Skip to content

Parfumul are abilitatea minunată de a ne ridica moralul sau de a ne schimba starea de spirit, iar cu o aromă strălucitoare și plină de gust precum cea a cireșelor, pepenelui, zmeurei sau piersicilor nu poți da greș; mai ales vara, când simțim nevoia de o doză de energie în zilele extrem de calde.

Ușor de purtat în orice împrejurare, mirosurile pe bază de fructe sunt perfecte pentru un parfum de zi cu zi. Fie că este vorba despre o ieșire la terasă, o plimbare pe plajă sau o zi obișnuită la birou – există un parfum fructat potrivit pentru fiecare eveniment.

Aromele fructate sunt ideale pentru sezonul cald din diverse motive: tind să fie puțin mai ușoare decât parfumurile florale, nu vor fi copleșitoare în zilele caniculare sau umede și, nu în ultimul rând, sunt mai interesante față pe parfumurile citrice care pot fi prea comune vara. Chiar dacă unele efluvii fructate pot părea frivole, fiind asociate cu populația mai tânără, situația s-a schimbat, mulți parfumieri celebri folosind fructele într-un mod mai sofisticat și profund. 

Te gândești să împrospătezi colecția ta de parfumuri cu o aromă fructată? 

Mai jos am selectat parfumuri deosebite care îmbină fructele suculente cu alte note, rezultând niște arome complexe, dinamice și atrăgătoare. Găsești zeci de opțiuni, împărțite în zece categorii, câte una pentru fiecare fruct specific verii însorite.

Citricele nu au fost incluse, deoarece, în mod justificat, aparțin unei întregi categorii în sine, menționată într-un articol anterior; iar o clasificare mai amănunțită va fi rezervată pentru un material viitor.

Piersica – Nota de piersică are o istorie foarte lungă, fiind una dintre cele mai prezente note în parfumurile care au rezistat și astăzi, după zeci de ani de la apariția lor. Într-un parfum, piersica dă aproape aceeași textură catifelată pe care o simți prin mângâierea fructului. Mirosul acestei note variază între dulce, acru și catifelat, creând o senzație de eleganță atemporală. Printre parfumurile care reconstituie cel mai bine delicata mireasmă se numără Roja Dove Diaghilev, Ormaie Yvonne, Guerlain Mitsouko, Farmacia SS. Annunziata Venere sau Tuttle de la Tiziana Terenzi.

Căpșune – Căpșunele proaspete nu numai că au un gust delicios, ci și miros grozav, fiind printre puținele fructe care au un parfum foarte prezent. Fiind un fruct care prevestește vara, aroma dulce a căpșunelor ne duce cu gândul la copilărie, bucurie și lipsa de griji. În parfumerie, nota se duce într-o direcție feminină, câteva exemple de parfumuri fiind Marc Jacobs Daisy Eau So Intense, Imaginary Authors Cape Heartache, Burberry Her sau Venom Incarnat de la Stéphane Humbert Lucas.

Cireșe – Nota de cireașă (amară sau dulce) este foarte des folosită în parfumerie, cu precădere în ultimii ani. Aceasta completează o gamă întreagă de alte note, de la flori albe la alte fructe. Personal, le prefer în combinațiile mai calde și întunecate, alături de note de tutun, piele, ambră sau whisky. Printre parfumurile interesante cu cireșe se numără Guerlain L’Homme Ideal Extrême, Ramon Monegal Cherry Musk, Room 1015 Cherry Punk sau Avon Attraction Desire, fiind o varianta mai accesibilă, dar bine realizată.

℗PUBLICITATEPepene roșu – Deseori fiind prezent în parfumurile aquatice sau acvatice, nota de pepene roșu sau verde adaugă umezeală, o iluzie de apă, de răcoare, de aer oceanic. Aș spune că această notă duce mai degrabă spre ideea de castravete proaspăt feliat și nu spre o felie de pepene făinos și rece. Câteva sugestii interesante cu notă de pepene verde sunt Carolina Herrera Chic For Men, Floraïku Young at Heart, Revlon Charlie White sau Bleu Satin de la MDCI.

