Skip to content

Dr. Harriet Lerner este una dintre cele mai apreciate psihoterapeute de familie americance, din zilele noastre. Alături de textele sale autentice, Harriet este și o mare susținătoare a drepturilor femeii, desfășurând mare parte din practica s-a clinică în sfera terapiei maritale și de familie. Are 12 cărți publicate, până în prezent, iar șase dintre acestea au fost traduse și în limba română. De-a lungul anilor, dr. Lerner a acordat două interviuri pentru platforma paginadepsihologie.ro unul colegei noastre Cristina Petrescu Ghenea și un altul lui Gáspár György pentru seria de mare succes #EpicTalk.   

Dansul fricii, scrisă de Dr. Harriet Lerner și publicată la editura Pagina de Psihologie, în colecția #PutereaRelațiilor

1. Nimeni nu este imun la durerea unui refuz; dar cu cât de dezvoltăm mai mult maturitatea și valoarea sinelui, cu atât mai puțin vom lua refuzul ca pe ceva personal. Când realizăm că a fi respins nu este o incriminare la adresa ființei noastre, ci o experiență pe care trebuie s-o suportăm iar și iar atâta vreme cât ieșim în lume, refuzul devine tot mai ușor de digerat. Dacă alegem să trăim curajos, vom avea de îndurat și refuzuri – și vom supraviețui să înfruntăm și mai multe.

2. De ce să așteptați ca Universul să vă dea o lecție dură despre vulnerabilitate, pierdere și frică? Ne putem îndrepta cu toții spre împăcare și conectare autentică (cu vecinii, prietenii și familia), în loc să ne distanțăm și să ne izolăm. Fiecare dintre noi își poate căuta propria poveste a seminței de muștar, o mantră potrivită și niște căi de a-și găsi liniștea și a trăi mai iubitor și mai conștient.

Psihologia iertării, scrisă de Harriet Lerner, face parte din colecția #PutereaRelațiilor, publicată la editura Pagina de Psihologie

3. Nevoia de iertare și de remediere a situației este unică în spectrul de nevoi umane – fie că vă aflați de partea celui care cere, fie de partea celui care primește iertarea. Genetic, am fost meniți să căutăm dreptate și corectitudine (indiferent ce-ar însemna asta pentru fiecare dintre noi). În consecință, iertarea autentică venită din inimă reprezintă o provocare aproape în orice relație.

4. Pentru mine „a ierta“ seamănă mai mult cu „a respecta“. E ceva ce nu poate fi chemat la ordine, pretins ori adus cu forța și nici nu poate fi dat de pomană. Iar când vine vorba de relații apropiate, mă regăsesc în cuvintele spuse de Janis Abrahms Spring: „Nu -ți refaci tu umanitatea, când ierți un ofensator care nu-ți cere scuze; el își reface umanitatea, când se străduiește să-ți dobândească iertarea“.

Confesiunile unei mame imperfecte, publicată în colecția #ParentingConștient la editura Pagina de Psihologie

5. Prima mea sarcină m-a învățat fundamentele maternității. Am înțeles că, deși nu deținem controlul asupra a ceea ce i se întâmplă copilului, acest lucru nu ne va diminua neapărat sentimentele de vinovăție și responsabilitate; și că cele mai multe temeri ale noastre nu se vor concretiza niciodată (deși se întâmplă lucruri rele pe care nu reușim să le anticipăm). Acestea sunt lecțiile esențiale ale maternității, care s-au repetat din nou și din nou în toată perioada cât mi-am crescut copiii, iar universul mi le-a pus în față încă de la bun început.

6. Să optezi pentru a avea copii înseamnă să alegi haosul, complexitatea, turbulența și adevărul. Copiii te vor face să-i iubești într-un fel pe care nu l-ai crezut posibil. Și tot ei te vor confrunta cu toate emoțiile dureroase și dezgustătoare, pe care ființele umane încearcă  cu atâta energie să le evite. 

