Skip to content

Este decembrie și nu am cum să nu mă gândesc la cadouri. Însă, de data asta, simt nevoia să vorbim despre altfel de daruri, despre darurile pe care le creăm în inimă, le oferim din inimă și care sunt generate cu iubire și înțelegere.

Te-ai gândit vreodată că darurile nu au legătură cu locul în care ajung, pe cât au legătură cu locul din care pleacă?

De multe ori, oferim cuiva un cadou, un compliment, o mărturisire, o iertare, o sumă de bani, un gest sincer, validare sau, pur și simplu, dragoste pură sub formă de îmbrățișări sau declarații. Iar la final – nu tot timpul, ci doar uneori – simțim că celălalt nu a înțeles sau nu a primit darul în forma în care ne așteptam. Și totuși, darul acela s-a creat perfect încă de la prima intenție (generată în inimă, cu iubire și atenție), cu mult înainte să ajungă la destinatar.

Vorbim despre darul care, în loc să golească sacul propriu spre a-l umple pe-al celuilalt, generează abundență în ambii saci și, totodată, influențează întreaga lume. Oricât ai oferi, sacul se umple; oferi mai mult, iar el se umple și mai mult. Prin prisma logicii, poate părea că e un nonsens total. Dar gândește-te la bucuria pe care o generezi în sinea ta, când îi oferi ceva unui copil care se bucură cu gura, ochii și sufletul, într-un mod vizibil pentru orice privitor. Fiecare dar făurit cu iubire și oferit necondiționat, din toată inima, îți va umple sacul în feluri neașteptate. De fapt, darurile și iubirea necondiționată sunt pietrele de temelie ale cărării pe care pășim spre abundență.

Despre asta este Crăciunul: iubire, bucurie, oameni, solidaritate, acceptare necondiționată.

Se spune că nu există o definiție general valabilă pentru iubire. Asta cred și eu. Pentru unii, iubirea înseamnă să fii complet cu celălalt, așa cum este și așa cum nu este el. Maestrul Zen Tit Nat Khan, în cartea sa Cum să iubești, ne spune că esența iubirii adevărate este înțelegerea. „Se poate spune că înțelegerea este un alt nume al iubirii. A iubi cu adevărat pe cineva înseamnă să-l înțelegi, să-i simți sentimentele și suferința.“ Pentru alții, iubirea înseamnă să ai grijă de nevoile celuilalt.

℗PUBLICITATEIubirea ia multe forme, toate autentice… și toate se manifestă ca un dar – material, spiritual, emoțional – în orice formă s-ar crea acesta.

De cealaltă parte a darului, se află recunoștința. Uneori ne este ușor să dăruim, însă nu la fel de ușor reușim să primim. Există o singură formă în care poți primi darul cuiva fără a-l diminua pe acesta, a te diminua pe tine sau a diminua lumea: cu recunoștință.

Recunoștința și iubirea colaborează ca un cuplu care nu cunosc separarea sau conflictul, o îmbinare energetică perfectă prin care nu se pot crea decât lucruri minunate, ce umplu sufletele și le fac să danseze de fericire.

În preajma sărbătorilor, căutăm agitați cadoul potrivit pentru fiecare persoană importantă din viața noastră. Uneori, această căutare vine cu un anumit nivel de stres, pe care nu ni-l dorim. Însă dacă ne ascultăm inima, vom găsi ușor cele mai potrivite daruri.

Nu vreau să mă gândesc la Crăciun ca la o ocazie specială de a aduce iubire și recunoștință în viețile noastre și ale celor dragi, căci fiecare zi a vieții este o ocazie specială.

Și putem începe chiar de azi.

Nina Sofian este psiholog și coach – atât pentru grupuri, cât și în sesiuni individuale, pentru copii și pentru adulți. E convinsă că misiunea ei este aceea de a-i ghida pe oameni să dobândească libertatea de a fi ei înșiși. Are experiență în zona de parenting și este facilitator atestat în cadrul programului Circle of Security Parenting. Poate fi găsită pe ninasofian.ro.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0