Skip to content

Protagonistul interviului #CeNuVreauSăȘtieLumeaDespreMine este cunoscut drept cel mai rapid maratonist român. Disciplina, organizarea și rutina fac parte din viața lui și asta îl diferențiază de ceilalți. Lucrează mult cu propriul psihic și cu emoțiile ce îl vizitează de-a lungul curselor lungi și crede că o viață echilibrată necesită o implicare adecvată și o atenție sporită la tot ce facem, simțim, acționăm. Despre Bucharest10Km Grand Prix, ce va avea loc pe data de 17 iunie (prima alergare stradală nocturnă), despre performanță și viață personală am discutat, în rândurile ce urmează, cu Alexandru Corneschi.

Cum se simte Alexandru Corneschi, în această perioadă plină de evenimente sportive?

Se simte bine, aș fi vrut să spun foarte bine. Aici fac referire la evenimentele sportive. Nu am cea mai bună formă sportivă și de aceea nu sunt foarte bine. Ușor, ușor ajung și acolo unde va fi foarte bine.

Care este temerea ta cea mai mare legată de o competiție?

Cea mai mare temere a mea este cea de accidentare. Volumul de antrenament este mare, ajungând uneori și la 800 km/lună. Cred că având această temere am reușit să stau departe de accidentări, cumva mi-am ascultat organismul și am stat mai ușor atunci când era necesar.

Ce mecanisme intrinseci găsești să îți poți face meseria la parametri normali?

Las sportul la ușă, încercând să nu mai fiu înconjurat de sport atunci când nu sunt la antrenament sau cursă. După 20 de ani de sport încă-mi doresc să alerg și să evoluez și totodată fac totul cu zâmbetul pe buze.

© Alexandru Corneschi

Care este amintirea cea mai plăcută de la Semimaratonul București?

Nu am o amintire anume, să vezi o mare de oameni care aleargă pe străzile din București și împart zâmbete cu tine și te încurajează e cea mai plăcută amintire. E greu de descris și foarte ușor de simțit, cei care aleargă știu despre ce vorbesc.

Ce-ai aflat despre tine, în cursele pe distanțe lungi?

Deși în curse mă gândesc la tot felul de lucruri, după cursă uit o parte din ele. Este timpul meu cu mine, timpul în care îmi vorbesc și uneori cu voce tare. Am aflat că trebuie să „sufăr“ ca să fiu mulțumit de rezultatul cursei, indiferent dacă vin în primii 3 sau mult mai în spate.

De ce crezi că este important să facem sport?

Sportul este esențial pentru sănătatea noastră. Ar trebui practicat indiferent de nivelul de performanță. 30 de minute de mișcare, de 3 ori pe săptămână sunt extrem de benefice. Contribuie la fizicul sănătos, îmbunătățește starea mentală, sporește performanța cognitivă și dezvoltă relații sociale. Disciplinează, oferă un stil de viață sănătos și previne afecțiunile cronice.

Ce este 10K Grand Prix și cui se adresează?

℗PUBLICITATE



10K Grand Prix este o cursă de alergare nocturnă dedicată tuturor celor ce iubesc alergarea. Oricine poate participa, fie că ești alergător profesionist sau amator. Traseul este conceput pentru a scoate ce e mai bun din tine. Este și o ocazie pentru cei ce nu au avut curajul să înceapă alergarea până acum. Nu este o cursă lungă și poate fi parcursă de toată lumea.

De ce am alege să ne înscriem la o astfel de cursă nocturnă?

În primul rând conceptul de „cursă nocturnă“, suntem obișnuiți să alergăm dimineața, la primele ore ale zilei. Pe 17 iunie este fix invers… va fi tare interesant și abia aștept!

Ai apelat la consiliere psihologică, de-a lungul vremii?

Nu am apelat la consiliere psihologică, în următoarea perioadă voi începe pregătirea pentru proba de maraton și consilierea psihologică este pe listă, sunt conștient că va fi de folos și mă va ajuta să trec de perioadele grele.

Ți s-a întâmplat să vrei să renunți la cariera sportivă?

Da, au fost momente când gândul de a renunța era prezent, am mers mai departe știind că e doar o perioadă și că va fi bine.

© Alexandru Corneschi

Ai experimentat, vreodată, burnoutul?

Nu am experimentat, totodată știu că am fost foarte aproape. Perioade grele de antrenament cu sute de kilometri, organism obosit, factori externi ce-mi consumau energia și repetitivitatea activităților fizice intense s-au resimțit.

Cum ai grijă de tine, în zilele mai puțin bune?

O las mai ușor, sunt o persoană foarte activă și dinamică și se întâmplă destul de des să-mi acord grijă. Amân lucruri ce nu sunt foarte importate și încerc să-mi găsesc liniștea.

Cum te raportezi la copilul tău interior?

E prezent în tot ceea ce fac și este foarte vizibil pentru cei din jurul meu. Uneori mă gândesc dacă nu e prea mult, am 32 de ani și în unele momente cred că sunt prea copilăros. Am grijă de el și îl vreau tânăr mereu, de multe ori el e cel ce mă ajută să trec de perioadele mai puțin plăcute, sau cel ce-mi aduce aminte să zâmbesc indiferent de situație.

Bianca Sîrbu - contributor senior, jurnalist, lifestyle editor, om de bazã, pasionatã de comunicare, scris și materie cenușie.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0