fbpx
skip to Main Content

Trăim o nouă normalitate și o nouă rutină, iar la acest lucru contribuie capacitatea noastră de a ne adapta, flexibilitatea mentală și emoțională, toleranța și, nu în ultimul rând, felul în care ne conectăm cu propria persoană și cu persoanele semnificative din viața noastră. Toate acestea determină într-o mai mică sau mai mare măsură calitatea relațiilor noastre și – chiar dacă în acest moment pare că suntem prinși într-o realitate în care principalele ingrediente sunt impredictibilitatea, incertitudinea și teama – latura relațională a vieții noastre ne poate îndulci perspectiva negativă și o poate transforma într-un proces de învățare.

Atunci când ne referim la procesul de învățare, ne trec prin minte o groază de lucruri, însă eu îmi doresc să extragem, din această mare de ambiguitate, aprecierea. Cercetători relevanți în domeniul relațiilor de cuplu (precum John și Julie Gottman sau Harville Hendrix și Hellen Hunt) vorbesc despre importanța aprecierii în viața de cuplu și despre felul în care aceasta devine un antidot, în multe situații dificile pe care cuplul le parcurge. Astfel, în această perioadă, fără nicio îndoială, faptul că exprimăm față de partener înțelegere sau că îi validăm perspectivele, reprezintă modalități de prezervare a relației de cuplu pe timp de izolare.

Aprecierea constituie acele momente în care îi spunem partenerului ceea ce prețuim la el. Iar pentru a face acest lucru este important să ne întrebăm: „Ce îmi place la partenerul meu?“ sau „Care sunt calitățile lui cele mai speciale pentru mine?“ Concentrându-vă pe aceste întrebări și spunându-i partenerului ce vă place la el, vă exprimați aprecierea. În plus, atunci când relația trece prin momente dificile, puteți apela la acest rezervor de apreciere, care vă va ajuta să fiți mai puțin defensivi sau critici. Astfel, cu cât ne manifestăm mai mult aprecierea, cu atât devenim mai autentici și ne ajutăm partenerul să se simtă acceptat, iubit și apreciat.

Ce ne împiedică să ne împărtășim aprecierea, în viața de cuplu? Ei bine, de cele mai multe ori, negativitatea. Dr. Helen Hunt și dr. Harville Hendrix descriu această negativitate ca pe un element toxic ce pătrunde în spațiul relațional, identificând drept negative orice cuvânt, ton al vocii, mimică facială sau comportament pe care partenerul le resimte ca fiind negative. Prin urmare, este foarte probabil ca această negativitate să își găsească mult mai ușor locul în viața noastră de cuplu în aceste vremuri, așa că este bine să avem la îndemână aprecierea.

℗PUBLICITATEPentru că am menționat dezvoltarea personală în rândurile de mai sus, propun să începem cu trei modalități care pot să vă vină în ajutor zilnic și prin care vă puteți exprima aprecierea față de partener.

  1. Comunică-i partenerului ceea ce apreciezi la el. Încearcă să identifici pe parcursul unei zile două astfel de situații – fie că observi ceva ce ține de o acțiune, fie de personalitatea sa – și nu le ține doar pentru tine, așadar împărtășește-le. Asigură-te că aprecierea ta este specifică și detaliată.
  2. Arată-ți aprecierea prin gesturi și acțiuni de bunătate față de partener. Dacă îl surprinzi că lucrează la biroul de acasă, pregătește-i ceaiul sau gustarea preferată ori, dacă el a pregătit cina, oferă-te să speli vasele. Aceste gesturi nu trebuie să fie mărețe. Simplul fapt de a fi prezent și atent față de celălalt contribuie la umplerea rezervorului aprecierii.
  3. Exersează-ți ascultarea activă și validarea sentimentelor partenerului. Conectează-te la ceea ce spune partenerul, în special atunci când are o zi proastă. Validează-i sentimentele și întrebă-l de ce are nevoie din partea ta. De cele mai multe ori, simpla prezență și disponibilitatea de a asculta reprezintă cea mai mare nevoie. În această perioadă confuză, există o mulțime de oportunități de a asculta și valida sentimentele partenerului. Aceste acțiuni simple înseamnă mult mai mult sprijin decât oferirea de sfaturi.

Principalul obiectiv al acestor acțiuni care ne ajută să ne exprimăm aprecierea în viața de cuplu este evitarea negativității și îndreptarea atenției asupra lucrurilor pe care le iubim la partener. Nu avem capacitatea de a controla această perioadă din viața noastră, dar avem control asupra felului în care decidem să acționăm în viața noastră de cuplu.

Diana Lupu

Diana Lupu este absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napca și Masterandă în cadrul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației Universitatea din București în cadrul programului de master Formarea Formatorilor. De asemenea este colaboratoare Social Media pentru publicația A List Magazine.

Back To Top
Caută