fbpx
skip to Main Content

Ambițios, pasionat de online și bine ancorat în offline, Alex Daragiu este protagonistul interviului #CeNuVreauSăȘtieLumeaDespreMine de astăzi, de pe paginadepsihologie.ro. Este unul dintre cei mai realiști tineri video creators, cu planuri mărețe, pe alocuri, acid, majoritar amuzant și pragmatic, reușind să spună lucrurilor pe nume în cadrul emisiunii Trending Review cu Daragiu, difuzată pe protvplus.ro. Despre planuri, bullying, TikTok, Tessy, dar și despre multe altele, vă invităm să descoperiți în rândurile de mai jos.

Ce înseamnă pentru tine să fii în trending?

În trending pot să fie atât oamenii, cât și evenimentele la care participă oamenii. Să fii în trending înseamnă să ai toate privirile aruncate asupra ta. Să fii în centrul atenției și să se vorbească despre tine. Să fii un subiect de discuție, indiferent de interlocutor. Practic, să reprezinți o punte de legătură între doi necunoscuți care doresc să intre în vorbă unul cu celălalt. 

Care sunt conturile de Instagram pe care le „vizitezi“ cel mai des?

Sunt un om simplu, iar când vine vorba de Instagram devin chiar și mai simplu. Pentru mine, asta este o rețea de socializare dedicată frumosului. Un podium pe care te urci preț de câteva secunde, din când în când, în speranța că cineva te va remarca și poate chiar aprecia. Dar acum că am terminat cu filosofatul, ca să răspund totuși la întrebare, urmăresc femei [râde]. Din când în când și persoane care au ceva de spus, dar mai rar pe Instagram.

Ți s-a întâmplat să ai trac în timpul filmărilor pentru emisiunea Trending Review?

Da, păi după 100 de episoade de Trending Review pot spune cu certitudine că tracul face parte din show. E o componentă importantă, o piesă din puzzle, care mă menține cu picioarele pe pământ și care nu mă lasă să dorm noaptea dacă simt că ceva nu a ieșit așa cum mi-am dorit. Tracul reprezintă emoție, iar un show fără emoție nu mai e show, e doar o altă cărămidă anostă din zidul industriei media.

Cum reacționezi în fața comentariilor negative la adresa ta?

Dacă cineva comentează despre mine, e un lucru bun, chiar și dacă e de rău. De-a lungul anilor am strâns un sac mare cu tot felul de critici aduse la adresa mea, un sac pe care nu îl car cu mine niciodată, ci pe care îl las în debara să se pună praful. Rareori îl mai verific să văd cum o mai duce, dar cam atât.

Nu reacționez la comentarii, maximum învăț din ele, dacă am ce învăța.

Greșeala de a căra sacul cu tine peste tot pe unde te duci și de a reacționa la comentarii negative o văd deseori făcută de persoane publice la început de carieră sau care doresc mai multă atenție decât ar merita, de fapt. Cu alte cuvinte, atât timp cât nu te simți cu musca pe căciulă, ce sens are să te complici? 

Ești la fel de sigur pe tine și în viața personală precum ești în cea profesională?

Sunt un om crescut printre elite. Când am ajuns la grădiniță, copii știau, deja, să scrie și să citească.

La școală, toți din jurul meu erau olimpici, încă din primul an, la toate materiile posibile și imposibile. În viața profesională lucrez numai cu experți în domeniile lor. Deci da… e foarte greu să fii 100% sigur pe tine atunci când ești înconjurat tot timpul de asemenea specimene, parcă venite de pe Marte.

Când ai mințit, nevinovat, ultima oară?

Nu am văzut niciodată sensul minciunii; poate când eram mic avea un sens. Acum, nu. Nici măcar nu îmi place să mint… minciunile sunt o complicație fără rost. Excepție fac semi-minciunile din politețe, dar alea intră, mai degrabă, în zona amabilității.

Care este cel mai mare compromis făcut în dragoste?

Dragostea în sine e un compromis. Să iubești înseamnă, de cele mai multe ori, să oferi mai mult chiar și decât ai. Din punctul meu de vedere, dragostea trebuie să înceapă cu tine și, pe cât de clișeic și egocentric sună, e adevărat. Axatul universului interior pe o persoană din exterior reprezintă o experiență dezastruoasă de cele mai multe ori, mai ales atunci când nu ești pregătit. Vorbim atât de războaie în toată regula, cât și despre căderi mentale fără șanse de recuperare. Să fii îndrăgostit e o stare pe care majoritatea oamenilor nu o pot înțelege până când nu este prea târziu. De cele mai multe ori, dragostea se traduce în mod plastic în resemnare, ceea ce lezează, pe termen lung, persoanele în cauză. Dragostea poate reprezenta atât o traumă, cât și un colț de rai. Dragostea poate să închidă sau să deschidă orizonturi noi. Dragostea nu este scoasă din basme, ci basmele sunt scrise din dragoste. Există o linie fină între cele două exemple, căreia dacă nu se i se oferă respectul cuvenit ajunge, într-un final, să te calce pe coadă. 

Dacă ai avea o baghetă magică, ce ai schimba în viața ta?

Bagheta e unealta. Voința e magia. Una fără alta nu reprezintă nimic. Ne naștem cu uneltele la noi, dar decidem să nu le folosim. Asta e greșeala cel mai des întâlnită în zilele noastre. Poți observa foarte ușor cum pe internet speakerii motivaționali ajung în topurile căutărilor, deoarece „magia“ este, desigur, la foarte mare căutare. „Magia“ reprezint un substitut perfect pentru „efort“.

