Skip to content

Educația financiară este extrem de importantă atunci când discutăm despre pregătirea copiilor și a adolescenților pentru viitorul lor personal și profesional. Trăim într-o societate într-o continuă schimbare, cu oportunități diverse, mai ales pentru adolescenții care acum fac primii pași spre independență financiară.

Cum să sprijinim adolescenții în procesul maturizării financiare

Este important să-i implicăm pe tineri în deciziile financiare din familie încă de la o vârstă fragedă, pentru a-i învăța să fie responsabili și să aibă o relație bună cu banii. Copiii încep să înțeleagă anumite concepte financiare încă de la 5 ani, moment în care îi putem învăța că fiecare produs sau experiență costă o sumă de bani și că ar trebui să fie atenți la alegerile lor pentru a ști, cu timpul, cum să gestioneze inteligent o resursă limitată.

Odată ajunși la adolescență, le putem explica mai multe despre veniturile familiei, astfel încât ei să înțeleagă mai bine cum se împart, în raport cu cheltuielile, și cum își pot seta prioritățile. Adolescența este și momentul propice pentru a-i încuraja să-și pună bani deoparte pentru obiectivele lor pe termen scurt, mediu și lung – de la cele mai simple, cum ar fi un abonament la Spotify sau o ieșire cu prietenii, până la cele mai complexe, care țin de educație, carieră și de viitorul lor.

Pașii maturizării financiare

Iată câteva aspecte pe care e bine să și le însușească orice adolescent care începe să își stabilească obiective, în drumul său spre maturizarea financiară:

1. Planificarea banilor în funcție de raportul nevoi – dorințe

Este important să le vorbim copiilor noștri despre diferența dintre nevoi și dorințe, pentru a înțelege ce este indispensabil în viața de zi cu zi și ce nu. Odată ce devine clar că nevoia este acel ceva fără de care nu putem trăi, în timp ce dorința este opțională, copiii vor învăța să-și gestioneze altfel resursele, iar la adolescență va deveni deja o obișnuință planificarea venitului în funcție de raportul nevoi – dorințe.

Spre exemplu, să presupunem că într-o lună un adolescent are o sumă fixă, de 500 de lei. Pentru o planificare eficientă, este indicat să folosească jumătate dintre ei pe nevoi (250 lei), cum ar fi prânzul de la școală sau cărți necesare la cursuri; 20% pot fi puși deoparte, pentru economii (100 de lei), iar 30% (150 de lei) rămân pentru dorințe: ieșiri în oraș, abonament la Netflix sau alte dorințe mici sau mari.

2. Implicațiile financiare ale unor obiective pe termen scurt sau pe termen lung

℗PUBLICITATE



Indiferent de vârstă, cu toții avem, la un moment dat, un vis mai mare sau mic, iar ca adolescenți, sigur avem visuri nenumărate. Indiferent că aspiră la un nou telefon sau la o școală de prestigiu, este important să-i ajutăm pe adolescenți să definească acest vis drept un obiectiv și să înțeleagă cât costă, ce implicații are și cum îl pot îndeplini într-o anumită perioadă de timp.

Ce pot face concret: în primul rând, ar trebui să-și definească visul, să afle costul său și să estimeze, pornind de la banii pe care îi au la dispoziție în fiecare lună, în cât timp cred că poate fi îndeplinit. Apoi, ținând cont de planificarea în funcție de raportul nevoi – dorințe și de raportul 50/20/30 (50% pentru nevoi, 20% pentru economii și 30% pentru dorințe), își pot seta o sumă lunară pe care să o aloce special pentru visul lor. Ca părinți, îi putem ajuta să calculeze această sumă cât mai realist posibil, în așa fel încât obiectivul lor să fie realizabil, iar ei să fie fericiți, motivați și să construiască o relație sănătoasă cu banii ‒ lucru care îi va ajuta mai departe în viața de adulți. Aceștia sunt pași pe care îi pot urma, atât pentru un vis pe termen scurt, cum ar fi un laptop sau o excursie, cât și pentru aspirațiile pe termen lung, precum cele care țin de educație sau de viitorul lor profesional.

3. Maturizarea financiară implică folosirea responsabilă a resurselor

Odată ce au deprins obiceiurile esențiale pentru o relație mai bună cu banii, îi putem sprijini pe adolescenți să facă și alegeri conștiente pentru un viitor sustenabil. Consumerismul a accelerat rata poluării la nivel global, așa că trăim într-un prezent în care este esențial să ne gândim la ce putem oferi înapoi mediului înconjurător, în aceeași măsură în care îi folosim resursele. Acest lucru este valabil indiferent că discutăm despre haine, alimente, vacanțe sau viața de zi cu zi.

Ce pot face adolescenții pentru un viitor sustenabil? Când vine vorba despre haine și tendințe, îi putem încuraja să se gândească de două ori înainte să-și cumpere ceva nou de purtat. Fenomenul fast fashion, prin care sunt lansate între 20 și 30 de colecții noi de haine anual, poluează prin microfibre din plastic și emisii nocive. În același timp, 87% dintre deșeurile textile sunt fie incinerate, fie aruncate în depozitele de deșeuri, mai puțin de 1% fiind reciclate la nivel mondial.

4. Puterea exemplului personal

Îi putem susține pe adolescenți să-și stabilească obiective financiare responsabile, atât prin exemplul nostru propriu, cât și încurajându-i să se gândească la cum pot fi responsabili în fiecare zi (individual și la nivel colectiv), fără a deveni o presiune:

  • Cum și pe ce își consumă banii și cum le influențează alegerile bunăstarea de zi cu zi, dar și a întregii planete?
  • Ce așteptări au de la brandurile preferate în termeni de sustenabilitate?
  • Cum văd viitorul în care și-ar dori să trăiască atunci când vor fi adulți?

Discuția despre bani nu este una ușoară, ci presupune răbdare și explicații clare, precum și implicarea în acțiuni concrete a adolescenților, pentru a-i sprijini să înțeleagă de ce e important să avem grijă de banii noștri și cum putem avea o relație bună cu ei și mai departe, ca adulți. Este un proces pe alocuri dificil, însă esențial pentru un viitor sănătos din punct de vedere financiar și nu numai. Pentru mai multe sfaturi despre educația financiară pentru copii și adolescenți, puteți accesa cursul online gratuit Școala de Bani pentru părinți.

Claudia Oprescu lucrează de mai bine de zece ani în domeniul comunicării, de cinci ani coordonează proiectele de implicare în comunitate ale Băncii Comerciale Române și este profesor la Școala de Bani unde îi învață pe copii și tineri cum să fie responsabili cu banii, iar pe părinți cum să le vorbească despre bani copiilor. Scrie povești pentru copii în timpul liber și iubește natura.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0