Skip to content

Atunci când suntem într-un cuplu, sexualitatea este unul dintre cele mai provocatoare și satisfăcătoare paliere ale relației. Provocatoare – pentru că de cele mai multe ori suntem oameni cu plăceri și dorințe destul de diferite și satisfăcătoare (dacă nu poate cea mai satisfăcătoare) – pentru că ne aduce intimitatea psiho-emoțională și fizică, făcându-ne să ne simțim doriți, ascultați, apreciați și iubiți.

Unul dintre aspectele care pot aduce bătăi de cap în planul relației intime pe care o avem în cuplu este reținerea de a ne împărtăși fanteziile sexuale cu partenerul nostru, din varii motive. Ne poate fi rușine să recunoaștem că ne-ar plăcea să facem lucruri mai nonconformiste sau avem o nesiguranță în legătură cu felul în care am fi percepuți de către partener, dacă venim cu anumite propuneri către el. Ambele sunt situații firești, dar care pot aduce destul de multă frustrare, dacă nu sunt înțelese și gestionate sănătos.

Perspectiva asupra fanteziilor sexuale

Pentru început, cred că este necesar să ne aducem aminte că fanteziile sexuale sunt aspecte firești ale sexualității atât personale, cât și de cuplu. Sunt acele imagini mentale care ne completează experiențele sexuale obișnuite și care ne ajută să explorăm plăcerea din unghiuri noi. Ele au un caracter deosebit de personal, cu nuanțele specifice fiecăruia, având nevoie, pentru a fi trăite, de vulnerabilizare și autenticitate.

Să-i spun sau nu partenerului meu ce-aș vrea să încerc cu el?

Cred că gândurile de tipul „oare ce o să zică despre mine odată ce-i spun?“ sunt de înțeles, cu atât mai mult în contextul în care este prima dată când aș vrea să fac asta sau sunt deja de ceva timp în relația respectivă.

Dar cum ar fi oare să vedem fanteziile sexuale ca pe un prilej de conectare cu partenerul? Pot merge spre el cu dorința de a-i expune o latură intimă a sexualității mele, pe care mi-aș dori să o experimentez cu el, fiind un context în care amândoi putem găsi surse noi de satisfacție care să aducă ceva proaspăt sexualității de cuplu. În același timp, odată ce aleg să împărtășesc cu partenerul fanteziile mele, îi fac onoarea de a-mi cunoaște aspecte deosebit de profunde din intimitate, crescând astfel conexiunea din cuplu.

℗PUBLICITATEÎn același timp, dacă îmi asum acest risc, sunt șanse mari să creez un cadru în care și partenerul meu să se deschidă cu acele lucruri pe care el și-ar dori să le experimenteze sau, cel puțin, îl pot provoca să-și acceseze propriile dorințe și plăceri mai în detaliu. Astfel, prin explorare și joacă, putem să descoperim împreună acele activități sexuale care ne satisfac cel mai mult, punând accentul pe acele aspecte suficient de personalizate și distincte din fiecare dintre noi.

Invitație la o abordare diferită

Atunci când îmi schimb perspectiva de la „dacă o să-și schimbe părerea despre mine?“ la „uite o oportunitate de cunoaștere și conectare cu partenerul meu!“ cresc șansele ca fanteziile sexuale pe care le am să fie primite cu deschidere și curiozitate. Altfel spus, să alegem inițiativa, explorarea și joaca pentru a aduce sexualității împărtășite o nouă lumină.

Pentru mai multe conversații autentice despre sex alături de partenerul tău, îți recomand cartea Dezvăluirea sinelui tău sexual.


Citește și: 

Cezara este psiholog format în Terapia cognitiv-comportamentală și psihoterapeut de familie în formare cu o specializare pe Sexualitate umană. Lumea interioară și relațională a adolescenților și adulților este cea care o atrage, restabilirea echilibrului interior fiind scopul în jurul căruia se învârte activitatea ei.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0