„Bagheta“ suntem noi. Corpul și mintea, abilitățile și cunoștințele deprinse până acum.

℗PUBLICITATEDacă am dori într-adevăr să obținem un rezultat „magic“, am alege un drum, am merge pe el și nu ne-am uita în spate. Desigur că viața nu este chiar așa de simplu concepută, dar bazele sunt destul de clare. 

Dacă aș avea o baghetă magică în momentul ăsta, mi-aș dori să vină, în primul rând, la pachet cu o carte de magie, ca să știu și ce să fac cu ea. Iar dacă aș avea atât cartea de magie cât și bagheta magică, aș căuta o vrajă care să ne facă pe toți imuni la lene [râde].

Ai trecut prin experiența bullyingului?

Da, de multe ori. În școală, mai ales, pentru felul în care arătam și pentru modul în care gândeam ori percepeam informațiile din jurul meu. În serialul Viața bate vlogul, de pe protvplus.ro, am vorbit în detaliu despre experiențele mele față de bullying și despre sinestezie. Dar așa, ca mic sfat pentru toți cei care sunt victime ale bullyingului în momentul ăsta, vreau să înțelegeți o simplă stare de fapt – în viitorul apropiat, o să vedeți că toți cei care s-au luat de voi în trecut, aveau, la rândul lor, proprii demoni și neajunsuri acasă, iar din cauza asta, frustrările vărsate pe voi vor duce la declinul lor, în foarte scurt timp. Poate suna a răzbunare, dar nu e, e mai degrabă karma.

Ai fost vreodată la psihoterapie?

Cred că am fost o dată la psihologul școlii, după ce diriginta a observat că nu mă prea înțelegeam cu colegii, dar în rest, nu.

AlpacaLegion este…

Un rol, un personaj, un pseudonim folosit de mine pentru a mă afișa online în vremea în care nu știam prea bine ce vreau să fac în universul ăsta nou, numit internet. 

AlpacaLegion era locul meu de joacă, unde puteam experimenta orice îmi trecea prin cap, de la orice glumă mai bună sau mai puțin bună, până la idei de clipuri pe care nu le găseam în România la momentul respectiv.

Ești foarte vehement când vine vorba de TikTok. Care este explicația?

Nu sunt contra din punctul de vedere al evoluției internetului și al tehnologiilor dezvoltate pe parcurs, dar iau în calcul dezavantajele pe termen lung pe care le aduce o astfel de platformă atunci când este lăsată la voia întâmplării, pe mâini greșite. De când lumea, omul caută să-i fie mai bine, să aibă parte de un confort sporit, indiferent de ocazie, dar asta nu înseamnă că tot ce ne place este și benefic pentru noi. Orice în exces pentru un public needucat duce la dezastru, fie că e vorba de abuzul zahărului din mâncarea de zi cu zi sau de telefonul mobil.

TikTok-ul, din păcate, cade undeva tot în zona asta nocivă pentru majoritatea persoanelor, atunci când ai o combinație nu foarte fericită de public tânăr spre foarte tânăr, deci neantrenat în alegerea informațiilor, și de conținut video extrem de ușor de digerat, deversat în cantități uriașe și într-un ritm alert. Metaforic vorbind, TikTok-ul seamănă foarte mult cu un loc de joacă din care nu îți mai dorești să pleci niciodată. Poate fi amuzant la început, dar, după un timp, începe să devină ciudat după ce prinzi rădăcini acolo.

„Adopt, don’t shop“, acesta este sloganul pe care l-ai ales și în viața personală atunci când a apărut Tessy, cățelul tău. Care este povestea, mai exact?

Tessy este cățelușa mea găsită, într-o zi ploioasă ca în filme, într-un tufiș din orașul în care m-am născut. Un cățel abandonat, aruncat pe străzi la voia sorții. Un cățel care, dacă nu ar fi fost adoptat atunci pe loc, probabil că astăzi nu ar mai fi fost printre noi.

Tessy este, desigur, cea mai drăguță cățelușă pe care am văzut-o vreodată și nu zic asta doar pentru că este a mea, ci spun asta pentru i-am văzut evoluția, de la un ghemotoc mic, bolnav și speriat, până la această ființă plină de viață, care își face fani peste tot pe unde trece. Din momentul în care a apărut la mine în vlog pentru prima oară, oamenii au început să mă întrebe în fiecare zi ce mai face Tessy. Deci da, are carisma ei, pe care nu i-o poate lua nimeni.

Care este serialul cu care ai făcut binging în această perioadă?

Disenchanted e un serial animat foarte drăguț, presărat și cu glume mai sărate, dar care a reușit să mă prindă atât prin poveste, cât și prin calitatea animației. Recomand!

Care este rezoluția principală cu care ai pășit în 2022?

Cred că planurile sunt benefice ca să îți structurezi, cât de cât, o idee despre ceea ce vrei să faci, iar în cazul meu, anul 2022 va reprezenta un an bun, un an în care voi schimba în bine, sper eu, modul în care percep lumea din jur și lucrurile pe care le am de făcut. Nu am o rețetă a succesului, dar și dacă aș avea-o, cu siguranță ar fi foarte greu de pus în practică, așa că, pentru moment, voi opta pentru pași mici și siguri.


Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută