Skip to content

Ne-am modificat stilul de viață și ne-am rezumat, conștient sau nu, la lucrurile de bază – pentru a ne duce traiul mai departe. Am trecut prin stări de nervozitate, iritabilitate, neputință, negare și, după adevărate bătălii interioare, am ajuns la o acceptare a faptului că nu mai avem ceea ce aveam, nu mai experimentăm ceea ce experimentam și – contrar până și propriilor așteptări – supraviețuim.

Dar ce putem face la greu, pentru a rămâne cu toată țigla pe casă? Ce transformări am putea face, pentru a deveni aliații noștri și nu propriii inamici? Iată ce ne recomandă știința:

1. Să acceptăm că oamenii vin și pleacă din viețile noastre

Cu siguranță, în aceste două luni nu am putut discuta cu toți prietenii de pe site-urile de socializare. Însă lucru cert este că acei oameni cu care am păstrat legături puternice (prin toate canalele de comunicare) și de care ne-a fost drag au un loc special în viețile noastre și ne putem baza pe ei la nevoie. Nu putem fi prieteni cu toți și, oricât de mult ne-ar încuraja aplicațiile, este lesne de înțeles că formăm afinități doar pentru anumite persoane, în funcție de perioada la care ne raportăm. Am avut un trib de prieteni în copilărie (poate, unii au mai rămas cu noi și azi), un grup la școală și altul la serviciu, ulterior. Însă oamenii evoluează și noi, alături de ei. Este firesc ca, pe parcursul vieții, drumurile noastre să se mai și despartă.

2. Să învățăm că fiecare lecție are un preț

Despărțirile dor și, chiar dacă ne înfuriem sau suntem dezamăgiți, este important să învățăm lecțiile pe care viața ni le dă. Nu putem da fila ușor, ne rănim, dar după ce pansamentul își face efectul, realizăm că putem să o luăm din loc, scuturându-ne, pregătiți să intrăm într-o altă relație, fără a avea certitudinea de a nu fi, din nou și din nou, deziluzionați.

3. Să păstrăm lângă noi persoanele care au grijă de starea noastră de bine

Testul prieteniei se dă la greu și, fără îndoială, știm cine sunt oamenii dragi care țin cu toată ființa la noi. Sunt acei oameni care nu au nevoie să fie sunați continuu, dar despre care știm că ne țin partea la orice oră, gata să ne ajute, pe umărul cărora putem plânge – fără să ceară nimic la schimb.

4. Să acceptăm că o relație implică efort

Prieteniile nu ni se cuvin, ele se construiesc în timp și se mențin prin implicare reciprocă, înțelegere, valori comune, loialitate. Într-o prietenie, este nevoie de o contribuție continuă, chiar dacă dezamăgirea și înșelăciunea pot fi parte componentă. Este important să fim deschiși, să fim întru totul prezenți și să luptăm pentru oamenii pe care îi îndrăgim, pe care îi considerăm ca o familie, și să nu uităm că, de dragul legăturii dintre noi, nu trebuie să avem doar așteptări din partea lor.

5. Să o lăsăm mai moale cu comparațiile sociale

De cele mai multe ori, ne raportăm la reușitele celorlalți în sens negativ, dând vina pe forțe externe (destin, divinitate, conjunctură) pentru eșecurile personale. În vâltoarea decepțiilor, nu mai distingem realitatea de facto și nici drumul pavat de ceilalți în vederea atingerii performanțelor lor. Perioada aceasta, în care ne permitem să avem discuții sincere cu noi înșine, poate fi un bun prilej de reconfigurare a dinamicii relației cu propria persoană, în așa fel încât în scurt timp să putem vedea deja primele îmbunătățiri.

6. Să conștientizăm că nu „trebuie“ să mulțumim pe toată lumea

Oricât de mult ne-am dori să bifăm cât mai multe persoane mulțumite de noi, vom vedea că, pe măsură ce avansăm în această direcție, ne vom afunda într-o mare dezamăgire. Pentru că este imposibil să fim pe placul tuturor. Mai mult decât atât, a ne păstra verticalitatea indiferent de situație este un lucru crucial în zilele noastre. Putem să ne șlefuim zilnic și să creăm o versiune personală cât mai bună, însă nu ne vom putea îndepărta prea mult de valorile proprii, modificându-ne structura. Este necesar să ne concentrăm pe ceea ce ne definește și să rămânem tributari lucrurilor și oamenilor care ne plac, care ne inspiră și alături de care putem avea zone de creștere și dezvoltare.

7. Să construim relații semnificative

În baza valorilor, aspirațiilor și planurilor comune, oamenii pot muta munții din loc. Și pentru că proiectele devin realitate atunci când oamenii se întâlnesc și pun la cale lucruri frumoase, este important de realizat importanța relațiilor semnificative din viețile noastre. Ele au capacitatea de a absorbi neputința noastră și de a ne da forța necesară pentru a continua, atunci când nu mai putem.

℗PUBLICITATE



8. Să ne creăm conexiuni

Mediul online are capacitatea de a ne pune în legătură cu oameni aflați dintr-o parte într-alta a lumii, printr-un singur click. Este lesne de înțeles că acum, mai mult ca oricând, e bine să fim deschiși la a cunoaște oameni, a crea conexiuni. Chiar dacă nu ne putem atinge, totuși ne putem vedea și simți. Nu ne este permisă apropierea socială, însă emoțional putem să construim între noi poduri care să poată fi traversate împreună.

