Skip to content

În urmă cu mai bine de un an și jumătate, viața noastră avea să se schimbe într-un mod pe care minții noastre îi era greu să-l anticipeze. Pandemia COVID-19 avea să vină cu surle și trâmbițe, fără să se mai dea dusă, punându-ne activitățile pe pauză, motiv pentru care am fi făcut tot ce ne-ar fi stat în putință să fim sănătoși până la descoperirea unui antidot.

Ne-am „înarmat“ cu ce am avut la îndemână, printre acestea numărându-se distanțarea socială, igiena regulată și purtarea măștii de protecție, și am traversat perioada până când avea să apară o rază de speranță din partea echipelor de cercetători care lucrau asiduu la găsirea antidotului. Și a apărut, oamenii de știință unind toate resursele, asemeni unor super eroi, și astfel și-a făcut apariția mult așteptatul vaccin anti-COVID.

Însă, pentru că viața reală nu are firul epic al unei povești, odată cu acesta a ieșit la iveală și neîncrederea oamenilor în știință, în cercetare și în bunele intenții ale celorlalți. Aceasta mergând mână în mână cu o ignoranță aparte, dar și cu gândul că „mie nu mi se poate întâmpla“ – un mecanism al negării, după cum ne vorbesc psihologii atunci când caută să ne ajute în procesul de înțelegere al modului în care reacționăm la frică și anxietate.

Timpul a trecut, restricțiile, numărul de cazuri infectate, vindecate ori decedate au crescut și descrescut în ritm amețitor, educația fiind cea care a putut face o delimitare clară între cele două tabere adverse: vaccinați și nevaccinați. Desigur, vaccinul este opțional, însă, în cele mai multe cazuri, acesta devine, la nivelul simțului comun o parte din conștiința fiecăruia care nu trebuie să fie savant să înțeleagă că ne luptăm cu un virus invizibil, dar pe care îl putem opri doar în acest mod.

După cum ne subliniază și specialiștii în sănătate mintală, progresul unei societăți este imposibil fără schimbare, iar cei care nu-și pot schimba modul de gândire nu pot să schimbe nimic. De aceea, vă propun să facem o reexaminare a ideilor noastre, cei care nu facem parte din tagma oamenilor de știință.

Să regândim lucrurile pe care nu le cunoaștem 

Totuși, pentru cei care încă au dubii, frici, neîncredere în ceea ce oamenii de știință au reușit să realizeze în vederea eradicării pandemiei, dr. Sherita Golden (Johns Hopkins Medicine, specializată în cardiologie, diabet și boli metabolice) ne ajută să înțelegem utilitatea și imperiozitatea realizării lui:

1. Vaccinurile au fost create în timp record, însă fără să se neglijeze siguranța oamenilor. 

Mulți dintre cei ce sunt refractari vizavi de rapiditatea cu care au fost create vaccinurile anti-COVID nu iau în calcul că acestea au fost testate și dezvoltate de-a lungul anilor, cu scopul de a accelera vaccinurile în vremuri de pandemii de boli infecțioase. Totodată, serurile au fost testate cu succes pe mai bine de 100 de milioane de oameni în SUA. Paradoxal, însă, trăim în era vitezei, facem totul utilizându-ne de evoluția tehnologiei, dar devenim refractari când putem avea acces la tratamente de ultimă generație. Ceea ce are sens, dacă acceptăm latura negativistă a ființei umane și încercăm să înțelegem că în spatele fiecărui comportament se ascund niște explicații care justifică acțiunile persoanei în cauză. 

2. Efectele secundare ale vaccinurilor anti-COVID sunt temporare, fără a însemna că suntem infectați.

Ne putem confrunta cu o febră ușoară, cu dureri musculare, cu o durere de braț, însă aceste simptome, chiar dacă par comune infecției cu COVID, ele sunt doar temporare (având o durată de maximum una-două zile) și semnifică faptul că ar fi un răspuns natural al sistemului imunitar, atunci când luptă împotriva bolii. Poate ar fi momentul să punem în balanță dacă dorim să simțim aceste simptome doar o zi-două și fără alte complicații ori să ne expunem unor situații noi pentru organismul nostru, ajungând chiar să avem nevoie de intervenția medicilor. Iar dacă urmărim știrile cu reportaje din spitale, este greu să nu realizăm că majoritatea celor care se află într-o stare gravă sunt oameni care au ales să nu se vaccineze. 

3. Administrarea vaccinului anti-COVID ne poate proteja de îmbolnăvire

În momentul de față, este cea mai de preț „armă“ pe care o putem avea în lupta cu virusul SARS-CoV-2. Serul nu numai că ne poate scăpa de moarte însă este lesne de reținut și de interiorizat că ne poate ajuta să traversăm mai blând formele grave ale bolii. Nimeni nu este scutit de infectare, însă, în prezent, stă în puterea noastră să ne punem pe primul loc și să nu facem experimente pe propriul corp în plină criză medicală. Psihologii ne recomandă să ne acceptăm fricile, să căutăm să ne bazăm alegerile pe valorile noastre de viață, iar dacă sănătatea noastră și a celor dragi este importantă, să regândim comportamentele în care ne implicăm. 

4. Diversitatea testării vaccinurilor anti-COVID

Studiile clinice pentru primele două vaccinuri împotriva SARS-CoV-2 au inclus persoane de culoare (o medie de 10% dintre participanți), hispanici (cu un procent de 20%), persoane în vârstă (aproximativ 25%), dar și persoane ce au alte afecțiuni asociate, comorbidități.

Studiile, însă, continuă și urmează a fi extinse și către femeile însărcinate și copiii sub 12 ani.

5. Alergiile – un subiect controversat în alegerea vaccinurilor

Alergiile reprezintă un subiect sensibil, fie că vorbim de copii ori de adulți, întrucât ne pot pune viața în pericol. Dacă totuși am traversat un episod de reacție alergică severă de-a lungul vieții este de preferat să discutăm acest lucru, în prealabil, cu medicul specialist, care ne poate consulta și evalua. Însă, în egală măsură, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor specifică faptul că dacă suntem alergici la insecte, latex, anumite alimente ori alergeni putem să ne injectăm cu vaccinul anti-COVID.

℗PUBLICITATE



6. Culoarea pielii, vulnerabilitate în cazuri de COVID-19 sever

Poate că ultima temere pe care am fi avut-o ar fi fost legată de sensibilitatea în fața virusului în funcție de pigmentul pielii. Ei bine, se pare că persoanele de culoare și hispanicii sunt mult mai expuși cazurilor severe infectate cu SARS-CoV-2, ceea ce înseamnă că, pentru aceste categorii, realizarea vaccinului reprezintă o protecție necesară pentru a-și îndeplini responsabilitățile zilnice.

7. Trecerea prin boală + vaccin = protecție suplimentară

De cele mai multe ori, cei ce trec prin boală sunt de părere că sunt suficient de imunizați pentru a nu mai fi nevoie să se și vaccineze ulterior. Specialiștii ne îndeamnă să nu ne lăsăm pe tânjală și să creăm un scut de protecție suplimentar, vaccinându-ne. De altfel, un studiu publicat în august 2021 sugerează faptul că dacă am avut COVID-19 și nu suntem imunizați nu înseamnă că nu ne putem reinfecta (fără a cunoaște intensitatea pe care o putem dobândi). Totodată, dovezile arată că cei ce trec prin boală și se și vaccinează dobândesc un număr mai mare de anticorpi față de cei ce supraviețuiesc bolii, însă aleg să nu se imunizeze.

