Skip to content

Când am început să înțeleg legile banilor, mi-am dat seama că succesul sau eșecul financiar depinde de persoana pe care o vezi în oglindă dimineața, când te speli pe dinți: TU! Așa se explică situațiile cu care mă întâlnesc la cursurile pe care le susțin în companii – unde cunosc oameni cu venituri mici, dar absolut echilibrați și cu o mentalitate sănătoasă, precum și angajați cu salarii impresionante, dar absolut rătăciți sau sugrumați de niște decizii financiare neinspirate.

După ce am avut câteva mii de cursanți, pot spune că, paradoxal, suma înscrisă pe fluturașul de salariu contează destul de puțin în universul financiar al unei persoane. Același lucru e valabil și când vine vorba de cupluri. Sigur, nu e totuna să-ți intre în casă lunar 4.000 RON sau 10.000 RON, însă aș zice că există un factor mai important care trebuie luat în calcul: echilibrul cuplului.

Într-un articol anterior vorbeam despre cele 4 tipuri de personalitate financiară: Spender (Mână spartă), Saver (Strâns la pungă), Avoider (Inocent) și Monk (Călugărul financiar). Remarcam acolo că fiecare are înclinații native, greu de schimbat în timp, pentru că au legătură inclusiv cu elemente de biochimie internă a organismului persoanei, cum ar fi nivelul a trei hormoni care controlează majoritatea deciziilor: serotonina (hormonul plăcerii), dopamina (hormonul recompensei) și oxitocina (hormonul relațiilor sociale).

În acest articol, vorbim însă despre finanțele în cuplu. Relația unui individ cu banii săi este, oricum, complicată. Mai introducem în ecuație încă o persoană (cu valori, priorități și așteptări diferite) și deja avem un cocktail interesant (ca să nu spun Molotov). Când mai apar și unul sau doi copii, fitilul e deja aprins și încep focurile de artificii.

De ce vorbim „cu pereții“?

Ți s-a întâmplat vreodată să-i spui partenerului un lucru luni de zile și să ai senzația că vorbești „cu pereții“, pentru ca mai apoi să audă același lucru dintr-o altă sursă, care se dovedește a avea mai mult „lipici“? Cu toții facem acest lucru. Paradoxal, avem deseori urechile închise chiar față de cei mai apropiați nouă. Acesta este motivul pentru care, atunci când sunt invitat să țin cursuri în companii, solicit întotdeauna ca angajații să poată participa împreună cu partenerul de cuplu. Pentru că finanțele personale sunt un sport de echipă. Ajută foarte mult ca ambii jucători să afle împreună regulile jocului.

De multe ori, când numai unul dintre parteneri citește ceva interesant sau merge la un seminar (cam pe orice temă), acesta se întoarce acasă foarte entuziasmat de lucrurile învățate și propune schimbări. Se lovește însă de sprânceana ridicată a partenerului, care nu înțelege noua direcție și nu doar că nu susține, dar chiar subminează inițiativa. Astfel, ideile bune se pierd și toată lumea revine la obiceiurile anterioare.

Înțelege-mă, ca să te înțeleg!

Am descoperit acum câțiva ani un instrument extrem de util pentru înțelegerea comportamentului partenerului și, de atunci, îl folosesc mereu la cursul de finanțe în cuplu. E vorba despre testul de personalitate DISC – concept lansat de psihologul american William Moulton Marston. Printre altele, Marston este cel care a dezvoltat primul prototip al detectorului de minciuni, deci știe cum stă treaba cu adevărul și vrăjeala.

Când am completat prima dată acest chestionar împreună cu soția mea, am avut multe momente de revelație amuzantă. Am înțeles de ce ei nu-i place schimbarea și orice potențial musafir are nevoie de un preaviz de o lună în scris, ca să poată veni în vizită. A înțeles și ea de ce eu mă grăbesc să iau decizii și să acționez înainte să am toate detaliile și, desigur, de multe ori o dau de gard. Am învățat însă, amândoi, cum să vorbim „pe limba celuilalt“ și cum să abordăm lucrurile mai proactiv, și nu reactiv.

