Adela Raluca Moldovan este doctor în psihologie, psihoterapeut, autor și trainer în cadrul Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie. Își desfășoară practica clinică la Cluj-Napoca, acolo unde a și pus bazele proiectului „Holo – psihologie pentru comunitate“. Este implicată activ în programele de formare a psihoterapeuților în domeniul terapiei relaționale Imago și susține importanța prezenței părinților alături de copiii internați în spitale.
„În ciuda faptului că sunt psiholog, cel mai greu îmi este să fac pace cu…“
…furia, cu siguranță. A fost, este și va fi provocarea mea.
„Atunci când simt furie, prima reacție este să…“
…ridic tonul.
View this post on Instagram
Cu ce anume îți este cel mai greu, din cauza distanțării sociale și a izolării?
Cu pierderea unor rutine. De exemplu, înotul aproape zilnic și întâlnirile față în față cu grupul de prieteni.
Care este rutina pe care ai implementat-o în viața de zi cu zi, pentru a face față mai bine stresului?
Dorm mai mult, și asta e esențial pentru gestionarea stresului. Apoi, mă ajută foarte mult faptul că am un program de muncă stabilit clar. Și rutinele personale de îngrijire și timp petrecut cu mine sunt foarte importante acum, indiferent că fac puțin sport sau urmăresc un webinar.
Care dintre calitățile tale crezi că devine uneori defect?
Tendința mea de a rezolva probleme. Mă face uneori să trec rapid la soluții, fără să stau mai mult alături de durerea celuilalt.
Ce apreciezi cel mai mult la soțul tău și îți este greu să-i spui?
Momentele în care are el grijă de mine și aspectele în care mă pot baza pe el. Mi-e greu să îi spun că mă ajută să mă simt în siguranță prin ceea ce face (pentru că mi-e greu mie să recunosc că mă simt la limita controlului).
Care este relația ta cu propria greutate corporală?
Mă înțeleg destul de bine cu al meu corp, după o „relație“ mai zbuciumată în adolescență. În general, am reușit să accept că am formele și kilogramele pe care le am și îmi apreciez corpul pentru faptul că mă susține în ceea ce vreau să fac.
Crezi că „școala de acasă“ a fost cea mai bună decizie care putea fi luată de autorități?
Cred că a fost o decizie bună, fiindcă nivelul ridicat de rigurozitate în privința normelor de igienă e unul dificil de învățat și respectat chiar și de către adulți. Cred că ar fi fost mult mai dificil să ne asigurăm că în școală sau grădiniță se păstrează distanța socială și că cei mici se spală pe mâini sau nu își ating fața. Deși nouă, părinților, nu ne e deloc ușor, uneori.
În aceste vremuri grele, oamenii vorbesc despre comportamente mai mult sau mai puțin extreme pentru fiecare dintre ei. Unii au făcut de mai multe ori curățenia de primăvară, alții s-au decis să gătească pentru întregul bloc etc. Tu ce „ciudățenii“ ai observat în repertoriul tău comportamental?
Eu n-am suferit de așa ceva. „Ciudățenia“ mea e că am acum timp să îmi fac măști pentru păr și să urmăresc webinarii. Sunt foarte neinteresantă, când e vorba de ciudățenii.
View this post on Instagram
Care este recomandarea dată de experții în sănătate mintală și pe care simți că nu o poți respecta în vremurile grele, deși știi că este importantă?
Practicarea cu regularitate a sportului. Pentru mine, înotul era o rutină bine stabilită (după muuult timp de încercări) și era singura formă de mișcare sută la sută recomandată pentru corpul meu și cu care m-am simțit bine. Nu pot să alerg, ci doar să merg alert, nu orice exerciții de gimnastică mi se potrivesc. Și, de cele mai multe ori, îmi e tare greu să mă urnesc să fac sport acasă. Pentru mine, acasă e locul în care stau; pentru sport, plecam altundeva. Și acum, nu mai pot să plec, deci nu mai am un loc unde să fac sport.
Ce anume face parte din lista ta de priorități, când e vorba de „Top 3 activități, după ce ieșim din izolare“?
Să mă văd cu prietenii față în față, să fac mici călătorii în jurul orașului (în zone mai sălbatice, la început), să îmi achiziționez o bicicletă.
Care este teoria din psihologie și psihoterapie care are cel mai puțin sens pentru tine?
Cred că toate au un anumit nucleu de sens și o parte comună. Dacă ar fi una despre care să afirm că rezonez mai puțin cu ea… ar fi abordarea strict comportamentală – unde căutăm rapid o soluție, fără să înțelegem dedesubturile problemei.
„În aceste vremuri de pandemie, am învățat despre mine că…“
…pot să mă bucur de prezent și pot să apreciez ceea ce am.