Noua carte a lui György Gáspár, Când conflictul are sens: Explorarea științei relațiilor și măiestria gestionării conflictelor, invită cititorii într-o călătorie profundă prin complexitatea relațiilor umane, oferind o analiză atentă și bine documentată a conflictelor ca mijloc de transformare personală și relațională.
Pornind de la studii din domeniul psihologiei și neuroștiinței și însoțindu-le cu reflecții din practica sa terapeutică, Gáspár dezvăluie cum, în loc să fie evitat, conflictul poate deveni o oportunitate de cunoaștere reciprocă, dezvoltare și întărire a conexiunii autentice între oameni.
În rândurile care urmează, am extras pentru tine, 34 dintre ideile care ne-au plăcut cel mai mult, din această carte.
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
1. Când sistemul nostru nervos nu‐și poate (re)dobândi coerența, când nu mai suntem apți să reglăm singuri nivelul de energie care ne străbate mintea și corpul, tot ce ne mai rămâne sunt cuiburile interpersonale.
2. Psihicul uman nu este nici stabil, și nici neschimbabil; este doar un proces oscilant, ca orice altă manifestare a energiei universale.
3. Trecerea de la suferință și nefericire la vindecare și împlinire emoțională presupune să (re)dobândim conștiința relațională și să îndrăznim să reconsiderăm mare parte din realitatea noastră socială.
4. Sensul, esența și sursa vieții sunt reprezentate de conexiuni care nu se văd, dar care există într‐un fel mai adânc și mai important decât ne‐am putea imagina vreodată.
5. Când singurătatea persistă, bugetul energetic corporal se dezorganizează, fapt care se reflectă, mai devreme sau mai târziu, în reacțiile organismului: crește riscul de apariție a inflamațiilor și a afecțiunilor cardiovasculare.
6. Singurătatea nu este doar trăită, ci și conștientizată, motiv pentru care oamenii care trec prin asemenea momente se trezesc de mai multe ori în timpul somnului.
7. Oamenii pe care îi iubim pot fi dispăruți fizic, dar ținuți în prezent din punct de vedere psihologic – sau dimpotrivă, prezenți fizic, dar dispăruți din punct de vedere psihologic.
8. Există cel puțin două forme ale pierderii ambigue: prima este de natură fizică (persoana dragă este psihologic prezentă, dar absentă fizic) și a doua este de natură psihologică (persoana dragă este fizic prezentă, dar psihologic absentă).
9. Conexiunile umane de calitate și sentimentul de apartenență contribuie nu doar la menținerea stării psihologice de bine, dar influențează, în mod semnificativ, sănătatea noastră pe termen îndelungat și, în egală măsură, bugetul energetic al corpului.
10. Cea mai mare provocare pentru relațiile noastre este încrederea, iar cea mai mare temere este trădarea. Încrederea, din toate punctele de vedere, este umbra fidelității, în timp ce trădarea este umbra din spatele oricărei relații ce eșuează.
11. Încrederea este oxigenul de care au nevoie relațiile ca să poată respira. Este parte din temelia de bază a oricărei legături interumane.
12. Încrederea vine din convingerea că oamenii se gândesc și la binele celor din jur, nu doar la cel personal.
13. În relația de cuplu, spre exemplu, încrederea este cultivată atunci când, în deciziile pe care le iei și alegerile pe care le faci, ai în vedere și beneficiile partenerului, nu doar pe cele personale.
14. Deconectarea de ceilalți poate duce la pierderea conexiunii cu noi înșine.
15. Așa cum corpul are nevoie de condiții specifice de vindecare și nu de sfaturi în sine, la fel se întâmplă și cu sufletul și psihicul uman.
16. Regula principală în ceea ce privește angajamentul față de diminuarea durerii este să oferim celui de lângă noi posibilitatea de a da glas frământărilor interioare și de a afla cum îl putem ajuta.
17. Dacă iubirea este o emoție, încrederea este transformarea iubirii în acțiune. Aceasta se clădește în momentele de conexiune.
18. Relațiile nu sunt străine de conflicte, iar conflictele nu sunt străine de relații.
19. Fără încredere nu există conectare. Fără conectare nu există decât însingurare și epuizare.
20. Trădarea triumfă într‐o mentalitate de tipul: într‐o relație, unul câștigă, altul pierde.
21. Deconectarea de ceilalți poate duce la pierderea conexiunii cu noi înșine.
22. Nu doar că ne naștem cu o nevoie de conectare interpersonală, dar avem și capacitatea necesară pentru asta.
23. Până când nu ne vom asuma trecutul și vulnerabilitatea relațională la care suntem expuși, mare parte din vitalitatea și fericirea noastră vor zace pierdute în umbră.
24. A evita în mod repetat orice formă de conflict poate semăna cu blocajul, într‐o relație superficială. Una în care nu există nici conectare, nici siguranță, doar spațiu pentru resentimente și învinovățirea celorlalți pentru propria neputință.
25. Conflictul are ceva din forța focului – avem nevoie să simțim căldură și lumină pentru a supraviețui, pentru a ne vedea unii pe alții, pentru a ne proteja de pericole.
26. La originea conflictelor se află neacceptarea diferențelor dintre oameni și pierderea sentimentului de conexiune interpersonală.
27. Mare parte din conflict este despre conversația pe care nu am avut‐o niciodată, dar pe care am fi avut nevoie să o avem.
28. În conflictul constructiv, dialogul îi oferă umanității șansa să reînvie, iar relaționării, să prospere.
29. Secretul conflictului care onorează relațiile este să fim de acord cu cearta. Să stabilim câteva reguli care să asigure o structură și să manifestăm o postură dominată de curiozitate, având mereu în minte faptul că toate sufletele sunt la fel de fragile ca al nostru.
30. Pașii conflictului care onorează relațiile sunt atât de simpli, încât și un copil de grădiniță i‐ar putea învăța ușor: vorbim pe rând, comunicăm fără a critica, ascultăm pentru a înțelege.
31. Din punct de vedere psihologic, respectul se bazează pe modul în care evaluăm că suntem apreciați de cei din familie sau variatele grupuri de apartenență.
32. Nu prezența sau absența conflictului ar trebuie să ne preocupe cel mai mult, ci în ce măsură am învățat să ne purtăm certurile și conflictele în așa fel încât omul de lângă noi să se simtă respectat.
33. Comunicarea bazată pe dialog este ca respirația: vitală și imperios necesară.
34. Deschiderea invită la conexiune, ascultarea inhibă răspunsurile defensive și poftește în scenă vulnerabilizarea, care facilitează conectarea.
Pe lângă volumul Când conflictul are sens, Gáspár a mai lansat jurnalul relațional În toate există un sens și setul de carduri Replici cu sens. Profită de reducerile din librăria ta online de la Pagina de Psihologie și comandă cele trei produse care te ajută să devii o persoană competentă relațional. Cartea este diponibilă, de asemenea, și in format cartonat, într-o ediție de colecție.
Citește și: