Skip to content

Adriana Dobrea este parte din echipa United Way de peste 12 ani, iar înainte de a fi angajată, a fost voluntar al organizației. Este directorul executiv al United Way România, coordonând activitățile fundației începând cu ianuarie 2020, anterior fiind director adjunct. Adriana a finalizat un master în Administrarea Afacerilor obținut la Cardiff Metropolitan University, unde s-a specializat în planificarea strategică a afacerilor, finanțele corporațiilor și antreprenoriat. Consideră că principiile de business se aplică cu succes în mediul ONG și crede cu tărie în rolul pe care United Way îl are în România – acela de a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor vulnerabile și de a crea o comunitate prosperă, capabilă de a-și susține membrii să-și atingă potențialul maxim.

United Way România îi ajută pe copii să ajungă mai aproape de visurile lor. Însă este important să știm mai multe despre activitatea voastră. Cum aveți grijă de viitorul copiilor noștri?

Ce frumos ați spus – că United Way România îi ajută pe copii să ajungă mai aproape de visurile lor. Mulțumim! Într-adevăr, copiii sunt viitorul unei nații, sunt comoara noastră, a tuturor, și de viitorul lor trebuie să avem cu toții grijă. Adică să ne implicăm în educație – care este și una dintre direcțiile principale ale programelor de sprijin derulate de Fundația United Way România, pe lângă sănătate și integrarea socială și pe piața muncii.

Cred că sunteți de acord cu mine că toți copiii au dreptul la educație, indiferent de mediul din care provin. Cu toate acestea, în România, doar o treime din copiii defavorizați termină școala primară (conform datelor INS). Atunci când părinții se luptă pentru traiul zilnic, educația copiilor este neglijată. Fără oportunități reale și acces constant la educație, cei mai mulți dintre acești copii riscă să devină adulți care se vor confrunta cu dificultăți economice și care nu vor avea capacitatea de a susține o familie. Iar acum, în mijlocul crizei generate de pandemia de Covid-19, acești copii sunt și mai expuși riscului de abandon școlar și au nevoie de sprijin.

United Way România crede în abordarea integrată a educației. Părinți, profesori, voluntari și asociații nonguvernamentale locale lucrează împreună, pentru rezolvarea problemei abandonului școlar – care nu este una a copilului, ci a întregii comunități.

Principalele noastre programe în educație sunt „Învață să reușești“ și „Educația, Centrul Schimbării în Comunitate“, concepute pentru prevenirea abandonului școlar în comunitățile sărace urbane și rurale. Programele noastre de educație au mai multe componente, însă ideea de bază este îmbunătățirea relației din cercul comunitate-școală-familie, care îl are pe copil în centru. Concret, pentru a fi ajutați să învețe și să obțină rezultate mai bune, copiii din familii vulnerabile primesc hrană, rechizite, haine și încălțăminte, ajutor la teme și participă la diferite activități sportive și extrașcolare (excursii, ateliere creative etc). În cazul izolării, metodele sunt adaptate pentru învățarea la distanță.

Din programele noastre fac parte: Academia Părinților, unde se discută nevoia copilului de a fi  sprijinit în activitățile educaționale și importanța educației parentale pozitive; și Academia Profesorilor, unde le sunt prezentate cadrelor didactice abordările pedagogice cele mai potrivite, atunci când este vorba despre copii vulnerabili sau proveniți din medii dezavantajate și unde punem bazele unei comunicări reale și constructive între părinți și profesori.

Primăvara acestui an a fost una dificilă pentru întreaga omenire. În astfel de situații de criză, ONG-urile au destul de mult de suferit. Cum a resimțit United Way România pandemia?

Luna februarie a adus o schimbare brutală în viețile noastre, ale tuturor. Ne-am dat seama, de la început, că trebuie să ne pregătim pentru o situație cu care nu ne-am mai confruntat până în acel moment. A trebuit să schimbăm atât modul nostru de lucru, la distanță, cât și activitățile desfășurate în beneficiul persoanelor defavorizate. 

Pandemia ne afectează pe toți, într-o anumită măsură, însă persoanele vulnerabile au și mai mult de suferit. Riscul de sărăcie, abandon școlar și agravare a problemelor de sănătate cronice este crescut, iar urmările pandemiei vor fi resimțite mult timp de acum înainte. De aceea, ținem permanent legătura cu comunitățile cărora ne adresăm, identificăm nevoile lor prioritare și facem toate eforturile pentru a ajuta copiii, familiile și vârstnicii din medii defavorizate. 