Te invit să descarci gratuit de pe site-ul meu o variantă de chestionar DISC pentru cuplu, cu aplicabilitate în zona finanțelor personale (și nu numai). Completează-l împreună cu partenerul de cuplu sau cu orice altă persoană cu care interacționezi frecvent: colegi de serviciu sau șefi, prieteni apropiați, rude etc. Vei descoperi că există 4 tipuri de personalitate și că fiecare își are propriile particularități și necesită abordări specifice, dacă îți dorești o relație echilibrată.

Dominantul

Este cel cu care toată lumea se chinuie să țină pasul. Pus pe acțiune și cu un ritm epuizant, dominantul are profilul conducătorului, fiind orientat spre sarcini și obiective clare. Tot ce-i trebuie este o țintă; în rest, se descurcă el să ajungă acolo. Dacă mergeți cu mașina spre Festivalul Untold, el vrea să ajungeți mai repede, în timp ce tu vrei să admiri Valea Oltului, să bei o cafea la OMV pe malul lacului și să mănânci ceva bun la Sibiu. Partenerul cu un nivel dominant înalt are tendința naturală de a domina și mediul casnic. E direct, sincer și hotărât. E curajos și nu se teme să-și asume riscuri sau să întreprindă acțiuni care să-l conducă spre scopul dorit. Dominantul funcționează cel mai bine într-un mediu provocator.

Dominantul răspunde la întrebarea „Ce?“. Când vorbești cu un Dominant, nu începe cu detaliile, că l-ai pierdut. Fă mai întâi un rezumat și apoi oferă detalii doar dacă ți le cere. Nefiind un bun ascultător, este recomandabil să-i pui ideile în scris, concis, cu opțiuni și recomandări de acțiune.

Influentul

El e sufletul și glumețul grupului. Persoanele cu un nivel influent înalt au tendința naturală de a dezvolta relații cu ceilalți. Sunt comunicativi, prietenoși, dezinvolți, extravertiți și optimiști. Sunt motivatori entuziaști și caută colaborarea altora pentru a-și atinge scopurile. Influentul funcționează cel mai bine într-un mediu prietenos.

Răspunde la întrebarea „Cine?“. Recomandările și testimonialele sunt apreciate de Influent, pentru că acesta are nevoie să relaționeze cu alții, mai ales dacă îi apreciază. Îl convingi ușor, dacă îi spui cine mai e implicat și cine crede că e o idee bună. De asemenea, are nevoie să vadă că proiectul e interesant și distractiv.

Statornicul

℗PUBLICITATEE pâinea lui Dumnezeu, însă domol până la exasperare. Te omoară cu amabilitatea lui, mai ales că e mereu înțelegător și gata să te ajute. Partenerul cu un nivel statornic înalt are tendința naturală de a coopera și a-i susține pe ceilalți. E răbdător, stabil, consecvent și de încredere. Firea lui plăcută și agreabilă îl face un excelent partener de echipă. Acest personaj funcționează cel mai bine într-un mediu armonios și susținător.

Statornicul răspunde la întrebarea „Cum?“. Ca în „Cum vrei tu dragă…“ Aaahhhh!!!! Fiind orientat spre detalii, Statornicul are nevoie să știe cum se vor face lucrurile și cum îl afectează pe el. Pregătește-l înainte pentru eventuale schimbări, căci nu-i plac improvizațiile. Folosește un ton al vocii calm și un limbaj non-verbal lipsit de ambiguități.

Conștiinciosul

Cu toții avem nevoie de un contabil în viața noastră. Cineva bun la cifre, atent la detalii, adept al unor sisteme și proceduri. Ei bine, l-ai găsit! Partenerul cu un nivel conștiincios înalt este foarte concentrat să facă totul corect. De obicei, este foarte atent la detalii și îi vine foarte ușor să respecte regulile. Caută mereu precizia și calitatea și, drept urmare, stabilește standarde înalte pentru el și ceilalți. Acest personaj funcționează cel mai bine într-un mediu structurat și riguros.

Conștiinciosul răspunde la întrebarea „De ce?“. Fiind logic, organizat și precis, Conștiinciosul se opune schimbărilor, dacă nu înțelege de ce se fac. Oferă-i motive raționale de acțiune și decizie, prin furnizarea unor detalii bine susținute prin studii, date și fapte. E motivat de logică, nu de emoții și sentimente.

Să ne fie limpede

Ca să fie mai clar, să presupunem că vrei să-ți cumperi un telefon.

Dacă ești Dominant, până ce termin eu de scris articolul, tu l-ai cumpărat deja. Ai intrat pe primul site care îți vine în minte, ai dat comanda și diseară deja vorbești la noul tău gadget. Nu ai găsit cel mai bun preț, probabil nici nu ai ales modelul cel mai performant, însă ai rezolvat problema.

Dacă ești Influent, întrebi doi-trei prieteni ce părere au și apoi mergi pe încredere. Evident că ți-au povestit doar lucrurile bune, dar, hei!, ești parte din club acum! N-ai vrea să fii pe iPhone, când gașca ta e pe Android sau, Doamne-ferește!, invers.

Dacă ești Statornic, vei mai sta puțin și îți va trece. Telefonul actual e încă ok, deși are ecranul crăpat și nu-i merge butonul de „home“. Să înveți noi aplicații, să muți contacte, e-mailuri și poze… prea mult!

Dacă ești Conștiincios, ai creat deja un Excel cu o analiză detaliată, cu detalii tehnice, avantaje și dezavantaje. Câteva luni mai târziu, încă citești review-uri, urmărești unboxing-uri și teste comparative. Apoi apare un nou model, mai adaugi o coloană în Excel și o iei de la capăt.

Echilibrul se naște din diferențe

Eu am o vorbă: “Într-un cuplu, dacă amândoi sunt la fel, unul e în plus.“ Completând chestionarul, vei descoperi că aveți zone în care punctajele voastre sunt apropiate. Asta înseamnă că acolo vedeți lucrurile în același mod, în același ritm, din aceeași perspectivă, cu aceleași așteptări.

Partea amuzantă este că rareori atragem în viața noastră parteneri similari. De obicei, căutăm personalități care să ne completeze, căci ne dorim lucruri ce ne lipsesc. Astfel, veți avea zone unde punctajele voastre sunt mai distanțate, separate de două sau mai multe linii, ca în exemplul de mai jos.

Ei bine, la prima vedere ai spune că acolo se află sămânța de scandal, motivul de ceartă și de plecat la mama. Într-adevăr, dacă nu sunt înțelese și gestionate corect, diferențele de viziune pot crea mult stres. Eu însă vă invit să apreciați tocmai aceste situații divergente. Acestea sunt cele care dau echilibru și forță relației voastre pe termen lung. Pentru că un Dominant are nevoie de un Conștiincios care să-i acopere spatele și să citească până la capăt contractul de credit, inclusiv paragrafele scrise cu font mic. Așa cum un Statornic are nevoie de un Influent care să mai iasă prin lume sau de un Dominant care să-l scoată din zona de confort.

O echipă formată doar din portari sau doar din atacanți nu va ajunge niciodată campioană. Pentru succes, e nevoie și de apărare, dar și de atac. Acest lucru e valabil și în cuplu, dacă vrei să câștigați jocul banilor voștri. „Dacă vrei să mergi repede, mergi singur. Dacă vrei să mergi departe, mergi în echipă.“

Educația financiară e despre viață, nu despre bani!

Adrian Asoltanie este, de aproape 20 de ani, trainer, speaker și antreprenor. După ce a învățat în cel mai dur mod lecțiile crizei din 2009, și-a descoperit misiunea de a-i ajuta pe alții să evite greșelile dureroase pe care el le-a făcut. Consideră educația financiară un element esențial al dezvoltării individuale, un ingredient vital al succesului. Principiile esențiale pe care le promovează prin cursurile și produsele sale oferă baza unei vieți echilibrate și prospere. E preocupat în primul rând de educația financiară în cuplu și pentru copii – un domeniu deseori ignorat de școală și societate, dar cu efecte majore în viața fiecăruia. Mai multe informații, pe adrian.asoltanie.com.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0