Skip to content

Insomnia este unul dintre dezechilibrele cu care se confruntă omul modern, iar psihologii și specialiștii în somnologie studiază cu atenție posibilii factori care provoacă această situație atât de dăunătoare sănătății noastre.

Somnul este, de departe, una dintre cele mai importante stări naturale pe care o experimentează orice viețuitoare de pe pământ, având numeroase beneficii de care depinde buna funcționarea a organismului nostru. Despre somn se spune că este o superputere care susține funcțiile cognitive ale creierului și imunitatea întregului organism. În plus, protejează sănătatea inimii și reduce anxietatea.

„Somnul este important, iar beneficiile lui asupra organismului nostru sunt de neegalat!“, explică dr. Peter Polos, specialist în medicina somnului, citat de huffpost.com. „Atunci când vine vorba despre somn, fiecare individ are particularitățile lui, iar ce funcționează la unul nu funcționează la altul și invers. Important este ca fiecare să-și identifice propriul ritual de inducerea a somnului și să facă efortul de a-l urma constant în fiecare seară“, continuă specialistul.

ABONARE NEWSLETTER


Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.


Ritualuri de cinci minute care te pot ajuta să alungi insomnia

Dr. Peter Polos continuă analiza insomniei ca patologie, sugerând o serie de ritualuri la îndemâna oricui, despre care există dovezi clare că induc rapid starea de somn.

1. Golește-ți mintea

Anxietatea este, conform studiilor, un „dușman“ redutabil al somnului, însă stă în puterea fiecăruia dintre noi „să o îmblânzească“. Specialiștii recomandă să practicăm „golirea minții“ înainte de a merge la culcare. Această tehnică presupune, de fapt, notarea într-un carnețel a tuturor lucrurilor care-ți trec prin minte înainte de somn.

„Scrie pe hârtie tot ce ai în minte. Această tehnică de golire a creierului te va ajuta să eliberezi tensiunea provocată de diversele surse de anxietate și să adormi ușor. De asemenea, te va ajuta ca a doua zi să-ți amintești ce ai de făcut pentru că, nu-i așa?!, totul a rămas scris!“, explică Rebecca Robbins, somnolog, citată de huffpost.com.

2. Închide toate ecranele

Recomandat este să lași deoparte dispozitivele cu lumină albastră (laptopul, tableta sau telefonul mobil) cu minim jumătate de oră înainte de somn. Lumina albastră a ecranelor inhibă secreția de melatonină, hormonul natural al somnului.

℗PUBLICITATE



„Soluția este să depozităm aparatele într-o altă cameră decât cea în care dormim. Astfel, nu vom mai fi tentați să ne uităm la un ecran atunci când nu reușim să adormim!“, declară specialiștii somnologi.

3. Încearcă să faci exerciții de respirație

Exercițiile de respirație te ajută să combați anxietatea, aceste practici pregătind corpul pentru somn. Inspiră patru secunde, ține-ți respirația patru secunde, expiră patru secunde și ia pauză patru secunde. Sarah Silverman, specialistă în medicina comportamentală a somnului, spune că la fel de bune sunt ședințele de meditație dedicată somnului care, deseori, sunt înregistrări audio ale unor voci calme, calde pe care, ascultându-le, poți accesa o stare de relaxare profundă care, ușor-ușor, îți va induce starea naturală de somn.

4. Asigură-te că ai o temperatură optimă în dormitor

Somnologii insistă asupra temperaturii optime din dormitor. Conform studiilor, cel mai sănătos somn se instalează atunci când aerul din cameră are maxim 20°C.

„Dacă vrei să dormi bine, setează termostatul la maxim 20°C. Când este prea cald sau prea rece, îți va fi afectată temperatura corpului și astfel te vei trezi de mai multe ori pe noapte“, continuă specialiștii.

5. Consumă băuturi cu efect calmant

Rebecca Robbins recomandă ca, înainte de a merge la culcare, să consumi o băutură cu efect calmant, cum ar fi infuziile de plante, recunoscute pentru proprietățile lor liniștitoare. Aceeași specialistă atenționează asupra faptului că băuturile care conțin cofeină vor fi consumate nu mai târziu de ora 13:00, fie că vorbim de cafea sau de ceai negru. Băuturile naturale care te ajută să adormi mai ușor sunt sucul de cireșe, ceaiurile de mușețel, valeriană și mentă și laptele cald.


Citește și:

Ileana Voicu Ghinea, absolventă a Facultății de Jurnalism, și-a început cariera în presă în 2004 la Revista Apropo și a colaborat cu Revista Pro TV Magazin. A trecut pe online în 2008 la Eva.ro, apoi a preluat conducerea editorială a Unica.ro în 2010. Ulterior, a fost implicată în proiecte precum viva.ro, avantaje.ro și bravonet.ro. În 2018, s-a alăturat echipei Radio ZU ca PR, după o perioadă de redactor online. În prezent, este invitat permanent în emisiunea „Frătzi află tot“ de la Metropola TV.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0