Datorită generozității donatorilor, am reușit să strângem:

  • în lunile martie-aprilie-mai 2020, 938.385 lei (din partea a 8 companii și a donatorilor individuali);  
  • în lunile martie-aprilie-mai 2020, măști pentru protecția personală, produse de igienă și alimente, în valoare de 86.439 lei (din partea a 4 companii).

Astfel, am reușit:

  • să ajutăm 980 de vârstnici și 90 de familii aflate în dificultate din București, Cluj și Timișoara, oferindu-le alimente și produse igienico-sanitare;
  • să distribuim peste 21.000 de măști de protecție unui număr de 750 de copii, vârstnici și personalului din programele susținute de United Way România;
  • să oferim 3000 de kit-uri cu perie și pastă de dinți copiilor, tinerilor, vârstnicilor din programele United Way și pacienților suspecți de Covid-19 din spitale;
  •  să distribuim 50.000 de mănuși, 1.100 de măști KN95, 200 de perechi de ochelari de protecție și 100 de combinezoane, pentru personalul medical care luptă zilnic cu boala în linia întâi, în 2 spitale din București și Timișoara;
  • să distribuim 15 avataruri virtuale, către 2 spitale din București și Timișoara; fiecare avatar cu aspect de cadru medical are integrată o tabletă și ajută medicii, asistentele medicale și infirmierele să comunice video cu pacienții; în 2 luni, un singur device ar putea elimina până la 180 de potențiale surse de infectare;
  • să susținem 250 de copii vulnerabili să nu abandoneze școala, prin implementarea pe termen lung a unui program care le va oferi copiilor condiții tehnologice de acces la educația online și pachete de ajutoare ce includ alimente și dezinfectanți.

Prin acțiunile pe care le desfășoară în această perioadă atipică și cu sprijinul organizațiilor partenere, United Way România ajunge acolo unde nevoia de ajutor este cea mai mare.

Acest lucru este, însă, posibil și datorită celor care au înțeles că, în aceste momente, solidaritatea este mai importantă ca oricând. Donațiile ne dau posibilitatea să îi ajutăm pe cei pentru care siguranța zilei de mâine este sub semnul întrebării. Le suntem recunoscători tuturor celor care sunt alături de noi și de copii, de mamele singure, de familiile și vârstnicii nevoiași.

„Educație, sănătate și integrare“ sunt cuvintele-cheie ale misiunii United Way România (UWRo). Cum arătat anul 2019 din acest punct de vedere?

Într-adevăr, United Way dezvoltă și susține programe de educație, stabilitate financiară și sănătate – pilonii unei comunități prospere. Viziunea noastră este aceea a unei lumi în care fiecare comunitate să fie puternică, să aibă locuri de muncă ce asigură un venit decent și stabil, școli bune și un mediu sănătos. În întreaga lume – pentru că United Way România este o fundație românească independentă, afiliată la United Way Worldwide, SUA – implicăm oameni și organizații în soluții inovatoare, care transformă această viziune în realitate.

În 2019 am reușit – cu sprijinul a 130 de companii, peste 3.500 de donatori individuali, 40 de donatori majori și 1.568 voluntari – să sprijinim un număr total de 12.979 de persoane. Copii și tineri, familii și vârstnici care se confruntă cu probleme sociale (de educație, sănătate sau economice) și profesori.

Organizația este prezentă în România din 2004 și, de la an la an, numărul organizațiilor cu care colaborăm în cadrul programelor noastre și cel al beneficiarilor a crescut constant. 2019 nu a făcut excepție. Ca să vă dau câteva exemple, în anul trecut, cu ajutorul programelor United Way România, 8.763 de copii din medii dezavantajate au fost sprijiniți să își continue studiile și să nu abandoneze școala; 1.509 tineri și adulți în dificultate – tineri din centre de plasament, persoane fără adăpost, mame singure, persoane cu dizabilități, părinți și tineri din familii sărace – au fost sprijiniți, pentru a se integra social și profesional; și 1.982 de copii, adulți și vârstnici au primit îngrijiri sociale și medicale de bază, pentru a putea duce o viață demnă.

Dar, dincolo de cifre și statistici, aceasta este suma tuturor vieților schimbate, lecțiilor învățate despre solidaritate, voluntariat, implicare socială, impact sustenabil și angajament față de comunitate.

Ce înseamnă o societate unită, atunci când vine vorba despre starea de bine a tuturor?

Este o întrebare foarte bună și vă mulțumesc pentru că îmi dați ocazia să abordez acest subiect, chiar dacă este unul amplu. Mai întâi, aș vrea să vă spun că, la mai bine de 30 de ani de la căderea comunismului, statisticile privind România sunt dure. Procentul de analfabetism funcțional a urcat de la 39% în 2015 la 44% în 2018 (conform Testelor PISA). O treime dintre români se află în risc de sărăcie și excluziune socială. 150.000 de copii trăiesc sub pragul sărăciei și adorm flămânzi. Țara noastră are cea mai mare rată a sărăciei relative persistente din Uniunea Europeană (conform datelor INS și Eurostat). Și, din păcate, primăvara anului 2020 a adus și la noi, ca în toată lumea, schimbări radicale, cu efecte pe termen lung – ceea ce face misiunea noastră, a ONG-urilor, și mai dificilă, dar și mai importantă pentru societatea civilă.

În spatele cifrelor pe care le-am enumerat mai devreme se află oameni. Care au nevoie de sprijin. Și sunt mulți. Fie că vorbim despre copii sau tineri, fie de vârstnici care sunt în situații defavorizate, ei au nevoie de ajutor și de o rază de speranță. Speranța lor suntem, însă, noi și voi, aceia care am înțeles că puterea celor mulți contează și că împreună putem ajuta copiii să aibă o șansă la educație, tinerii să aibă o meserie și un viitor mai bun, iar vârstnicii să își trăiască bătrânețea cu demnitate. Pentru toți aceștia, suntem și vom fi aici și vom face toate eforturile să îi ajutăm, cu sprijinul celor care cred în noi: donatori, parteneri, voluntari și colaboratori. 

De-a lungul celor peste 16 ani de când United Way și-a început misiunea în România, am dat speranță și am schimbat vieți. Copii care au descoperit pasiunea cititului prin noi se îndreaptă acum spre facultate, tineri care și-au găsit un drum în viață au un venit stabil și vârstnicii singuri se bucură atunci când cineva le deschide ușa.

Activitățile United Way România se bazează pe principul ,,Live United“. Concret, în tot ceea ce facem, credem că, împreună, membrii comunității pot contribui la o viață mai bună pentru toată lumea: accesul la o educație de calitate duce la obținerea unui loc de muncă stabil, ceea ce înseamnă un venit care poate susține o familie și acces la servicii de sănătate.

Programele UWRo sunt destinate și vârstnicilor. Cum este viața bunicilor, în vremuri de COVID -19 ?

O mare parte dintre vârstnicii din România se confruntă – și fără o criză majoră, precum cea prin care trecem acum – cu numeroase probleme, de la sărăcie și boli cronice, până la povara de a trăi în sărăcie și singurătate. Populația vârstnică este în creștere în țara noastră, dar bătrânii trăiesc cu venituri foarte mici, nu își permit servicii de sănătate de calitate și, prin urmare, își trăiesc ultimii ani lipsiți de demnitate. Izolarea și faptul că reprezintă o categorie de risc în fața Covid-19 complică și mai mult lucrurile.

Prin programul de sănătate pentru persoanele vârstnice al United Way România, îi ajutăm pe cei bolnavi, care au o situație materială precară și/sau care trăiesc singuri – cu mâncare, medicamente sau servicii medicale de bază. Bătrânii care nu se pot deplasa primesc vizite regulate din partea medicilor, iar bolnavii în stare foarte gravă primesc îngrijire paliativă, în centre specializate.

Încă din primele zile ale lunii martie, când pandemia nu mai era doar o amenințare, ci o certitudine pentru România, ne-am adaptat rapid la noile condiții și ne-am îndreptat toată atenția către categoria cea mai vulnerabilă în lupta cu această boală: vârstnicii. 

℗PUBLICITATE



Cu ajutorul partenerilor noștri – donatori și alte organizații – am ajutat bătrânii, în condiții de siguranță pentru sănătatea lor fragilă, cu pachete cu alimente variate și produse igienico-sanitare și, acolo unde a fost nevoie, cu medicamente și consiliere psihologică. În intervalul martie-mai 2020 am ajutat, prin intermediul partenerilor noștri din comunitate, 980 de vârstnici din București, Cluj și Timișoara. În continuare ținem legătura cu ei, le identificăm nevoile și îi ajutăm să facă față greutăților.

Tot pentru a ajuta vârstnicii care nu s-au putut deplasa în perioada izolării, am dezvoltat alături de partenerii noștri un proiect de solidaritate prin care vârstnicii și persoanele nedeplasabile din Timișoara, București și Cluj au putut primi cumpărăturile acasă, cu ajutorul voluntarilor.

United Way a pornit din SUA, în 1887, dacă ne-am informat suficient de bine; cum arată în prezent reprezentarea UW pe harta lumii?

Așa este, Fundația United Way s-a născut la Denver, SUA, în 1887. Astăzi, organizația este prezentă în aproape 1.800 de comunități din peste 40 de țări și teritorii, unde programele sale polarizează oamenii, organizațiile și comunitățile în jurul unei cauze comune. În multe comunități, suntem singura organizație non-profit care pune bazele educației, stabilității financiare și sănătății.

United Way este cea mai mare organizație nonprofit privată din lume și anual îmbunătățește viețile a 61 de milioane de oameni, cu ajutorul a 2,9 milioane de voluntari și 9 milioane de donatori anual, care contribuie cu suma de 4,8 miliarde de dolari. În fiecare an, companiile partenere United Way şi angajaţii acestora, donatori şi voluntari, îi ajută pe cei aflați în diferite situații de dificultate să aibă o viață mai bună.

UWRo are și un program de voluntariat; ce implică să devii voluntar și care sunt pașii pe care-i avem de parcurs în acest sens?

Fără efortul concertat al voluntarilor, nu am putea să realizăm toate programele de sprijin ale organizației. De aceea vreau să le mulțumesc și pe această cale celor care își dedică timpul și priceperea pentru a-i ajuta voluntar pe cei aflați în nevoie. 

În 2019 am fost ajutați de 1.568 de voluntari, care au dăruit, din propriul timp, nu mai puțin de 5.978 de ore de voluntariat. Mulți dintre aceștia au devenit mentori și au reușit să clădească relații de încredere cu persoane vulnerabile, care se confruntă cu mari dificultăți în viața de zi cu zi – de la mame singure, la tineri aflați în căutarea propriei independențe financiare.

Pe lângă participarea la acțiuni de curățenie, igienizare, zugrăvit sau grădinărit, voluntarii participă la activități de mentorat sau tutorat, aducându-și astfel contribuția la reducerea nivelului de abandon școlar în comunități, unde le oferă copiilor defavorizați sprijin aplicat în consolidarea cunoștințelor educaționale, prin dezvoltarea deprinderii de scris, citit sau calcul aritmetic.

Atunci când a fost posibil, voluntarii s-au implicat și prin participarea la evenimente sportive (maraton sau semimaraton, de exemplu), unde au susținut cauza United Way.

Orice persoană care dorește să își dedice timpul, energia și cunoștințele pentru a-i ajuta pe beneficiarii programelor noastre poate să devină voluntar. Doritorii pot să ne scrie pe adresa [email protected].

Cum putem susține programele și proiectele UWRo în așa fel încât să dovedim că ne pasă de starea de bine a semenilor noștri aflați în nevoie?

Avem trei îndemnuri foarte clare: donează, acționează, fii voluntar! 

Pentru donații, organizația pune la dispoziție mai multe căi: online, prin transfer bancar (detalii aici); trimițând cuvântul „VIITOR“, prin SMS la 8844, pentru o donație lunară de 2 euro; prin donații salariale (dacă angajatorul este partener United Way, persoanele fizice pot alege să contribuie cu o sumă fixă direct din salariu); prin direct debit (reținerea unei sume fixe lunar direct din contul personal); prin redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit sau din pensie; prin sponsorizări din partea companiilor; și prin redirecționarea a 20% din impozitul pe profit.

Voluntariatul și încurajarea celor din jur să ne susțină cauza sunt, de asemenea, căi prin care oricine ne poate ajuta.

An de an, organizați gala UWRo; la una dintre acestea a participat ca speaker și colegul nostru Gáspár György. Întrebarea este dacă se va organiza și în 2020. Și, dacă da, cum va arăta gala?

Ne aducem aminte cu mare plăcere de ediția din 2018 a galei, unde a participat, ca speaker, Gáspár György, care are experiență de lucru cu copii ce provin din medii defavorizate. Datorită experienței sale de psiholog și psihoterapeut, dar și din experiența personală, știe cât de mult contează șansele oferite la început de drum celor care au nevoie de ele și îi mulțumim pentru tot aportul.

Revenind la gală, anul acesta, pe data de 16 martie, ar fi trebuit să ne reunim cu partenerii noștri, pentru a le mulțumi pentru eforturile depuse în 2019 de a susține United Way România. Din păcate, istoria ne-a luat-o înainte. Mai puțin de o săptămână ne-a despărțit de ediția 15-a a galei. Totul era pregătit: sala, lista de invitați, momentele emoționante, discursurile, trofeele și diplomele – reunite, toate, sub semnul „podului“. Un pod peste timp, o punte către viitor, care leagă, unește și care merge mereu înainte.

