Skip to content

Fiecare dintre noi a fost la un moment dat adolescent. Ne amintim cât de importanți erau pentru noi prietenii și câtă energie, emoție și timp investeam în dezvoltarea relațiilor noastre sociale. Ne doream să aparținem unui grup cu ale cărui valori rezonam și să învățăm tot mai multe despre noi și despre cine suntem. Odată cu trecerea timpului, adolescenții au început să folosească tehnologia, pentru a face acest lucru. Astfel, telefoanele mobile au devenit o parte esențială a vieții de zi cu zi și un instrument important folosit în interacțiunea socială. Astăzi, majoritatea adolescențiilor folosesc telefoanele mobile pentru a scrie mesaje sau a comunica cu prietenii.

Folosirea telefonului mobil îi ajută să fie mai autonomi, să aibă intimitate, să își dezvolte micul lor univers, în care părinții nu au acces, să își definească identitatea și să își dezvolte stima de sine. Adolescenții sunt atrași de folosirea telefoanelor mobile pentru că acestea îi ajută să se simtă mai mult timp conectați cu prietenii lor, într-o etapă de dezvoltare în care importanța relațiilor sociale crește foarte mult. Scrierea frecventă de mesaje le oferă adolescențiilor sentimentul de unitate și apartenență; dar, totodată, faptul că pot folosi telefonul mobil la orice oră din zi sau noapte poate duce la perturbarea activităților din viața de zi cu zi, cum ar fi somnul.

Conform unui studiu recent, realizat în Statele Unite ale Americii, peste 90% dintre elevii de liceu sunt privați de somn. Acest fenomen este îngrijorător, deoarece somnul în perioada adolescenței facilitează dezvoltarea fizică și psihică. Motivele pentru care adolescenții nu reușesc să doarmă suficient de multe ore sunt: numărul crescut de ore alocate activitățiilor școlare, extracuriculare și sociale, precum și modificările care apar în această perioadă la nivel hormonal. Adolescenții experimentează un decalaj al ciclului de somn care duce la o preferință pentru a se culca și a se trezi târziu. Acest decalaj poate fi explicat prin intermediul a două mecanisme. În primul rând, secreția de melatonină în organism are loc tot mai târziu noaptea, făcând dificilă adormirea. În al doilea rând, crește capacitatea adolescențiilor pentru activitate mentală prelungită și aceștia simt mult mai rar, în comparație cu copiii, nevoia de somn. Cu toate că pot sta treji până târziu, adolescenții au nevoie, conform recomandărilor Academiei Americane de Pediatrie, de un număr de 8–10 ore de somn pe noapte.

Dar ce se întâmplă dacă adolescenții nu dorm destul?

O serie de studii au arătat că există o asociere între orele puține de somn, scăderea performanței academice și a motivației și creșterea senzației de oboseală și a ratei de absenteism. La nivel fizic, un număr mai mic de ore de somn poate reprezenta un factor de risc pentru apariția obezității, disfuncțiilor metabolice și problemelor cardiace. La nivel psihic, numărul scăzut de ore de somn poate reprezenta un factor de risc pentru dezvoltarea depresiei și a anxietății, a reglării emoționale deficitare, creșterea comportamentelor de risc și apariția dificultăților la nivel cognitiv.

Un principal factor care contribuie la privarea de somn este folosirea telefoanelor mobile noaptea. Acest lucru poate avea un efect negativ, deoarece lumina ecranului telefonului poate duce la supresia secreției de melatonină, iar conținutul mesajelor primite poate duce la apariția emoțiilor neplăcute și a anxietății.

℗PUBLICITATE



Pentru a răspunde întrebării dacă și cum afectează folosirea telefonului mobil noaptea sănătatea adolescențiilor, trei cercetători de la Murdoch University și Griffith University din Australia au examinat schimbările care apar în comportamentul de utilizare a telefonului mobil, pe o perioadă de 3 ani, în rândul elevilor de liceu. Studiul a fost realizat în 29 de școli și a cuprins un eșantion de 1.101 elevi. Rezultatele studiului ne arată faptul că, odată cu trecerea dintr-o clasă într-alta, adolescenții folosesc tot mai mult telefonul mobil noaptea, iar acest lucru le afectează calitatea somnului. Participanții care la începutul studiului au susținut faptul că folosesc cel mai des telefonul mobil noaptea au raportat, după un an de la începerea studiului, un nivel mai crescut al depresiei, al tulburărilor de externalizare (cum ar fi tulburările de comportament antisocial-agresiv) și un nivel mai scăzut al stimei de sine.

Autorii studiului trag concluzia că există o legătură directă între folosirea telefoanelor mobile noaptea și starea de bine a adolescenților, folosirea prelungită a telefonului mobil noaptea fiind asociată cu creșterea tulburărilor de externalizare, scăderea stimei de sine și a abilității de coping.

Ce putem face pentru a ajuta adolescenții să aibă parte de mai multe ore de somn?

Încă din anul 2014, pe baza recomandărilor Academiei Americane de Pediatrie, unele școli din Statele Unite au modificat ora la care încep activitățiile academice în fiecare zi. Începerea cursurilor după ora 8:30 s-a dovedit a fi o măsură eficientă împotriva privării de somn și cu numeroase beneficii asupra sănătății fizice și mentale și a performanței școlare a adolescenților. Ne putem gândi la faptul că începerea școlii la o oră mai târzie va determina adolescenții să rămână treji mai multe ore. Judith Owens, profesor în cadrul Harvard Medical School și director al Center for Pediatric Sleep Disorder, arată faptul că adolescenții se culcă, de fapt, cu aproximativ 20 de minute mai devreme și dorm în medie, cu 45 de minute mai mult, atunci când școala începe după ora 8:30.

Pe lângă măsurile pe care le poate adopta școala, părinții și profesorii trebuie să își asume un rol activ. În primul rând, este important să știm că un adolescent are nevoie de 8-10 ore de somn pe noapte. În al doilea rând, le putem explica adolescenților impactul pe care privarea de somn îl poate avea asupra modului în care se dezvoltă și funcționează creierul lor, asupra performanței școlare și, în final, asupra funcționării lor emoționale și sociale. De asemenea, dacă este necesar, părinții pot limita accesul la calculator, televizor sau chiar telefon mobil, pe durata nopții. Pentru că adolescenții sunt atrași de tehnologie, iar folosirea telefonului mobil joacă un rol important în viața lor, aceștia pot fi încurajați să folosească aplicații fundamentate științific, care să îi ajute să monitorizeze calitatea somnului și să înțeleagă mai bine felul în care funcționează corpul lor.

Alexandra Iacob este psiholog clinician (practicant autonom) și lucrează în propriul cabinet de psihologie cu copii, adolescenți, tineri și familiile acestora. A absolvit masteratul în Psihologia Dezvoltării și Psihologie Clinică la Universitatea Heidelberg din Germania în 2014. Alexandra este pasionată de oameni și dezvoltarea lor, de neuroștiințe și de viață. Își iubește meseria și caută mereu experiențe care să o ajute să se dezvolte personal și profesional.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0