Skip to content

Pentru o bună sănătate emoțională, este important ca la final de zi, să trecem în revistă lucrurile bune și lucrurile mai puțin bune care s-au întâmplat peste zi. Dacă am reuși să le și notăm, ar fi minunat, pentru a putea observa progresul pe care l-am făcut între ceea ce ne-am propus și, ceea ce am realizat, de fapt, în contrapartidă. Realitatea, însă, ne împiedică să facem acest exercițiu zilnic, din diverse motive, dacă nu avem o rigurozitate în acest sens și dacă nu reușim să ni-l propunem ca fiind un lucru la fel de banal precum spălatul pe dinți seara, înainte de culcare.

Specialiștii ne încurajează să ne facem un ritual în a trăi conștient fiecare clipă, și, totodată, în a ne ține un jurnal al realizărilor personale pe care le avem zilnic. Aceștia subliniază că blândețea cu care ar trebui să ne raportăm la noi înșine este extrem de importantă, atunci când facem astfel de bilanțuri. Progresivitatea cu care ar fi înțelept să înaintăm în a ne atinge propriile scopuri trebuie să fie una lentă, dar susținută, diferența fiind aceea prin care presiunea pe care ne-o autoimpunem să fie minimă. Cu cât suntem mai încrâncenați când nu ne iese ceva bine, cu atât vom amâna și ne vom cufunda într-o totală dezamăgire, care poate duce chiar la renunțare și gust amar.

Pe de altă parte, însă, dacă suntem conștienți de ceea ce am „parcurs“ deja și gândim pozitiv, gradual, asupra drumului pe care-l mai avem până la rezultatul final, vom realiza că putem duce greul mult mai ușor.

Avem tendința de a trece prin filtrul propriei gândiri în mod negativ, minimizând toate izbândele de peste an, fără să avem un tablou în concordanță cu realitatea la care ne raportăm. Desigur, este necesar ca obiectivele pe care ni le impunem să fie fezabile, tangibile, în acord cu prioritățile și valorile noastre și, totodată, să crească nivelul interior de competitivitate cu propria persoană.

Tot ce trebuie să reținem este că viața, bilanțurile și toate experiențele pe care le trăim trebuie să aibă, în mod automat, și o componentă ludică și distractivă. Ele ne vor ajuta să surmontăm mult mai ușor problemelor, de facto, ce vor apărea pe parcursul vieții.

Putem să ne relaxăm cu un ceai sau o cafea aromată, să luam o foaie de hârtie și un pix și să ne adresăm câteva întrebări lăsând spațiu unde putem răspunde. Întrebările trebuie să fie cât mai concrete. Fie că încercăm să descriem în câteva cuvinte anul ce tocmai s-a încheiat, fie că ne îndreptăm atenția către cineva sau ceva pentru care suntem recunoscători, pentru locurile pe care le-am vizitat sau evenimentele pe care le-am bifat și care sunt de povestit nepoților, sunt doar câteva dintre ideile asupra cărora merită să ne canalizăm atenția. Totodată, putem să ne gândim la lecția cea mai importantă pe care am învățat-o pe parcursul anului, la oamenii care au apărut, dar și oamenii care au plecat din viețile noastre, felul în care decurge relația noastră cu familia, cu colegii de la birou, cu persoana cu care formăm o relație, la ceea ce am îmbunătățit și la ceea ce nu am reușit încă, dar la care încă depunem efort.

℗PUBLICITATEMerită să aruncăm o privire și asupra propriilor emoții și griji care au fost total nefolositoare și care ne-au împovărat suficient de puternic, dar care, pe de altă parte, ne-au ajutat să rezolvăm anumite probleme cu care ne confruntam în acel moment dat. De asemenea, nu trebuie să uităm de propria persoană, ce avem de făcut pentru a ne șlefui și a deveni oamenii care ne dorim să fim. Și ne putem pune mintea la contribuție și să fim sinceri asupra a ceea ce vrem să realizăm, ce ne bucură sufletele, ce am putea face, în așa fel încât să ne reconfigurăm viața, ce eforturi am depus pentru a aduce un zâmbet pe fețele altora, care este acel lucru pe care l-am face altfel decât l-am făcut, precum și argumentul din spatele acestei decizii. Mergând pe același filon, bilanțul pe care îl facem trebuie, implicit, să prezinte și planuri de viitor. Toate aceste gânduri, visuri tangibile pe care le putem atinge și face parte realitatea noastră, trebuie să suscite interesul, competivitatea dar și să bucure sufletul.

