Skip to content

Banca Comercială Română (BCR) prezintă datele unui studiu sociologic realizat împreună cu compania de cercetare Unlock Market Research, privind comportamentul și relația cuplurilor din România cu banii. Concluziile arată că, deși 78% dintre cei intervievați au mărturisit că disensiunile legate de bani și situația financiară reprezintă unul dintre cele mai frecvente motive de ceartă în cuplu, 53% dintre ei consideră că educația financiară poate consolida o relație. În plus, pentru 65% dintre respondenți, planificarea banilor pentru situații neprevăzute este cea mai presantă dorință.

1 milion de români educați financiar

Studiul Unlock vine în contextul în care BCR a anunțat de curând depășirea pragului de 1 milion de români educați financiar prin programele sale Școala de Bani și Financial Coach. Atingerea acestei borne reprezintă punctul de plecare pentru o explorare mai amănunțită a relației românilor cu banii, cu o atenție specială acordată cuplurilor – o componentă majoră a acestui milion de români. Prin analiza Unlock, BCR își propune să înțeleagă mai bine deciziile financiare ale românilor, explorând contexte relevante, precum Ziua Îndrăgostiților, pentru a capta dinamica financiară a celor care sunt într-o relație sau căsătoriți.

Potrivit studiului Unlock, atunci când vine vorba despre economisire, 74% dintre cupluri declară că pun bani deoparte, iar peste jumătate dintre ele folosesc un produs bancar de economisire, cum ar fi conturi de economii sau depozite​​.

℗PUBLICITATE  • 66% dintre cupluri evidențiază fondul de urgență ca fiind principala lor prioritate în ceea ce privește economiile.
  • 37% aleg să păstreze banii într-un cont curent sau normal.
  • 19% preferă să păstreze încă banii în formă cash.

În ceea ce privește gestionarea situațiilor financiare dificile, 65% dintre cupluri afirmă că s-au adaptat și au gestionat împreună schimbările financiare, evidențiind o abordare colaborativă în fața provocărilor. Cu toate acestea, 13% au recunoscut că aceste schimbări au creat tensiuni și dispute, subliniind importanța unui fond de urgență și a planificării financiare.

Studiul mai arată că 80% dintre cupluri declară că își pun veniturile la comun și gestionează bugetul familiei printr-o discuție comună, ceea ce denotă un nivel ridicat de transparență și colaborare în relații, însă expunerea la educație financiară este încă moderată, cu 46% dintre respondenți care caută periodic informații financiare. În plus, o tremie dintre cei intervievați (36%) au ascuns informații despre bani față de parteneri, ceea ce poate duce la neînțelegeri și tensiuni.

Alte concluzii ale studiului

  • Siguranța financiară se află pe locul 4 în lista de priorități atunci când oamenii planifică întemeierea unei familii.
  • 1 din 2 persoane intervievate susține că bărbatul trebuie să plătească la prima întâlnire.
  • Doar 1 din 5 români mai consideră zestrea ca fiind relevantă în relația lor. Cel mai important argumente pentru zestre rămân proprietățile (casă, terenuri, pământ).
  • De regulă, bărbatul câștigă mai mult, dar utilitățile și vacanțele sunt plătite în mod egal.
  • Deși clară tendința de a cheltui în mod egal bani pe hobby-uri și dorințe personale, încă se păstrează percepția cum că femeile cheltuiesc mai mult pe dorințe personale (31%) și bărbații mai mult pe hobby-uri (25%).
  • Datoriile apropie cuplurile. Majoritatea spune că ele trebuie gestionate împreună (66%).
  • Deciziile de investiții riscante se iau mai degrabă împreună (58%).

Cercetarea Unlock Market Research a fost realizată în luna ianuarie 2024, folosind metoda CAWI, pe un eșantion de 600 de persoane cu vârsta de peste 20 de ani, căsătoriți sau într-o relație și locuiesc cu partenerul.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0