Skip to content

Este om de radio (îl putem asculta în fiecare după-amiază de week-end, pe frecvențele Radio Europa FM), antreprenor, familist convins, viitor tată, dar și iubitor de sport și de motociclete. Emană o energie bună în jur, este sensibil, dar totodată puternic, deschis și extrem de comunicativ și a acceptat provocarea noastră de a răspunde întrebărilor mai puțin comode ale interviului #CeNuVreauSăȘtieLumeaDespreMine. Dragi cititori, ne face o deosebită plăcere să vi-l aducem în fața dumneavoastră pe Alex Grecu.

Ce remarci, prima oară, la o femeie?

Atitudinea. Este elementul care face diferența în orice situație. Iar afișarea unei atitudini care inspiră putere și siguranță de sine mă face să o remarc imediat. 

Care este cea mai frecventă greșeală pe care o faci în cuplu?

Îmi este greu să găsesc un bun echilibru între timpul acordat vieții de cuplu și cel profesional. Am multe activități profesionale, am făcut un obicei din a fi la birou la ora 21, iar asta cred că e provocarea mea principală: să ajung mai devreme acasă.

Ai fost vreodată într-o relație „complicată“?

E cineva care nu a fost? [râde] Evident, am trecut pe acolo, iar probabil de cele mai multe ori eu eram cel care complica situația. Ce-i drept, am avut nevoie de mai mult timp pentru a înțelege cu adevărat care îmi sunt dorințele și valorile. Dar fiecare experiență m-a ajutat să îmi clarific direcția, așa că aleg să privesc înapoi cu recunoștință.

Cât de greu îți este să-i comunici partenerei de viață nevoile tale?

Aici sunt norocos! Îmi este foarte ușor, pentru că pilonul principal pe care am construit relația noastră este comunicarea. Și nu am nicio problemă în a aborda subiecte dificile, trăiri, nevoi, astfel încât să pot preîntâmpina situațiile ce pot escalada într-o problemă. 

Cum ți-ai descrie partenera de viață, în trei cuvinte?

Puternică, amuzantă, iubitoare.

Care a fost cel mai greu moment din viața ta?

Atunci când am aflat că mama are cancer. A fost un moment complet neașteptat, care a sfidat orice putere a raționamentului pentru mine. Mama este nucleul ce mi-a alimentat iubirea, ambiția, răbdarea, realizările vieții, iar legătura noastră este extrem de puternică. Din fericire a fost încă o luptă pe care a câștigat-o, iar de atunci au trecut destul de mulți ani și este sănătoasă. Acest moment mi-a schimbat mult percepția asupra vieții. De atunci mă ghidez după ideea că singura certitudine pe care o avem este prezentul și nu mai las nimicurile mă supere. Sănătate să fie, în rest orice se rezolvă!

Prezentator, antreprenor sau sportiv? Cum îți place să te recomanzi?

Da, provocarea vieții mele, să mă poziționez cu tot ce fac. Ei bine, combin activitatea de prezentator cu cea de antreprenor. Sunt prezentator de evenimente, radio host la Europa FM, voice over, iar în egală măsură mă implic în societatea mea de consultanță și emitere asigurări #AsigWelt și sunt cofondator al magazinului online de băuturi drincs.ro. Activitatea sportivă o fac pentru mine, pentru sănătatea mentală, pentru că aici îmi antrenez ambiția, perseverența, determinarea și îmi depășesc constant limitele. 

Deci cum mă recomand? Om de media și antreprenor. Cred că ar fi cel mai potrivit.

Ce emoții te încearcă acum când, în foarte scurt timp, vei fi tată?

Sunt emoții noi, dar cu adevărat frumoase. Simt că noțiunea de responsabilitate începe să capete alt contur. E și puțină panică pe acolo, dar sentimentul ce îmi domină starea este acela de motivație. Sunt mai determinat ca niciodată să fiu cea mai bună versiune a mea pe plan profesional și, mai ales, pe plan familial. 

℗PUBLICITATECum ai vrea să te descrie copilul tău peste ani?

Wow, n-am privit niciodată situația din acest unghi… cred că știu cum! Nu caut să mă descrie folosind superlativul, ci precum un tată mișto. Adică mi-ar plăcea mult să nu aibă nicio secundă acea rușine pe care o trăiesc copiii, precum tată, lasă-mă că nu vreau să te vadă prietenii sau ceva de genul. Ci să fie mândru că eu sunt tatăl lui și să își dorească să mă includă într-o parte dintre activitățile lui. Să vină la mine cu orice situație și să o discutăm deschis, fără să îi fie teamă că va fi judecat. 

Ești cofondator al unui magazin online de băuturi și nu pot să nu te întreb care este relația ta cu alcoolul?

Moderată. Așa cum cred că trebuie să ne trăim viața, cu moderație și să gustăm din tot ce ne place, atât timp cât este în conformitate cu principiile noastre. Nu sunt adeptul extremelor. 

Apreciez complexitatea unui vin, de exemplu. Fiecare sticlă te duce într-un colț al lumii și ai parte de o experiență ce vine într-un pahar, cu arome și note ce îți nasc multiple gusturi și emoții. De aceea îmi place să închei anumite zile ciocnind un pahar cu cei dragi. Viața e despre experiențe, iar alcoolul consumat cu moderație și respect întregește această idee.

Ai apelat vreodată la psihoterapie?

Desigur, de mai multe ori și în continuare o fac ocazional. Este o activitate ce cred că ar trebui să devină uzuală pentru fiecare dintre noi. Psihoterapia pentru mine este locul unde descopăr noi unghiuri ale diferitelor situații pe care le trăiesc și mă ajută fantastic să am mai multă claritate. Nu o văd ca pe un miracol, o recomand cu mențiunea clară de a fi deschis la minte, sincer și a primi alte perspective într-un mod constructiv, fără să judeci. Este cea mai sănătoasă dezbatere, așa aș poziționa-o. Apropo, sunt în căutarea unei noi persoane, îmi recomanzi tu pe cineva bun? [râde]

Cum ai descoperit pasiunea pentru sport și ce este #PoftaDeSport?

Inițial din dorința de a slăbi, apoi am avut un episod de sănătate care m-a legat definitiv de activitățile sportive. Eu nu am fost un copil sau un adolescent activ. Ba dimpotrivă, eram supraponderal, iar în jurul vârstei de 21 de ani avem 95 de kg, eram fumător înrăit și cu mulți ani de experiență, mâncam complet irațional și nu făceam mișcare. O rețetă perfectă pentru a saluta câteva episoade de puseuri de tensiune.

Atunci am trăit o mică revelație, în care am avut claritate și sinceritate cu mine însumi, așa cum nu a mai fost cazul până atunci. M-am întrebat, ești dispus să îți riști viața sau sănătatea pentru un viciu? Răspunsul a venit dintr-un loc atât de adânc din mine, încât din acel moment nu am mai pus niciodată mâna pe țigări, de niciun fel, fără să fac vreun efort sau să mai simt poftă să fumez. Cu toate că au mai fost tentative să mă las, dar niciodată nu interiorizasem cu adevărat raționamentul și motivația. Și acum o consider una dintre realizările de referință pentru mine. 

Revenind la subiect, în acest proces de slăbire și schimbare a obiceiurilor de viață, am început să merg cu bicicleta, să înot, să alerg și să particip la clase de spinning. Mi-am îndeplinit toate obiectivele și partea bună e că nu m-am oprit. Am descoperit cât de mult bine îmi face sportul. Câtă energie îmi dă, ce stare faină am și cât de multă poftă de viață îmi generează. Așa a apărut și ideea hashtagului, #poftădesport înseamnă poftă de viață! Bucuria că poți trăi, sentimentul de libertate pe care îl trăiești la antrenamente și motivația să îți depășești limitele.

În toți acești ani, acum am aproape 34, am devenit ciclist amator, am participat la zeci de concursuri de șosea și MTB, am încheiat competiții de triatlon sau evenimente de alergare. Din pasiunea pentru ciclism am devenit și instructor de spinning, a fost o perioadă în care am ținut clase, iar de câțiva ani m-am apucat și de fitness, adică de sală, cum zice românu’. Acum încerc să mențin un echilibru între antrenamentele cardio și cele de forță și iubesc varietatea activităților mele sportive.

Care este rutina zilnică, sau de unde îți tragi toată energia?

Încep fiecare zi cu micul dejun și apoi merg la antrenament. Din a mea #poftădesport îmi iau energia pentru restul activităților din ziua respectivă, care în general arată diferit față de precedenta. Nu am o rutină clară având în vedere varietatea profesională.

Crezi în amiciția dintre un bărbat și o femeie?

Da și nu. Adică ține de perioada vieții și maturizare, din perspectiva mea de bărbat. Când eram mic, clar era o tensiune sexuală pe care încercam să o gestionez în prieteniile cu fete. Acum, la maturitate, afirm că pot avea relații de prietenie cu femei fără ca această componentă să îmi mai distragă atenția. De aceea cred că e vorba despre un echilibru. Să te cunoști, să îți accepți limitele și să acționezi în consecință. Dacă ai o amiciție și vorbești zilnic cu o femeie, iar ea nu e iubita sau soția ta, nu cred că e chiar sănătos. Echilibru.

Dacă ar exista o ecranizare a vieții tale, ce titlu crezi că ar fi potrivit?

„Aruncă-ți dorințele în univers!“ Mă ghidez în viață după această idee, iar obiectivele mele de până acum s-au materializat în realitate. Dar despre acest mindset povestim pe larg data viitoare.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0