Pepene galben – Deși este des folosită și în parfumurile acvatice, nota de pepene galben conferă o atmosferă ușor tropicală, exotică, adăugând o adâncime și rotunjime formulei parfumului, fiind astfel potrivită pentru parfumurile solare, calde sau dulci. Printre exemple de referință se numără State of Mind Open Mind, Calvin Klein Escape, Elizabeth Arden Sunflowers sau Le Parfum de Therese de la Frederic Malle.

Zmeura – Mai sofisticată decât o căpșună, dar la fel de delicioasă, zmeura apare destul de des în creațiile marilor parfumieri. Având un efect suculent, dulce-acrișor, notele de zmeură oferă parfumului o dulceață profundă și funcționează în armonie perfectă cu alte fructe suculente, citrice, trandafiri sau iasomie. Totodată, este una dintre notele preferate atunci când sunt folosite acordurile de piele. Printre parfumurile cu zmeură se numără MDCI Les Indes Galantes, Dior Rouge Trafalgar, Nina Ricci Nina Rouge, Orlov Paris Burning Desire sau Love Shot de la Ex Nihilo.

Ananas – Fiind des folosit în parfumurile marketate pentru bărbați, nota de ananas a devenit populară odată cu parfumul Aventus de la Creed. Totuși, efectul energizant, dulce și exotic al ananasului este prezent într-o gamă largă de stiluri parfumistice, de la variante acvatice și până la variante cu tămâie și vanilie. Patru dintre variantele de parfumuri cu notă de ananas sunt Laboratorio Olfattivo Vanagloria, Montblanc Explorer, Maître Parfumeur et Gantier Soie Rouge sau Parfums Dusita Moonlight In Chiangmai.

Mere – Cu o aromă versatilă, perfectă pentru a fi purtată atât de femei cât și de bărbați, în zilele și nopțile de vară, nota de măr poate fi cea mai potrivită alegere când cauți ceva simplu, dar atractiv. Are un efect revigorant, crocant, proaspăt, ce duce cu gândul la o elegantă nonșalanță. Printre parfumurile ce conțin nota de mere întâlnim Hermès Un Jardin Sur Le Toit, Donna Karan Be Delicious, Nina Ricci Nina, Kajal Dahabsau Solstis de la Fragrance Du Bois.

Prune – Probabil nu cu un potențial foarte mare în mintea multor utilizatori de parfum, nota de prună este un element ce creează acel je ne sais quoi în parfumurile elegante, potrivite în special pentru seară. Fructele zemoase se completează de minune cu vanilie, miere, ambră, lichioruri, scorțișoară și alte condimente. Printre parfumurile cu note de prune se numără BDK Wood Jasmin, Wesker Eau De Mystique, Maison Violet Pourpre d’Automne sau Feminité du Bois de la Serge Lutens.

Pere – Dând o senzație de curățenie, suculență, strălucire, ușor acvatică, nota de pară este adăugată de obicei pentru a crea un efect de prospețime, nefiind nota principală într-un parfum. Neavând un miros dulce și greu, ci mai degrabă delicat, acordul de pară modernizează un parfum. Printre parfumurile care interpretează cu succes nota de pară se numără Guerlain Angélique Noire, Givenchy Irresistible, Teo Cabanel Très French sau Matiere Premiere French Flower.

Perfume Curator este atras de toate formele de artă, orice este frumos și capabil să-i trezească simțurile. Arta olfactivă i-a stârnit interesul încă din adolescență, și a devenit tot mai interesat de simțul mirosului, istoria, industria și procesul creativ din spatele parfumurilor. Își imaginează parfumul drept o extensie a personalității noastre, o modalitate de a comunica ceva, fără să fie nevoie să spunem nimic.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0