Skip to content

De profesie jurnalist, protagonista interviului #CeNuVreauSăȘtieLumeaDespreMine de astăzi, de pe Pagina de Psihologie, este una dintre cele mai vocale persoane publice din social media. Spune lucrurilor pe nume, nu se jenează să se autoironizeze și nici nu încearcă să facă să pară totul roz, când lucrurile sunt mai mult decât încurcate. Recunoaște franc că maternitatea nu este ușoară și că doar iubirea poate edulcora această perioadă grea de după naștere. Despre anxietăți personale, dureri, familie și puterea de a trece peste tot cu voință și ajutor am discutat cu Ana Barbu, în rândurile ce urmează.

Cum arată toamna ideală pentru tine?

Toamna ideală vine cu soare și un copil care nu face tantrumuri seara, după grădiniță.

Care este cea mai mare provocare, din postura de mamă?

Cea mai mare provocare în calitate de mamă cred că este îmbinarea statutului de mamă cu cel de femeie. Este greu de menținut balanța − lucru atât de necesar, însă, pentru că altfel te pierzi pe tine și te frustrezi!

Ce sfat le-ai da celor proaspăt devenite mame, pentru a evita depresia post-partum?

Nu cred că pot să eviți depresia post-partum. Poți, cel mult, să o înțelegi mai bine, să o accepți și să-i poți da drumul când ești pregătită!  Și multă vitamina D!

Ca sfat mămicilor: privarea de somn amplifică toate stările depresive, așa că odihniți-vă cât de mult puteți!

Anxietatea pentru tine înseamnă…?

Anxietatea pentru mine înseamnă o frică constantă, care mă paralizează și mă ține prizonieră în propria-mi viață. Am perioade când nu o simt, în care îmi bate obrazul că nu-i dau atenție și momente în care e cu mine în gând 24 din 24 h, și asta este epuizant.

Care este cartea care te-a provocat cel mai tare, dar ai depus orice efort, pentru a o citi până la ultima pagină?

The state of Affairs, de Esther Perel.

Există vreun format TV din străinătate care te atrage și pe care l-ai modera cu mult interes?

Mi-ar plăcea să moderez o emisiune asemănătoare cu a lui Larry King: amuzantă și educativă, cu întrebări incomode adresate invitaților.

De ce am alege să facem sleep training cu copiii?

Sleep training-ul înseamnă a învăța un copil să doarmă independent, fără intervențiile părinților. Mămicile trebuie să înțeleagă că un copil care are multiple treziri pe noapte nu se odihnește corespunzător, iar somnul este o abilitate pe care el trebuie să o învețe. O mamă obosită înseamnă un copil obosit!

Un copil nu se trezește des, pentru că așa este el „din fabricație“, certat cu somnul, cum se zice, el se trezește des din cauza unor programări create din neștiință de către părinți: asocierile. Odată ce bebe scapă de aceste programări, este capabil să doarmă neîntors.

Ultimul serial care te-a captivat și ți-a furat o parte din timp?

Sunt fan tentative eșuate de seriale. Manifest mi-a furat câteva seri, până am renunțat de bunăvoie la el, că a început să mă plictisească. The Witcher m-a prins serile pe canapea până la sfârșit.

℗PUBLICITATE



Care sunt cele mai importante trei valori după care-ți ghidezi viața și comportamentele?

Sinceritate, asumare și onestitate. Nu prea mint, nu-mi prea pasă de etichetele celorlalți, mă simt bine în pielea mea și sunt omul de tip „ce este în gușă și-n căpușă!“. Sunt exact opusul people pleaser.

Dacă ai putea să porți o conversație cu unul dintre cei mai renumiți psihologi sau psihoterapeuți ai tuturor timpurilor, ce l-ai întreba?

Aș întreba-o pe Esther Perel: „Când poți pleca dintr-o căsnicie (unde sunt și copii) și să știi că ai luat decizia înțeleaptă?“.

Care este cel mai recent gest romantic pe care l-ai făcut pentru partener?

Am gătit de ziua lui, cu multă dragoste, și am și avut curaj să-i hrănesc familia. [Râde].

Ce ai schimba în relația cu mama ta?

În relația cu mama aș fi încercat să pun limite mai ferme.

Cum arată o zi perfectă pentru tine?

Sunt omul care adoră să nu facă nimic, așa mă relaxez. Mintea „de maimuță“, miiile de taskuri zilnice și anxietatea îmi fură multă energie. Așa că am nevoie de un unplug, din când în când. Și sesiunile de masaj mă relaxează.

Ce te deranjează cel mai tare la soțul tău?

Mă deranjează că are OCD, iar eu sunt la polul opus.

Numește un defect de-al tău, pe care tu îl consideri calitate.

Sunt dezordonată, și asta nu mă deranjează deloc. În haosul meu, am ordinea mea.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0