Din postura de părinte, cu siguranță îți dorești ca fiul sau fiica ta să ia cele mai bune decizii pentru viitorul său.
De-a lungul timpului, au fost foarte bine cotate pe piața muncii diverse profesii. În special cele de medic, profesor, inginer, avocat au fost foarte valorizate din punct de vedere social. Iar în prezent, IT-ul este promovat în mod deosebit.
Din ceea ce am observat eu, părinții iau în calcul două criterii, atunci când le fac adolescenților recomandări cu privire la viitoarea carieră: siguranța și statutul.
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
În acest context, cred că este util să analizăm aceste două elemente.
Atunci când părinții se gândesc la siguranță, ei se raportează la oportunitățile care deja există pe piața muncii, în diverse domenii de activitate. Însă în nicio sferă profesională nu există garanții. Pentru a avea acces în viitor la joburi dezirabile, este necesar ca tinerii să se implice și să acționeze efectiv. Sunt foarte puține variantele în care ei au un loc de muncă asigurat, imediat după finalizarea studiilor.
Când vine vorba despre statut, acesta mai degrabă se construiește în timp, nefiind garantat de la sine. Este posibil ca (cel puțin în societatea românească) să mai existe încă o raportare specială față de anumite profesii. De exemplu, un medic beneficiază de un prestigiu mai mare, însă esențiale sunt și rezultatele pe care le obține. Dacă un medic se dovedește neprofesionist, este greu de crezut că va avea parte de respectul oamenilor numai datorită profesiei sale.
În concluzie, indiferent de profesia aleasă, nivelul de siguranță și statutul sunt în strânsă legătură cu felul în care tânărul se raportează la planul profesional.
Pe de altă parte, am observat și că părinții sunt de multe ori reticenți vizavi de domeniile artistice. Nu de puține ori, adolescenții cu care lucrez eu pe zona de consiliere în carieră, îmi spun că aud acasă, ba chiar și la școală, că – dacă vor alege actorie sau design, de exemplu – vor trăi mereu de pe-o zi pe alta.
Într-adevăr, artiștii, în general, aleg să-și desfășoare activitatea pe bază de proiecte. Însă mulți dintre ei au, în același timp, și contracte permanente cu diverse instituții. Pe de altă parte, în mod sigur, dacă sunt apreciați, capătă acces la diverse oportunități profesionale.
Așadar, cel mai important factor pentru a avea succes este să fii bun în ceea ce faci. Iar nivelul de performanță profesională se află în strânsă legătură cu nivelul de motivație și cu interesul față de domeniul pe care îl studiem sau în care profesăm.
Ce faci însă, dacă tu, ca părinte, consideri că opțiunile copilului tău nu sunt cele potrivite?
În primul rând, contează nivelul de implicare pe care îl manifești în această decizie.
Aud frecvent afirmații de tipul „Este decizia lui (ei), căci eu nu mă pricep la asta“, precum și declarații situate la polul opus „Eu zic că în IT se câștigă foarte bine, iar el (ea) se pricepe la matematică“. Niciuna dintre aceste atitudini nu aduce rezultatele scontate.
Adolescenții au nevoie să fie ghidați, dar în același timp au nevoie să li se creeze contextul necesar pentru a-și clădi autonomia. Așadar:
Încurajează-ți copilul să vorbească despre opțiunile pe care le are în vedere.
Pentru a-i fi alături în luarea acestei decizii, este necesar ca fiul sau fiica ta să se simtă confortabil cu ideea de a-ți vorbi deschis despre domeniile care i-au atras atenția.
Dezbateți împreună argumentele pro și contra pentru fiecare domeniu.
Ajutându-l pe tânăr să identifice plusurile și minusurile pentru fiecare opțiune în parte, de fapt îi oferi sprijin
în a-și exersa gândirea critică – un element esențial în luarea deciziilor.
În mod evident, părinții au propriul lor punct de vedere, pe care îl pot exprima, fără a încerca să-l impună în ochii adolescentului.
Ajută-ți copilul să obțină informații cât mai relevante și mai detaliate.
Pe lângă informațiile pe care deja le aveți despre diverse domenii, cu siguranță, există multe altele la care nu aveți acces. Iar asta vă creează posibilitatea de a vă documenta împreună pe site-urile de specialitate. De asemenea, puteți lua legătura cu diverși specialiști, care deja activează în respectivele domenii.
Transmite-i copilului încredere.
Poate că, de fapt, în acest demers de identificare a facultății potrivite, cel mai important este să crezi autentic că fiul sau fiica ta are capacitatea de a lua deciziile corecte.
Îndeamnă-ți copilul să-și asume responsabilitatea.
Oricât de mult ai vrea să-ți protejezi copilul, nu este posibil să trăiești în locul său, de aceea n-ar fi corect nici să decizi în locul său. Este benefic ca tânărul să înțeleagă că se poate baza pe sprijinul părinților, dar că numai el este responsabil în totalitate pentru alegerile pe care le face.
Iar alegerea facultății ar putea fi prima decizie importantă din viața unui tânăr.
Pentru ca această hotărâre să fie mai ușor de luat, este de ajutor ca, încă din copilărie, băiatul sau fata să beneficieze de susținere în a încerca diverse activități, să aibă șansa de a-și dezvolta hobby-uri, să-și identifice abilitățile specifice și să primească încurajări spre a-și dezvolta capacitatea de decizie.