Skip to content

Când vorbim despre studiul și tratamentul traumei, unul dintre cei mai des menționați oameni de știință este medicul Peter Levine, autorul mai multor cărți, printre care și bestsellerul Într-o voce nerostită. Dr. Levine scrie adesea despre deblocarea traumelor și redobândirea stării de bine. Următoarele citate sunt extrase din volumul Într-o voce nerostită, publicat anul acesta la Editura Pagina de Psihologie. 

1. Persoanele traumatizate și-au pierdut atât drumul în lume, cât și imboldul interior. Izolați de senzațiile, instinctele și sentimentele primare care izvorăsc din interiorul corpului lor, ei sunt incapabili să se orienteze către „aici și acum“.

2. În general, atunci când suntem amenințați sau supărați, ne uităm mai întâi la ceilalți, vrem să interacționăm cu fețele și vocile lor și să ne comunicăm sentimentele pentru a ne asigura siguranța colectivă. Toate acestea se numesc comportamente de atașament.

3. Până când experiența fizică de bază a traumei – senzația de încremenire, blocare sau amorțeală – nu este parcursă până la capăt și transformată, persoana rămâne captivă în propria frică și neputință.

4. Sistemul nervos uman este conceput și calibrat atât pentru a primi, cât și pentru a oferi o influență reglatoare unei alte persoane.

5. Suferința clientului începe să se diminueze datorită prezenței calme și sigure a terapeutului, a vigilenței relaxate, a stăpânirii pline de compasiune și a răbdării evidente. Terapeutul stimulează și încurajează clientul să exploreze ceea ce trăiește în corp.

6. Trauma este dereglarea capacității cuiva de a fi ancorat în timpul prezent și de a se implica, în mod corespunzător, în interacțiuni cu alte ființe umane.

7. La fel cum hărțile sunt utile pentru a găsi o anumită parte a orașului, hărțile organismului uman* sunt importante pentru a naviga prin teritoriul traumei și pentru a oferi informații privind vindecarea acesteia.

8. Atașamentul este practic singura apărare pe care o au copiii mici, deoarece, de obicei, nu se pot proteja prin luptă sau fugă.

9. Contactul față în față, de la suflet la suflet, este un tampon împotriva mărilor dezlănțuite de tulburări interioare. Este ceea ce te ajută să calmezi orice turbulență emoțională.

℗PUBLICITATE10. Pentru a preveni traumele, precum și pentru a le vindeca atunci când acestea au avut deja loc, oamenii trebuie să devină conștienți de senzațiile lor viscerale.

11. Pe măsură ce creștem, suntem definiți de modul în care corpul interacționează cu mediul înconjurător. Toate senzațiile fizice – plăcere sau durere, succes sau eșec – sunt înregistrate de corpul tău și consemnate în mintea ta.

12. De-a lungul mileniilor, inteligența înnăscută a corpului a fost abandonată în favoarea exclusivității raționalității, simbolizării și limbajului.

13. Persoanele care sunt cele mai rezistente și care găsesc cea mai mare pace în viața lor au învățat să tolereze senzațiile extreme, dobândind în același timp capacitatea de autocunoaștere reflexivă.

14. Când psihologii vorbesc despre inconștient, vorbesc despre corp.

15. Abordarea mea în ceea ce privește vindecarea traumei se bazează, în linii mari, pe premisa că oamenii sunt în primul rând de natură instinctuală – că suntem, în esența noastră, animale umane.

16. Întruparea înseamnă să dobândești, prin intermediul vehiculului conștiinței, capacitatea de a simți senzațiile fizice ambientale de energie și vivacitate neîngrădită, așa cum pulsează prin corpul nostru.

17. Cu toții am avut experiența, la un moment dat în viața noastră, de a „ști pur și simplu ceva în adâncul nostru“. Fără ca acest lucru să aibă un sens „logic“ și, adesea, contrar „logicii“, pur și simplu „știm că este corect“.

18. Senzația este punctul de legătură dintre minte și corp, punctul în care fenomenele fizice și mentale vorbesc în același limbaj, unde dispar granițele dintre aceste două tărâmuri și se poate percepe efectiv ceea ce este adevărat pentru întreaga ființă.

19. Persoanele traumatizate sunt destupate și „golite“. Ei sunt fie copleșiți de senzațiile lor corporale, fie le resping. În ambele cazuri, sunt incapabili să diferențieze între diverse senzații și să ia hotărârile adecvate. Senzațiile sunt inhibate și dezorganizate.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0