Sper să citim împreună cea mai recentă carte semnată de Harville Hendrix și Helen LaKelly Hunt, Terapia imago: știința relațiilor.
Cartea ne oferă o incursiune în teoria și terapia relațională imago. Ne explică, pe de-o parte, de ce apar conflictele între parteneri; pe de altă parte, ne prezintă, pas cu pas, procesul de vindecarea și de reîntregire.
Scrisă pentru practicieni, cartea oferă o privire de ansamblu și pentru cititorul care nu are nicio pregătire academică, dar care dorește să descopere arta și știința din spatele terapiei relaționale imago.
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
Iată câteva citate din carte, extrase pentru tine:
1. Problemele partenerilor de cuplu nu se află în ei înșiși, acolo unde psihoterapia le-a plasat de la fondarea ei, în secolul al XIX-lea. Problemele sunt localizate în interacțiunea lor, în spațiul dintre ei.
2. Relația unui cuplu este transformată nu prin profunzimea explorărilor interne, nici prin explorarea istorică, nici prin insight, ci prin calitatea interacțiunilor dintre parteneri.
3. „Imago“ este imaginea mixtă a îngrijitorilor noștri. Deși este nevăzut și inconștient, imago este șablonul creat în copilărie, al persoanei de care vom fi atrași ca partener intim la vârsta adultă.
4. Unul dintre cele mai importante elemente ale teoriei imago este acela că suntem atrași de potențiali parteneri care au aceleași caracteristici ca ale părintelui cu care am întâmpinat cele mai multe dificultăți.
5. Semințele conflictului marital sunt sădite, involuntar, în copilărie, prin momente de neglijență, furie și insensibilitate.
6. Terapia imago spune că scopul inconștient al căsniciei este acela de a duce la bun sfârșit copilăria și de a trăi cea mai bună viață pe care o poți avea.
7. A fi prezent și conectat prin intermediul relației este ceea ce‐i transformă, în final, pe ambii parteneri, nu schimbarea personală sau a partenerului ca indivizi separați.
8. Oamenii nu pot avea existențe fericite fără să creeze legături. Este în natura noastră. Este substanța ființei noastre și fără asta, lumea ar fi goală și întunecată, asemenea adâncului oceanelor.
9. Ne naștem în relație, trăim în relație, suferim în relație și ne transformăm în relație. În această perspectivă, starea de bine relațională este sursa stării de bine emoționale și mentale, nu invers.
10. La baza existenței noastre, suntem la fel de legați și interdependenți unii de ceilalți, precum picăturile de apă din ocean.
11. Perspectiva noastră despre noi înșine depinde de modul în care suntem reflectați în ochii observatorilor semnificativi. Inițial, ne vedem pe noi înșine așa cum ne văd ceilalți și așa cum reflectă ei asupra noastră.
12. Poate că putem supraviețui fără siguranță, dar nu putem prospera. Siguranța fizică și emoțională sunt ingredientele non-negociabile ale unei vieți care merită trăită, indiferent de vârsta pe care o avem.
13. Menținerea siguranței emoționale a copilului este la fel de importantă ca asigurarea siguranței fizice.
14. Mulți am fost crescuți de părinți care ne-au respins temerile ca fiind neimportante. Și practicând respingerea propriilor sentimente aproape toată viața, e foarte probabil să răspundem în același fel și față de copilul nostru.
15. Atunci când ne pierdem experiența conectării, ne pierdem umanitatea. Un postulat imago afirmă că noi, rasa umană, ne vrem umanitatea înapoi în forma ei originală, de dinainte de a cădea în negativitate și anxietate, dar nu știm cum s-o obținem.
16. Faptul că trecutul, indiferent de calitatea și tonul său emoțional, se repetă în prezent tinde să nu fie crezut de mulți, dar a fost documentat de cercetări extinse.
17. Imago este mai mult sau mai puțin o fotografie interioară a cronologiei anilor copilăriei și conține un colaj de imagini ale sinelui nostru mai tânăr, așa cum era îmbrățișat, îndrumat, iubit, certat, ignorat, respins sau în orice alte moduri afectat de cei mai importanți oameni care vor intra vreodată în viața noastră.
18. Evenimentele copilăriei noastre nu sunt nici pe departe la fel de importante precum viziunea interioară despre acele evenimente, împreună cu reziduurile emoționale pe care le-au lăsat în urmă.
19. Atunci când cuplurile pășesc în fața altarului, aproape niciunul dintre ele nu crede că va fi unul dintre cele aproape 50% care ajung să divorțeze.
20. O pereche imago ne oferă oportunitatea nemaipomenită de a repara experiența originară a conectării, pe care am pierdut-o în timpul copilăriei.
21. Problema, în contextul relațiilor de cuplu contemporane, este faptul că procedura standard pare să fie concentrarea pe exprimarea negativității.
22. În copilărie există șase stadii de dezvoltare: conectarea, explorarea, identitatea, competența, socializarea și intimitatea, în care se nasc provocările și apărările de dezvoltare care-și fac apariția în relațiile intime de la maturitate.
23. Dialogul imago este un proces în trei pași:
- Oglindirea: reflectarea corectă a lucrurilor auzite fără să schimbi nimic.
- Validarea: observarea „adevărului“ perspectivei celuilalt și menținerea propriei perspective.
- Empatizarea: simțirea sau imaginarea emoțiilor pe care cealaltă persoană le experimentează în lumea sa interioară.
24. O relație prosperă este suficient de sigură pentru ca ambii parteneri să poată renunța la mecanismele de apărare și să poată deveni vulnerabili, pentru a repara conexiunea. Pentru a susține sau repara conexiunea, dacă este fisurată din nou, ei au la îndemână un proces numit dialogul imago.