A ne pune pe primul loc poate fi catalogat drept un act de egoism, însă, la o privire mai atentă, ne putem da seama că dacă noi suntem bine cu propria persoană, vom putea, la rândul nostru, să fim de folos celorlalți. Însă, de multe ori, ajungem să punem copiii, partenerul(a) pe primele locuri, și realizăm că ne neglijăm, ne deteriorăm fizic și psihic pentru a fi pe placul celorlalți, însă, fără să ne concentrăm pe comoara intrinsecă ce rezidă în fiecare dintre noi. Este important să ne detașăm, măcar pentru o perioadă scurtă de timp, și să ne analizăm cât putem de obiectiv, dar cu compasiune, pentru a putea corija, dar și îmbunătăți în noi tot ce nu este conform standardelor personale. Nu este nevoie să așteptăm ca alții să se schimbe, și nici să ne înregimentăm în reguli sociale impuse, ci este suficient ca fiecare dintre noi să pornească o revoluție relațională, să păstreze și să recitească lucrurile bune și mai puțin bune, pentru ca mai apoi să fim versiunea de om cu care ne-am dori să ne întâlnim pe stradă.

„Vreau și pot“ este una dintre mantrele pe care o putem adopta atunci când ne stabilim un target, însă, înțelept este să o găsim pe cea care ne descrie întru totul și ne ghidează spre ceea ce visăm acum, la intrarea în noul an.

Provocarea mea pentru voi este să răspundeți la următoarele întrebări:

 1. Daca ar fi să vă gândiți la un cuvânt care să descrie cel mai bine anul 2019, care ar fi acela?
 2. Care este lucrul pentru care vă simțiți cel mai recunoscători?
 3. Ce ați descoperit și ați aflat despre voi, în anul 2019?
 4. Care este realizarea de care sunteți cel mai mândru?
 5. Care este vestea care v-a încălzit cel mai mult sufletele?
 6. Care este fost locul în care v-ați simțit cel mai bine în 2019?
 7. Care dintre trăsăturile voastre de personalitate s-au dovedit a fi cele mai utile în anul care a trecut?
 8. Care a fost persoana pe care v-ați putut baza în acest an?
 9. Ce abilități noi v-ați însușit?
 10. Care este acea experiență trăită și care ar merita povestită chiar și nepoților?
 11. Dacă ați scrie o carte despre acest an (2019), ce gen ar fi și ce titlu i-ați da?
 12. Care a fost limitarea personală pe care ați reușit să o depășiți?
 13. Care sunt cei 5 oameni cu care ați petrecut cea mai importantă parte din timpul dvs.?
 14. Cum au evoluat relațiile cu familia dvs.?
 15. Care a fost cartea care v-a influențat cel mai mult?
 16. Care a fost complimentul care v-a impresionat cel mai tare?
 17. Care au fost lucrurile mărunte care v-au impresionat cel mai mult?
 18. Care sun proiectele care s-au materializat în 2019?
 19. Ce sfat i-ați da sinelui dvs. dacă v-ați întoarce la începutul lui 2019?
 20. Care a fost lucrul cel mai curajos pe care l-ați făcut în 2019?
 21. Care a fost idea care a avut cel mai mare impact asupra vieții personale sau profesionale?
 22. Care a fost emoția sau starea afectivă trăită cel mai des?
 23. Care este momentul preferat din 2019?
 24. Care este experiența care ar merita repetată din 2019?
 25. Care a fost cea mai mare provocare căreia i-ați făcut față?
 26. Care a fost momentul de maxim amuzament care vă fac să râdeți chiar și acum?
 27. De la cine ați primit cel mai bun sfat?
 28. Care a fost cea mai grea, dar și cea mai importantă decizie luată?
 29. Care a fost filmul care v-a marcat cel mai puternic?
 30. Care este persoana care v-a dezamăgit cel mai mult?
 31. Care a fost cea mai puternică lecție învățată?

Întrebări importante pentru anul 2020:

 1. Care sunt acele obiective care vă sperie, dar față de care simțiți o foarte mare atracție?
 2. Ce ați dori să descoperiți, să vedeți sau să cunoașteți în noul an?
 3. Unde și cu cine intenționați să vă petreceți cel mai mult timp?
 4. Care abilitate intenționați să o cultivați cel mai mult?
 5. Care ar fi acea trăsătură de personalitate care ar merita mai multă atenție?
 6. Care este relația în care ați dori să „investiți“ cel mai mult?
 7. Ce loc nou visați să vizitați?
 8. La ce anume ar fi bine să renunțați?
 9. Care este mantra care ar fi bine să vă ghideze în noul an?

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0