Skip to content

Câștigător al unui Premiu Emmy pentru parodia „Documentary now!“ și devenit faimos pentru rolurile din „Saturday night live“, William Thomas Hader (Bill Hader) este un renumit scriitor și actor de comedie, acum în vârstă de 41 ani. Am fi putut spune că, dată fiind faima și profesia, nu s-ar putea confrunta vreodată cu anxietatea. Și totuși, iată că se poate: chiar dacă pe „sticlă“ totul arată perfect și fără cusur, viața bate filmul.

Fiind parte dintr-o campanie video a organizației anti-stigmat în zona de sănătate mintală Child Mind Institute, Hader a subliniat faptul că această afecțiune nu dispare, așa că trebuie, pur și simplu, să înveți să trăiești alături de ea. Artistul și-a deschis sufletul și le-a vorbit tinerilor despre experiențele prin care a trecut, dar și despre faptul că această anxietate severă începea să-i afecteze cariera și viața socială. De asemenea, el a mai menționat că a încercat mai multe variante de a „fugi“ de ea, însă, după mai multe tentative în acest sens, a ajuns la concluzia că cea mai sănătoasă cale este de a învăța să se descurce cu ea (de la cele mai banale activități, până la rolurile în care ieșea din zona de confort). Mai mult de atât, Hader i-a sfătuit pe tinerii care se confruntă cu această tulburare să încerce să se împrietenească cu ea, personificând-o ca pe o maimuțică ce ne stă pe umăr, ne însoțește permanent, face parte din viața noastră, dar nu ne îngrădește alegerile și nici nu ne limitează activitățile cotidiene. Domolirea anxietății este soluția câștigătoare, prin faptul că intervine o complicitate între noi și ea: nu se mai comportă asemeni unui monstru care ne corijează și ne admonestează ori de câte ori îndrăznim să luăm o decizie importantă sau în diverse momente-cheie din viață.

Problemele legate de sănătatea mintală sunt un subiect discutat în continuare pe la colțuri, iar motivul rămâne în continuare frica de a nu fi stigmatizat și astfel exclus, respectiv, izolat în afara diverselor cercuri sociale sau chiar concediat. Ceea ce se pierde din vedere însă este faptul că, din cauza ascunderii sub preș, numărul persoanelor cu astfel de afecțiuni este în continuă creștere (în Statele Unite, circa 40 de milioane de adulți sunt diagnosticați cu așa ceva). Faptul că oamenii nu fac nimic în această direcție nu înseamnă că lucrurile se reglează de la sine, ci, din contră, acestea sapă și se adâncesc mai mult, ajungând să ne facă sufletele extreme de găunoase, să ne distrugă existența, atunci când boala devine severă. A discuta cu cărțile pe față, a cere ajutor, a ne găsi curajul de a ne destăinui și a învăța tehnici și soluții de „împrietenire“ cu anxietatea ar trebui să fie lucruri la fel de banale precum spălatul pe dinți în fiecare dimineață și seară.

Meseria profesată nu exclude posibilitatea ca, măcar o dată în viață, să experimentăm un episod anxios. Tocmai de aceea, faptul că oameni care sunt de profesie actori sau comedianți traversează astfel de momente – ba mai mult, vorbesc deschis, fără ocolișuri despre această problemă (care îi afectează pe mulți dintre noi) – nu face altceva decât să atragă nu numai simpatia publicului, ci (prin exprimarea empatiei) și să schimbe parcursul vieții unor fani care, prin puterea exemplului, să acționeze și să ajungă să fie proactivi în grija față de propria bunăstare mentală.

A recunoaște faptul că, uneori, viața ne ia prin surprindere și ne doboară (pe un fond emoțional slăbit) nu ar trebui să fie o rușine. Parcursul existenței noastre nu este colorat mereu în nuanțe de roz, chiar dacă suntem tentați să nu discutăm despre asemenea probleme. Trebuie să fim realiști. În offline, de cele mai multe ori, suntem nevoiți să facem față unor situații critice, menite astfel să ne întărească. Trebuie să fim și mai puternici, și mai pregătiți de a înfrunta toate provocările ce ne apar în cale.

℗PUBLICITATE



 

View this post on Instagram

 

📸 | Bill photographed for @deadline by @joshtelles

A post shared by Bill Hader (@billfreakinghader) on

Educarea copiilor încă din fragedă pruncie – în așa fel încât să fie capabili să poarte discuții deschise și sănătoase cu oamenii pe care-i vor întâlni în viață și să aibă curajul să se dezbrace de apăsările pe care le au – poate fi unica modalitate de a rămâne în acord cu interiorul tău, fără a purta măști menite să dea bine, doar de dragul celorlalți. Încă mai avem de lucrat la a ne pune pe primul loc, a ne analiza nu numai aspectul și înfățișarea, ci mai ales a ne radiografia cu mai multă atenție și blândețe mașinăria internă, responsabilă de multe afecțiuni. Creierul are capacitatea de a transmite mesaje în corp, astfel că uneori face ravagii. De aceea, atunci când simțim că lucrurile ne scapă de sub control, înțelept ar fi să ne orientăm către cineva de încredere și să scoatem la suprafață toate durerile care ne macină sufletul.

Despre acest subiect sensibil al fricilor și al anxietăților interioare de care ne lovim zi de zi, vom vorbi alături de jurnalista Sanda Nicola, în data de 26 octombrie, la București, în cadrul evenimentului #EpicTalk2019.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0
0%