Skip to content

Peter Levine, un pionier în domeniul traumei și fondator al metodei Somatic Experiencing (SE), oferă o viziune unică asupra vindecării traumei. Conform lui dr. Levine, trauma nu este doar un eveniment psihologic, ci un fenomen ce afectează întregul organism, inclusiv sistemul nervos.

Iată câteva dintre principalele concepte ale metodei lui Peter Levine, prezentate în cea mai recentă carte publicată la editura Pagina de Psihologie, Vindecarea traumei:

1. Efectele unei traume nerezolvate pot fi devastatoare. Ne pot afecta obiceiurile și perspectiva generală asupra vieții, ducând la dependențe și luarea unor decizii proaste.

ABONARE NEWSLETTER


Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.


2. Mai recent, trauma este folosit ca un termen la modă sau cuvânt‐cheie pentru a înlocui stresul de zi cu zi, cum ar fi în formularea: „Am avut o zi traumatizantă la muncă“ . Însă folosirea termenului în acest fel este complet înșelătoare.

3. Trauma înseamnă o conectare mai slabă – cu noi înșine, cu corpurile noastre, cu familiile noastre, cu ceilalți, cu lumea din jurul nostru. Această pierdere a conexiunii este adeseori greu de recunoscut, pentru că nu apare dintr‐odată.

4. Eu cred nu numai că trauma se poate vindeca, ci și că procesul de vindecare poate fi catalizator pentru o trezire profundă – un portal, o deschidere spre transformarea emoțională și spirituală adevărată.

5. Trauma e traumă, indiferent ce a provocat‐o. Pentru a înțelege cu adevărat acest lucru, trebuie să insistăm asupra faptului că oamenii pot fi traumatizați de orice eveniment pe care îl percep (conștient sau inconștient) ca fiind amenințător.

6. Simptomele traumei sunt apeluri de trezire interioară. Dacă învățăm cum să ascultăm aceste apeluri, cum să sporim conștientizarea corpurilor și, în cele din urmă, cum să folosim aceste mesaje, putem începe să ne vindecăm traumele.

7. Atunci când ești amenințat, corpul tău generează instinctiv multă energie pentru a te ajuta să te aperi împotriva amenințării. Aceasta este energia cu care lucrăm în vindecarea traumei, deci trebuie să fim conștienți de ea.

8. Atunci când o situație este percepută ca amenințătoare la adresa vieții, atât mintea, cât și corpul mobilizează o mare cantitate de energie, pregătindu‐se să lupte sau să scape – de aceea acest lucru este cunoscut sub denumirea de „luptă sau fugi“.

9. Reține, senzațiile corpului, mai degrabă decât emoția intensă, sunt cheia vindecării traumei.

10. Trauma deconectează oamenii de propriile lor corpuri. În dragoste, „cădem din picioare“. În traumă, ne sunt trase picioarele de sub noi.

11. În traumă, oamenii își pierd ancorarea, așadar, o parte importantă a vindecării este restabilirea acestei conectări cu pământul și cu propriul centru de greutate.

12. Dacă am fost traumatizați, acest lucru s‐a întâmplat adesea pentru că ne‐am trezit într‐o situație din care nu am putut scăpa. Răspunsul nostru natural de fugă a fost zădărnicit sau copleșit. Acest lucru duce la un sentiment de a fi blocat și speriat.

℗PUBLICITATE



13. Sistemul nervos nu poate fi explorator, curios, scotocitor, căutător, dar în același timp și traumatizat. Trauma nu poate coexista cu aceste răspunsuri.

14. Sentimentul nostru de siguranță și stabilitate în lume și relațiile noastre interpersonale sunt subminate de abuzul din copilărie, deoarece ducem cu noi, în viața de adult, aceste tipare de supraviețuire dejucate timpuriu – adică, profund conflictuale.

15. Când este pus un capac pe sentimente și senzații normale, acestea devin patologice.

16. Potrivit mai multor tradiții budiste și taoiste, sexul, meditația, moartea și trauma au un potențial comun. Acestea sunt marile portaluri – catalizatori pentru capitulare și trezire profundă.

17. Trauma care ne‐a oprit cândva în loc poate deveni în schimb cheia care deblochează o mare transformare.

18. Recrearea este cel mai uimitor și complex simptom al traumei. Acest fenomen poate fi personalizat fiecărui individ, cu un nivel surprinzător de „coincidență“ între recreare și situația originală traumatizantă.

19. Vindecarea de traumă – fie că este numită „re‐asociere“ sau, așa cum o numesc șamanii, „recuperarea sufletului“ – este în primul rând un proces biologic sau proces corporal adesea însoțit de efecte psihologice.

20. Pentru că trauma are loc în principal la un nivel instinctiv, amintirile pe care le avem despre evenimente copleșitoare sunt depozitate ca experiențe fragmentare în corpurile noastre, nu în părțile raționale ale creierelor noastre.

21. A învăța limbajul corpului seamănă mult cu a învăța o limbă străină. Limbajul corpului are propria sa gramatică, sintaxă și expresii, și nu poate fi învățată într‐o singură zi.

22. Corpul ne conține toate senzațiile și sentimentele. Tot el este granița care ne separă de mediul nostru și de ceilalți. Această graniță se rupe în traumă, astfel încât adesea ne simțim nesiguri și neprotejați.

23. Pentru a vindeca trauma, trebuie să învățăm cum să ne întoarcem în siguranță în corpurile noastre, simțindu‐le ca pe recipiente pentru sentimentele noastre.

24. Când ne simțim amenințați, așa cum ne simțim atunci când suntem traumatizați, întregul nostru organism este pregătit să găsească sursa acelei amenințări și să facă ceva în privința ei.

Comandă cartea cu reducere din librăria ta online de la Pagina de Psihologie sau alege întregul pachet de cărți semnate de Peter Levine și elimină trauma din viața ta și a familiei tale.


Citește și:

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0