În 2020, după ce planurile noastre au fost date brusc peste cap de pandemia de Covid-19, vom construi o punte virtuală. Vom răsplăti generozitatea și eforturile donatorilor prin postări în social media, cu speranța că, peste un an, ne vom reuni.

Înainte de pandemie, am auzit de campania pentru donare de piese LEGO, sub îndemnul „Împreună construim zâmbete“. Ce implică această campanie? 

Ne bucură foarte mult parteneriatul cu LEGO din cadrul campaniei „Piese pentru Zâmbete“. Chiar dacă această campanie a fost întreruptă temporar, ca urmare a închiderii magazinelor, acum continuă. Știm că mulți părinți au prin casă cutii mai mari sau mai mici cu piese LEGO cu care nu se mai joacă nimeni, fie pentru că cei mici au crescut, fie pentru că sunt seturi incomplete – de care copiii nevoiași s-ar bucura nespus. În același timp, dacă îi întrebați pe copiii vulnerabili ce își doresc de ziua lor sau de Moș Crăciun, foarte mulți vă vor spune: „Un joc LEGO!“ Majoritatea lor, ajunși chiar la 9-10 ani, nu au avut niciodată un joc LEGO al lor, dar au auzit de el sau au văzut la alți copii.

„Piese pentru Zâmbete“ este primul program de donare a pieselor LEGO din România, prin care Magazinele Certificate LEGO își propun să aducă bucuria jocului în viața copiilor din mediile vulnerabile. Până pe 30 noiembrie 2020, oricine poate dona piesele LEGO pe care nu le mai folosește, în cele nouă Magazine Certificate LEGO din București, Cluj, Ploiești, Brașov, Constanța. Toate piesele colectate vor fi sortate și igienizate, apoi vor ajunge la sutele de copii din centrele de zi susținute de United Way România din București, Cluj și Timișoara. 

Cei care donează cantități mai mari (de peste 1 kg) vor fi recompensați cu un miniset LEGO și un voucher de 30 RON pentru achiziții viitoare în Magazinele Certificate LEGO. De asemenea, persoanele care doresc să doneze, dar nu ajung în magazin, pot trimite piesele gratuit, prin curier.

La început de iulie 2020, zeci de copii din județul Cluj s-au bucurat de prima tranșă de 100 kg de piese donate – pentru care dorim să mulțumim LEGO.

Cum putem oferi cadou un „VIITOR“? 

Cum spuneam și puțin mai devreme, educația este una dintre direcțiile principale ale organizației noastre, iar programele pe care le susținem sunt concepute pe termen lung. 

Când părinții se luptă pentru traiul zilnic, educația copiilor nu mai este o prioritate. Iar fără oportunități reale și acces continuu la educație, mulți dintre copiii care se nasc în familii dezavantajate riscă să ajungă la rândul lor adulți în dificultate, care nu-și vor putea susține familia. De aceea, abandonul școlar nu este doar o problemă a copilului, ci una a întregii comunități. Care acum, în timpul crizei provocate de pandemia de Covid-19, devine și mai gravă și mai vizibilă – pentru că, din cauza închiderii școlilor, mulți copii săraci riscă să nu se mai întoarcă niciodată în bănci, iar accesul la educația online nu le este garantat tuturor. Pedagogii și specialiștii din programele noastre și-au adaptat modul de lucru la condițiile izolării, lucrând cu copiii de la distanță, prin calculator, tabletă, smartphone sau telefon, prin grupuri de WhatsApp sau Facebook ori ducând copiilor fișe de lucru, cărți și alte materiale școlare. Însă această criză a scos la iveală o altă problemă legată de școală: din cauza sărăciei, mulți copii nu au acces la educația digitală, din cauză că nu au dispozitivele necesare sau conexiune la internet. În prezent, lucrăm în această direcție și vom implementa un proiect prin care să le oferim copiilor din programele noastre tablete, acces la internet și instrumentele necesare pentru a-și continua educația online. Mai mult, vom alfabetiza digital părinții acestor copii și vom spori aptitudinile digitale ale pedagogilor (acolo unde este nevoie).

Pentru a ajuta copiii, trebuie să luptăm împreună. Când trimiți „VIITOR“ prin SMS la 8844, donezi 2 euro lunar, pentru ca un copil să își continue educația și să aibă o șansă la un viitor mai bun.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0