8. Vaccinarea nu ne protejează doar pe noi înșine, ci și pe cei dragi

Trăim în comunități și este uman să fie așa, însă în cercurile noastre familiale sunt și persoane vulnerabile, despre care nu știm cum vor reacționa dacă se infectează. Este, totodată, important să luăm în calcul și existența mutațiilor care devin din ce în ce mai virulente și nemiloase, iar singurul antidot în a le opri este însăși vaccinarea în masă. Așadar, dacă ținem la persoanele apropiate, poate ar fi de cântărit decizia noastră, lăsând experții să-și facă treaba, fără a o pune noi la îndoială.

9. Vaccinarea în masă, singura soluție de a reveni la viața de altă dată

Suntem avizi să ne bucurăm împreună să ieșim, să socializăm, să călătorim și să stăm față în față, să celebrăm viața. Deocamdată nu o putem face și nu putem preconiza când vom reveni la vechile obiceiuri, însă ceea ce știm este că numai imunizându-ne într-un număr cât mai mare putem pune punct unui capitol sumbru din existența omenirii.

10. Sarcina și alăptarea

Se vorbește tot mai puțin despre aceste categorii de persoane care poartă în pântece suflete de oameni și care se expun fără protecție vieții. În cazul acestora, Johns Hopkins Medicine susține recomandările realizate de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, prin care inclusiv femeile însărcinate, cele ce alăptează, precum și cele ce doresc să devină mame în perioada următoare se pot vaccina.

11. Coronavirus, o luptă contracronometru

Cu cât amânăm mai mult imunizarea la nivel comunitar, cu atât mutațiile nu vor întârzia să apară. Este esențial să luăm atitudine și să facem alegerile corecte, atât pentru propria persoană, cât și pentru cei dragi nouă. Dacă totuși avem dubii, este sănătos să ne găsim răspunsuri în discuțiile purtate cu medicii de familie, cu persoanele ce au fost vaccinate ori din surse de încredere.

Regândirea colectivă 

Este lesne de înțeles că nu putem emite judecăți de valoare în lipsa unor cunoștințe medicale și poate acum, în al doisprezecelea ceas, luăm atitudine și facem tot ce ne stă în putință să ne retrăim viața frumos, alături de cei pe care îi iubim.

Sănătatea primează dincolo de orice și aș vrea să vă reamintesc că în copilăria fiecăruia dintre noi a existat o schemă de vaccinuri care se realiza până la vârsta de șapte ani, schemă ce a fost necesară pentru a putea fi înscriși în mediile școlare ulterioare. Și datorită acelor seruri suntem astăzi aici, parcurgând acest text. Ceea ce vreau să subliniez este că lipsa încrederii în informațiile și capacitatea unor specialiști nu face altceva decât să ne ciuntească din structura specific umană, reducându-ne ca specie. 

Este firesc să avem întrebări, nedumeriri și îndoieli, dar putem găsi, în egală măsură, răspunsuri la toate acestea dacă dorim, important este să ne dorim să ne bucurăm de viață, dincolo de barierele igienico-sanitare. Și dacă totuși nu v-am convins până acum, țin să precizez că și o bună parte dintre celebritățile noastre preferate, precum Jennifer Aniston, Martha Stewart, Blake Lively, Ryan Reynolds, Joe Jonas, Mariah Carey, Dolly Parton, Ariana Grande, Samuel L. Jackson, Dwayne „The Rock“Johnson ori Steve Martin, pe lângă mulți alții, au decis să se imunizeze, în dorința de a reveni la viața pe care o aveam odinioară. 

Sunt Bianca Sîrbu și sunt vaccinată cu ambele doze, urmând să mă imunizez, în scurt timp, și cu doza booster, pentru că am încredere în știință și în cercetare, dar și pentru că vreau să mă bucur de oameni în realitatea fizică, nu în cea virtuală…

Bianca Sîrbu - contributor senior, jurnalist, lifestyle editor, om de bazã, pasionatã de comunicare, scris și materie cenușie.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0