Aleargă cât poți! Povestea lui Carole Fortune – Pagina de Psihologie
skip to Main Content

Un truism simplu spune că „atunci când nu mai putem, mai putem puțin“.

Ei bine, așa a gândit, cel mai probabil, și Carole Fortune care, potrivit site-ului bbc.com, în urmă cu un an suferea un atac cerebral, iar în prezent aleargă un maraton montan.

Nu, nu este un scenariu de film, ci este realitatea pură trăită de o mamă în vârstă de cincizeci și șase de ani care a văzut cum totul se năruie în jurul său când a simțit că jumătate din corp îi paralizase. Se afla în locuința sa din Edinburgh și a observat că nu-și mai simțea piciorul și brațul stâng, deși nu avea dureri. Cu ultimele puteri, și-a strigat fiica pentru a chema o ambulanță. A ajuns la spital într-o formă degradată fizic, elementele specifice accidentului vascular fiind deja vizibile, însă ajutorul avea să vină din partea medicilor care i-au administrat medicamente intravenoase deosebit de puternice. Norocul a fost de partea sa, întrucât, la scurt timp, corpul său a răspuns la tratamentul primit, chiar dacă nu se putea pune problema de o recuperare totală. 

Cu toate acestea, dezamăgirea sa cea mare era că nu va putea participa la Maratonul din Londra ce avea să aibă loc șase luni mai târziu. S-a consultat cu medicii care au încurajat-o să participe și să se antreneze, dată fiind starea sa fizică și pregătirea intensă făcută înainte de a se confrunta cu problemele medicale.

A urmat un drum anevoios, dar presărat cu multă ambiție și determinare. Fizioterapia și logopedia au fost parte din rutina sa zilnică, urmate de sesiuni de mers alert. A început cu trasee scurte, de trei kilometri, pentru a-și recâștiga încrederea în propriul corp (însoțită de cineva, într-o primă fază) și, apoi, a reîncercat să alerge ușor, ușor. Chiar și așa, din cauza dezechilibrului dintre partea stângă și partea dreaptă a corpului a suferit căderi soldate cu fractura unei coaste, dislocarea unui genunchi, precum și scrijelirea ceasului pe care îl folosea pe perioada alergării. Cu toate acestea, Carole nu s-a dat bătută și a cerut de la ea însăși mai mult. 

Maratonul Londrei s-a anulat, dar acest lucru a determinat-o pe Carole să alerge un maraton montan (ceea ce implică aproximativ 5000 metri de urcare, pe care și-a propus să-i parcurgă, inclusiv târâș), cu scopul de a strânge fonduri pentru fundația Chest Heart & Stroke Scotland.

Exemplul său ne arată cum, mânați de un scop, putem „muta“ munții din loc, tot ce ne trebuie este un strop de ambiție și de atitudine de învingător. Este incredibil cum psihicul poate domina fizicul, tocmai de aceea poate că este sănătos să avem grijă de ambele, deopotrivă.

℗PUBLICITATEȘi pentru că traversăm o perioadă alambicată în care ne sunt puse la încercare dorința și putința fiecăruia dintre noi este necesar să înțelegem că viața merge mai departe, indiferent de orice.

Tocmai de aceea, pentru a ne menține în formă, o opțiune este participarea la competiții virtuale, așa cum este Maratonul București care se va desfășura în condiții adaptate situației speciale pe care o traversăm, în perioada 11-18 octombrie. Chiar dacă suntem conectați doar virtual, putem încă să simțim adrenalina și plăcerea alergatului specifice unui astfel de eveniment. Distanțele sunt accesibile oricui, putem opta pentru 5, 10, 15, 21, sau 42 km, iar organizatorii s-au gândit să încurajeze și alergătorii mai puțin antrenați, prin introducerea unei noi curse, intitulată sugestiv – „Aleargă cât poți“ (mai multe detalii pe bucharest-marathon.com).

Este important să înțelegem și să practicăm sportul, atât cât putem, și să nu ne lăsăm pe tânjală. Sănătatea nu se pune pe pauză și este important să transmitem, prin puterea exemplului, și celor din jur, în special copiilor, că scutirile medicale de la educația fizică nu reprezintă o soluție, ci poate cel mai mare rău pe care-l putem face celor mici.

Avem nevoie de astfel de exemple pentru a înțelege că viața este o luptă cu un final pe care ni-l „scriem“ singuri.

Bianca Sîrbu

Bianca Sîrbu - jurnalist, lifestyle editor, om de bazã, pasionatã de comunicare, scris și materie cenușie.

Caută