7. Copiii te vor învăța să te descoperi pe tine însăți și îți vor arăta cum e să nu te ridici la nivelul celei mai importante responsabilități pe care o vei avea vreodată. Te vor învăța că ești capabilă de compasiune profundă și, la fel  de mult, că nu ești deloc amabilă, calmă, competentă, rațională și evoluată cum îți închipuiai tu înainte de a deveni mamă. 

℗PUBLICITATE



Ghidul căsniciei, publicată la Editura Herald

8. Alege cu grijă și cu înțelepciune ce îi spui partenerului(ei), când și pe ce ton. Ar fi mai bine să te abții să vorbești când ești nervos(asă) sau agitat(ă), când celălalt e într-o dispoziție proastă sau când nu poate fi atent(ă) la tine. Tactul și așteptarea momentului potrivit într-o căsnicie nu sunt opusul sincerității. Atunci când emoțiile sunt prea intense, tocmai aceste aspecte înlesnesc sinceritatea.

9. Îți vei îmbunătăți relația dacă faci un efort sincer să limitezi certurile și manifestarea emoțiilor negative. În loc să aștepți ca partenerul tău(a) ta să acționeze, poți să iei inițiativa, abordând situația conflictuală cu umor și seninătate. 

10. Căsnicia este paratrăsnetul care absoarbe supărările și stresul din toate celelalte surse trecute sau prezente. Când se bazează pe o prietenie solidă și pe un puternic respect reciproc, căsnicia poate tolera un anumit nivel de manifestare a emoțiilor. O ceartă sănătoasă poate să detensioneze atmosferă și este reconfortant  să vedem că putem supraviețui unui conflict și că avem chiar de învățat din el.

Dansul furiei, ghid pentru femeile care vor să schimbe tiparul propriilor relații, publicată la editura Herald  

11. Furia este un semnal pe care trebuie să îl luăm în seamă. Mânia noastră poate fi un mesaj că ne simțim răniți, că drepturile noastre sunt încălcate, că trebuințele și dorințele noastre nu sunt împlinite adecvat sau, pur și simplu, că ceva nu este în regulă. 

12. Furia noastră ne poate transmite că nu ne ocupăm de un aspect emoțional important al vieții noastre sau că într-una dintre relațiile noastre este compromisă o parte prea mare din sinele nostru – credințe, valori, dorințe sau ambiții. Furia noastră poate fi semnalul că facem sau dăm mai mult decât am vrea. 

13. Tabuurile noastre legate de emoția furiei și de exprimarea acesteia sunt atât de puternice, încât nu este ușor nici să știm că suntem furioase. Când o femeie își manifestă furia, cel mai probabil va fi calificată drept irațională sau chiar mai rău.

Dansul relațiilor, publicată la Editura Herald

14. Provocarea căreia trebuie să-i facem față ca adulți este aceea de a dezvolta o voce puternică, inconfundabilă, care să ne aparțină în totalitate, o voce care care să reflecte cele mai profunde valori și convingeri ale noastre. Odată ce ne vom simți în largul nostru cu această voce, o vom putea folosi în cele mai importante dintre relațiile noastre. Vom putea alege să ne aflăm în miezul unei conversații dificile sau să o părăsim. Vom vorbi sau vom decide să n-o facem.

15. Nimic, nici măcar antrenarea asertivității și toate abilitățile de comunicare din lume – nu poate împiedica o relație să devină un loc al manifestării tăcerii ostile sau al evadării, al furiei sau al frustrării, chiar dacă ne referim strict la perioadele dificile. Nicio carte și niciun expert nu ne pot proteja de întreaga gamă de stări emoționale negative care ne definesc ca oameni. Îl putem influența pe celălalt prin ceea ce spunem și prin ceea ce nu spunem, dar niciodată nu putem controla rezultatul.

De același autor

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0