Skip to content

E vremea vacanțelor și pare cumva de la sine înțeles că mersul în concediu e sinonim cu relaxarea. Însă, de fapt, nu este chiar așa, deoarece capacitatea de a ne relaxa este un aspect intern care ține preponderant de psihicul, personalitatea și temperamentul nostru, și nu neapărat de locație (oricât de minunat ar fi locul în care suntem sau vom merge). Este adevărat că, atunci cand punem distanță, la modul fizic, între noi și factorii care ne preocupă, pare mai ușor să ne detașăm, dar acest lucru nu este întotdeauna, și pentru toată lumea, valabil.

Există însă, în psihologie, câteva recomandări pe care le putem urma, pentru a ne asigura că ne vom întoarce mai relaxați psihic din concediu.

Planifică din timp!

Creierului îi place predictibilitatea, pentru că asta se traduce prin „a fi în siguranță“; așa că ia-ți ceva timp înainte și fă-ți un plan mental asupra modului în care speri că va decurge vacanța ta. Acest lucru ar putea include realizarea și achitarea rezervărilor de cazare și transport, scrierea unui itinerar al călătoriei, achiziționarea unei asigurări de călătorie, fotocopierea documentelor, certificatul de vaccinare etc. În cazul în care știi că ești o persoană cu anxietate mai ridicată, cu precădere în situații noi, sugestia aceasta e cu atât mai importantă și, cel mai probabil, lista de bifat va fi mai lungă. Există, bineînțeles, și excepții: mai sunt și aceia dintre noi care se hotărăsc peste noapte la o destinație și pleacă a doua zi, dar, cel mai probabil, în cazul lor este vorba despre un stil de viață mai aventuros în general și toleranță mai ridicată la impredictibilitate per total. 

ABONARE NEWSLETTER


Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.


Limitează alegerile!

Experții vorbesc despre ceea ce se numește „oboseală decizională“, sentimentul pe care îl avem atunci când suntem excesiv de stresați de cantitatea nesfârșită de decizii pe care trebuie să le luăm de-a lungul zilei. Și nu ne referim aici doar la deciziile complicate, cele care implică bunăstarea noastră emoțională, financiară și fizică, ci inclusiv la chestiuni mai triviale, cum ar fi: ce să aleg la prânz de mâncare sau ce pastă de dinți să cumpăr din supermarket. Așa că, în vacanță, încearcă să limitezi pe cât posibil alegerile – decide itinerariul și activitățile pe care le vei face înainte să pleci și respectă-le, stabilește una/două ținute pentru fiecare zi, nu lua la tine mai mult de două cărți. Lectura ne face bine atunci când citim ce contează. 

Păstrează rutinele!

O greșeală obișnuită pe care o facem uneori este să abandonăm structura zilnică atunci când suntem în vacanță, însă este posibil ca aceasta să nu aducă relaxarea de care avem nevoie. Deși tentația de a ieși din rutină poate fi mare, încearcă să te trezești la o oră rezonabilă și să ai, în mare, același program pentru fiecare zi. Asta nu înseamnă că trebuie să faci fix același lucru în fiecare zi a vacanței, dar secretul constă în a avea un ritm mai lent și a nu îngrămădi într-un interval scurt toate activitățile pentru care nu ai avut timp în restul anului. După cum spune colegul meu, Gáspár, într-o postare pe Facebook, pentru vacanță este bine să te pregătești și să-ți amintești cât de importante sunt mișcarea, respirația conștientă, somnul, râsul, conversațiile de încredere și creativitatea. De ce? Pentru că acestea dezamorsează ciclul reactiv al stresului și ajută creierul să se simtă în siguranță. Tot el vorbește despre 7 până la 9 ore de somn pe noapte, sărutul de minim 6 secunde (cu partenerul de viață) și îmbrățișările de câte 20 de secunde. 

℗PUBLICITATE



Conectează-te cu natura!

Studiile efectuate au arătat că există o corelație între capacitatea de atenție și timpul petrecut în natură. Teoria restaurării atenției (Attention Restauration Theory, sau ART) sugerează că natura are efecte restaurative specifice asupra funcțiilor cognitive de ordin superior, printre care se numără și atenția selectivă și rezolvarea problemelor. Mai mult, un studiu realizat în 2012, pe 56 de adulți, a evidențiat o corelație între un interval de 4 zile petrecut în natura sălbatică și creșterea creativității. Cât ești în vacanță, caută, așadar, să petreci măcar o oră pe zi aproape de natură, fiind atent la tot ce te înconjoară – ce simți, ce auzi și ce vezi în locul acela? Dacă ești la mare, mergi cu picioarele prin nisip și fii conștient de atingerea nisipului pe tălpi, ascultă sunetul valurilor, privește unduirea lor și modul în care se reflectă lumina la suprafața apei. Dacă ești la munte, fă o plimbare prin pădure și fii atent la aerul răcoros care îți atinge pielea, la ciripitul păsărilor, la foșnetul copacilor și la verdele care te înconjoară.

Limitează consumul de social-media!

Consumul de social-media ne expune foarte mult la ceea ce se numește „frica de a pierde“ – FoMO (fear of missing out), definită ca „un sentiment atotcuprinzător de neliniște, cum că pierzi ceea ce fac colegii, prietenii tăi, în cunoștință de cauză sau în posesia a mai mult sau ceva mai bun decât tine“. Ca animale sociale, tindem să avem dorința de a aparține grupurilor sociale. Evoluționist vorbind, acest lucru ne-a asigurat supraviețuirea, iar faptul că ne pasă profund de ceea ce fac și gândesc ceilalți se leagă de sentimentul de a fi lăsat deoparte și, totodată, de un sentiment de teamă legat de ceea ce ar putea crede alții despre viața noastră. Spre deosebire de vremurile de altă dată, acum grupurile nu există doar în formă fizică, ci și virtuală, iar informațiile despre experiențele celorlalți ajung mult mai ușor la noi. Un studiu realizat de JWT Intelligence Communications menționează că aproape 70% dintre adulți recunosc că se confruntă cu FoMO (JWTIntelligence, 2012) corelată cu sentimente de iritabilitate, anxietate și inadecvare. Deci, dacă știi că ai tendința de a urmări ce fac ceilalți și de a compara experiențele tale cu ale lor, e mai bine ca în vacanță să iei o pauză de la rețelele de socializare și sa te concentrezi pe experiența ta din momentul respectiv. Detox-ul digital este un obicei mult mai sănătos decât am crede. 

Decide dacă rămâi sau nu conectat cu munca.

Unora dintre noi ne este mai bine atunci când, pe perioada vacanței, ne deconectăm cu totul de muncă și, mai ales, de la e-mail; alții avem locuri de muncă ce necesită cel puțin check-in-uri periodice sau personalități care ne fac să fim mai stresați, dacă ne rupem complet de job. Important este să ne cunoaștem și să luăm o decizie în consecință. Dacă, după ce ai analizat stilul tău, alegi să rămâi conectat, încearcă să planifici interacțiunea cu munca pentru pentru o perioadă de timp limitată în fiecare zi. Iată cum face un client de-al meu: în fiecare dimineață, preț de 30-45 de minute, răspunde la e-mailurile cele mai importante și se informează legat de cum stă treaba în compania pe care o conduce. Acest lucru îți va da posibilitatea să te bucuri de restul vacanței și va seta și așteptări clare pentru cei rămași la birou, care vor înțelege că interacțiunea cu tine va fi limitată. 

Parenting relaxat.

Pentru aceia dintre noi care au copii de vârste mici, știm, de fapt, că vacanța nu e chiar vacanță – sau, cel puțin, nu mai așa cum o știam din vremea tinereții. E, mai degrabă, o schimbare de peisaj: ne facem bagajul și plecăm în altă parte, unde facem ce făceam și acasă, avem grijă de copil. În funcție de temperamental lui, e posibil chiar ca lucrurile să fie și mai dificile: schimbarea locului și drumul până la destinație îi vor da rutinele peste cap, e posibil să își piardă pofta de mâncare și să aibă dificultăți cu somnul, va alerga să exploreze noul mediu și, de ce nu, va sta doar pe marginea piscinei pentru adulți, deși l-ați adus la un țărm de mare cu intrare lină în apă. În cazul nostru, căci și eu mă număr printre „norocoși“, nu putem decât să ne setăm așteptări realiste și să fim blânzi cu noi și cu copilul. Nu vrea să mănânce decât pâine cu miere la micul dejun și pepene în rest? E OK! În zece zile, probabil că nu va muri de foame și nici nu va pierde considerabil în greutate. Nu adoarme la ora obișnuită seara? Și asta e OK, căci putem dormi cu toții dimineața până mai târziu. Important e să nu transformăm situațiile care apar în lupte de putere și să ne înverșunăm ca totul să fie așa cum este acasă. În rest, puteți decide să luați pauze cu rândul, în care să savurați o cafea în liniște sau să faceți o baie în mare. 

Lista de sus nu este exhaustivă, așadar puteți adauga pe ea orice practici de relaxare și de deconectare pe care le aveți deja. În rest, vremea bună și compania oamenilor dragi sunt întotdeauna un plus. Și nu uitați, vacanța perfectă nu există, decât în filmele americane. 

Alina Uricec este psiholog, trainer și coach. A absolvit cursurile facultății de psihologie din cadrul Universității Babeș-Bolyai și formarea în terapia de cuplu și familie din cadrul Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie. Crede că fiecare dintre noi are un izvor de resurse pe care îl putem descoperi atunci când ne aplecăm cu răbdare, compasiune și curiozitatea asupra lumii noastre interioare.

Caută
Prezentare generală a confidențialității

Acest site utilizează cookie-uri pentru a-ți oferi o experiență de navigare cât mai plăcută și eficientă. Informațiile colectate prin intermediul acestor fișiere sunt stocate în browserul tău și ne ajută să:

  • recunoaștem dispozitivul tău atunci când revii pe site;
  • păstrăm preferințele tale;
  • înțelegem mai bine ce secțiuni ale site-ului sunt cele mai accesate și relevante pentru tine.

Poți ajusta oricând setările cookie-urilor, astfel încât să alegi exact ce informații dorești să partajezi. Confidențialitatea ta este importantă pentru noi.