirea pe care o primim de la ceilalți prin atingerea fizică“, spune Kristin Neff, autoarea meditațiilor ghidate de compasiune de sine. „Atingerea suportivă acționează asupra sistemului nervos parasimpatic al persoanei, ceea ce ajută la liniștirea noastră prin reducerea cortizolului și eliberează oxitocină.“

4. Numește și validează ceea ce trăiești

Poate pare înfricoșător, rușinos sau slab să spui altor oameni că te simți singur sau că ești singur. Dar a spune ceea ce simți poate fi începutul eliberării. Negarea a ceea ce simți va aduce doar la perpetuarea sentimentului sau la intensificarea emoției; în schimb, numirea nu doar că aduce reglare, dar ne și conectează unii cu alții. Vulnerabilizarea noastră poate fi și este un act de curaj.

Nu sunteți singuri în suferința voastră, așa cum versurile formației Beatles ne amintesc: „Mă uit la toți oamenii care se simt singuri pentru a-mi aminti că nu sunt singur în sentimentul meu de singurătate.“ (Eleanor Rigby)

5. Nu uita de relațiile pe care le ai

De multe ori, când ne simțim singuri, uităm de relațiile pe care le avem. Oamenii sunt diferiți, iar modalitățile de a-și exprima afecțiunea sau grija sunt diferite. Poate că prietenii tăi nu îți urmăresc contul de Facebook și poate nici nu îți trimit mesaje funny pe whatsapp, dar sunt acolo pentru tine atunci când ai nevoie de ajutorul lor practic. 

6. Organizează, fii asertiv, fii prietenul pe care ai vrea să îl ai

Comportă-te ca un părinte suficient de bun care îi oferă copilului său oportunități să socializeze, să își construiască relații, să facă activități plăcute și în companie plăcută. Invită-ți prietenii la tine, inițiază tu ieșiri la Târgul de Crăciun sau organizează „formația de colindători“. Fii tu prietenul pe care ai vrea să îl ai. Schimbarea începe cu noi și asta nu e doar o vorbă! Dă-ți voie să treci de blocajele interioare, iar dacă nu o poți face singur, e în regulă, sunt specialiști care te pot ajuta.

7. Fii curios. Întreabă-i pe ceilalți cum e pentru ei. 

℗PUBLICITATE



Recunoaște că singurătatea arată diferit pentru oameni diferiți în momente diferite ale vieții lor și că sunt oameni care au multe relații, dar totuși simt că lipsește ceva. Întreabă-te cum arată singurătatea pentru tine. 

Multe persoane se simt singure din timp în timp, mai ales în această cultură individualistă și cu valori de independență extremă a zilelor noastre. Dar totuși, faptul că mă simt singur ar trebui să îmi ridice întrebări, să mă facă să reflectez la modul meu de funcționare și la amprenta pe care trecutul meu a pus-o asupra mea la nivel emoțional și relațional. Am reușit să îmi îndeplinesc nevoia de conectare și să îmi îngrijesc relațiile în care mă simt „văzut“? Sau mă izolez intenționat sau accidental? Chiar dacă sentimentul tău de singurătate este cronic sau contextual, aceste întrebări pot să te ghideze.

8. Ia-ți timp 

Atunci când suntem într-o continuă alergare pentru a urmări și îndeplini zi de zi sarcini și obiective, cel mai probabil ne deconectăm de noi înșine, dar și de ceilalți. Ajungem să ne simțim epuizați și copleșiți, iar ceea ce avem de făcut este (cu efort conștient) să ne oprim și să ne ascultăm corpul – el vorbește nu doar despre nevoile noastre fiziologice, ci și despre cele emoționale. 

9. Compasiune și grijă față de sine

Întoarce-te spre tine ca un prieten bun. Apelează la o meditație ghidată în scopul de a te elibera de griji și de vocea critică, pentru a ajunge la tine. 

Valorile creștine ne ghidează, de asemenea, înspre a ne despovăra de bagajele și preocupările legate de trecut sau de viitor – „Și aruncați asupra Lui toate îngrijorările voastre, căci El Însuși îngrijește de voi“ (1 Petru 5:7) sau „Luați jugul Meu asupra voastră și învățați de la Mine, pentru că Eu sunt blând și cu inima smerită, și astfel veți găsi odihnă pentru sufletele voastre! Căci jugul Meu este bun, iar povara Mea este ușoară“ (Matei 11, 29:30).

10. Petrece timp în natură

Timpul petrecut în natură, conectați cu natura, ne ajută să conștientizăm că nu suntem singuri, că facem parte din lume, că e atât de multă viață dincolo de existența umană. Natura ne ajută să ne umplem de emoții pozitive și ne oferă resurse pentru a face față provocărilor.

11. Implică-te în comportamente altruiste…

… Și recunoaște compasiunea și bunătatea din ceilalți! Atunci când te simți singur, tendința este să te izolezi de restul lumii, ceea ce nu face decât să accentueze cercul vicios al singurătății. Încercarea de a te implica într-un eveniment social cu mulți oameni poate fi o provocare prea mare, așa că, de ce să nu începi cu ceva mai mic: ieși din casă și observă copiii care se joacă fericiți, cumpără o pereche de papuci croșetați de la o bătrânică și primește mulțumirea ei, oferă-i un cadou unui prieten, sună pe cineva drag, ghidează un turist spre locul tău preferat de luat masa. Așa vei pune endorfinele și oxitocina în mișcare în creierul tău și vei simți bucurie, satisfacție.

12. Caută comunități din care să faci parte

O altă modalitate de a crea relații noi și semnificative poate fi să mergi voluntar în comunitatea din care faci parte. Unul dintre cele mai bune lucruri de făcut atunci când simți singurătate este să începi să construiești o rețea socială mai bună. Organizațiile, grupurile religioase și grupurile sociale grupate în jurul intereselor comune oferă modalități minunate de a vă conecta cu ceilalți.

Ai grijă de tine în timp ce ai grijă de ceilalți!

13. Nu suntem singuri

Apelează la ajutor de specialitate. Mintea noastră a făcut eforturi considerabile zeci de ani pentru a ne proteja de unele sentimente puternice, copleșitoare, chiar dacă aceste eforturi ne aduc astăzi mai multe costuri decât beneficii. Un psihoterapeut în prezența căruia să vă simțiți în siguranță vă poate susține înspre a depăși obstacolele mentale și comportamentale și a gestiona acele sentimente puternice, nu ușor de procesat de unul singur. 

14. Credința        

„Iată, Eu sunt cu voi în toate zilele până la sfârșitul veacului“ (Matei 28:19-20).

Credința că cineva superior este prezent constant alături de noi, indiferent prin ce trecem sau ce facem, ne ajută să ne păstrăm speranța și să alegem să trăim (nu doar să supraviețuim).

Diana Foarfecă este psiholog și psihoterapeut cognitiv-comportamental, cu formare continuă în traumele de relație și terapia schemelor. Crede că fiecare dintre noi dispunem de resurse pentru a trăi o viață împlinită. De multe ori, aceste resurse au fost puse la încercare de experiențe din viața noastră, întâmplate atât în copilărie, cât și pe parcurs. Psihoterapia este modalitatea prin care putem ajunge la aceste resurse pentru a vindeca părțile rănite din noi și pentru a funcționa într-un mod optim.

Caută
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți oferi cea mai bună experiență de utilizare posibilă. Informațiile stocate în cookie-uri sunt salvate în browserul tău și îndeplinesc funcții precum recunoașterea ta atunci când revii pe site și ajutarea echipei noastre să înțeleagă care secțiuni ale site-ului sunt cele mai interesante și utile.