9. Să încetăm să ne victimizăm

A ne plânge continuu de viața noastră nu înseamnă a reuși să ne îmbunătățim existența în vreun fel. Este important să ne reamintim că avem puterea intrinsecă de a ne ridica și de a face schimbări majore în viața noastră, dacă dorim. Desigur, este înțelept să ne acordăm și răgazul de a „mesteca“ durerea, de a-i simți amărăciunea, însă cu convingerea că este un lucru efemer, necesar și prezent în viața fiecăruia dintre noi. Liberul-arbitru este cel care ne va dicta felul în care vom acționa. Însă fără un strop de tristețe, viața nu ar mai avea aceeași savoare.

10. Să nu mizăm doar pe aspectul fizic

De multe ori, ne privim în oglindă cu un ochi critic și nu suntem mulțumiți de ceea ce vedem. Însă, în acele momente, este necesar să nu uităm că frumusețea exterioară e perisabilă și că nu e singurul aspect de care trebuie să ținem cont atunci când ne creionăm personalitatea. Pe un loc fruntaș ar trebui să se situeze personalitatea și cunoștințele acumulate. Trecerea timpului este inerentă, însă lucrul acesta nu trebuie să lase dâre în alegerile personale și nici în psihicul nostru. Apariția ridurilor și pierderea elasticității pielii sunt semne clare că trecem într-o altă etapă: cea guvernată de înțelepciune. Fiecare treaptă de vârstă are frumusețea ei și exact așa merită să ne bucurăm și să urcăm pe scena vieții.

11. Să facem pace cu noi înșine

Pentru o bună sănătate emoțională, avem nevoie să fim împăcați cu noi înșine. Adesea, alergăm după validări exterioare, tânjim după aprecieri, însă, de fapt, acestea trebuie să vină dinăuntrul nostru. Același lucru este valabil și în cazul fericirii. Visăm să întâlnim pe cineva care să ne facă fericiți. Însă nimeni, pe pământ, nu are această capacitate, dacă noi înșine nu „luptăm“ cu sine și nu ajungem să vedem în propria persoană cel mai de bază element de supraviețuire și recunoaștere. Este timpul să ne dăm pace și să ne privim existența cu recunoștința zilei de astăzi, a faptului că am trecut prin atâtea experiențe care păreau fără sfârșit, și totuși suntem în prezent, bine și nevătămați.

12. Să ne gestionăm mai bine teama de ridicol

Simțul umorului are un rol crucial pe parcursul vieții. De cele mai multe ori, are capacitatea de a ne scoate din cele mai adânci momente de deznădejde, de neputință sau de critică, venite din partea celorlalți. Este necesar să știm să facem distincția între criticile constructive și cele distructive și să învățăm ceva din lecțiile primite. Acestea sunt puncte de creștere, pe care ne putem construi mai departe existența. Totodată, a ne oferi momente în care să nu ne luăm prea mult în serios și să lăsăm ludicul să ne guverneze este dovada vie că avem, încă, grijă de copilul nostru interior, pentru ca acesta să nu se piardă într-o lume a adulților, guvernată de seriozitate și responsabilități.

13. Să fim recunoscători pentru ceea ce trăim

Poate că în prezent suntem mult prea încrâncenați pentru a vedea lucrurile pozitive ce au loc în viețile noastre. Pentru că totul este limitat, trist, fără o speranță reală. Însă la o privire sinceră, de ansamblu, putem observa că suntem extrem de norocoși fiind sănătoși, că familia noastră este bine și că putem să ne bucurăm unii de alții – atât în nucleul familial, cât și prin intermediul tehnologiei, cu familia extinsă. Dimineața și seara, adică în momentele liniștite în care suntem doar cu noi înșine, merită să îndrăznim să conștientizăm aceste binecuvântări (pe care, cu siguranță, alții mai puțin norocoși nu le au) și să ne construim ziua sau noaptea într-o notă pozitivă.

14. Să ne alegem bătăliile cu înțelepciune

Zilnic avem tot felul de lupte pe care le dăm cu noi înșine, însă nu pentru toate merită să ne tensionăm. Ierarhizarea priorităților este cuvântul de ordine, atunci când simțim că avem pe lista zilnică mult prea multe activități care așteaptă să le bifăm. Însă în tot acest cerc vicios în care intrăm zi de zi, nu trebuie uitat faptul că nu suntem roboți și e bine să înțelegem că suntem guvernați de emoții care ne pot copleși. Toleranța, bunătatea, liniștea sunt atributele pe care este înțelept să le îmbrățișăm și să le cultivăm, pentru un bun echilibru emoțional.

15. Să ne cultivăm bunătatea

Într-o lume dominată de invidie, cruzime, răutate, este mai dificil să ne menținem generozitatea în parametrii normali. Însă aceasta poate fi învățată de la cei mici. Puritatea lor este o bună sursă de încărcare a bateriilor. Putem dărui mai departe, adulților cu care interacționăm, energia acumulată astfel. Acționând cu bunătate, nu vom avea nevoie să primim la schimb altceva. Este un exercițiu pe care îl putem pune în practică și care va avea un efect revelator chiar și cu persoanele mai puțin bine intenționate. Suntem sprijin pentru noi înșine și pentru cei dragi nouă. Facem cu rândul, atunci când nu mai putem. Ne plângem și ne ridicăm, pentru că dincolo de nori va ieși soarele, cu siguranță.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0