Este muzician, regizor, scriitor, specialist comunicare, soție și mamă. A făcut cunoștință cu celebritatea de mic copil, dar a avut capacitatea de a „lua“ doar partea bună a acesteia, fără să-și piardă unicitatea. Este, structural, un om bun și cald, cu care poți dezbate orice subiect vulnerabil, un artist pe care l-am îndrăgit și cu care mă regăseam, în copilărie (atunci când oamenii din jur îmi spunea că semănăm fizic). Doamnelor și domnilor, îmi face o deosebită plăcere să o am invitată astăzi, la rubrica #CeNuVreauSăȘtieLumeaDespreMine, pe paginadepsihologie.ro, pe Ana Maria Vig-Georgescu.
Care a fost primul gând cu care te-ai trezit în această dimineață?
„Iar n-am dormit destul.“ Pun pe mine presiunea celor 8 ore de somn, necesare oricărei ființe umane pentru că scopul meu este să fiu constant în cea mai bună formă pentru familia mea. Media orelor dormite rămâne însă la 6-7 ore de somn pe noapte.
Ai experimentat celebritatea la o vârstă fragedă. Cum a fost pentru tine acea perioadă?
A fost foarte greu și intruziv. Eram cu siguranță prea mică pentru succesul pe care l-am avut. Abia acum îl înțeleg pe tata care nu era neapărat de acord cu ce se întâmpla deși era foarte mândru. O înțeleg și pe mama care mă susținea în tot ce îmi doream să realizez. Era coliziunea unor lumi a căror fundament era dragostea nemărginită pentru copil. Și grija, grija care nu se termina niciodată. Mi-aș dori asta pentru fetița mea? Nu. Aș susține-o dacă ar avea talent? Cu siguranță DA.
Dacă de mâine ai fi nevoită să renunți la cariera artistică, ce drum profesional ai îmbrățișa?
Eu am renunțat de mai multe ori la cariera mea artistică deși ea nu prea renunță la mine, urmărindu-mă chiar și în creșterea Katjei. Am făcut multe pe lângă muzică. Am lucrat ca jurnalist, am fost actriță de musical, mai apoi antreprenor. Acum, după atâția ani de artă care mă bântuie neîncetat pot să spun că în tot ce am făcut a fost și puțină muzică, artă, creativitate.
Cum reușești să-ți îmblânzești gândurile nocturne?
Îmi imaginez că mă plimb pe străzile copilăriei mele. Efectiv plec la o plimbare ca să iau pâine de la Călărași, era un cartier unde mă trimitea bunica mea în verile de la Rădăuți. În Rădăuți mă plimb cel mai des prin gând, când nu pot să dorm. Acolo e raiul copilăriei mele.
Ce înseamnă maternitatea, pentru tine?
Furtună într-un pahar cu apă. Fără să încerc să minimizez procesul. Este atât de intim și de personal ce se întâmplă cu tine ca femeie după ce devii mamă încât eu așa am simțit, că totul e izolat în mine și e o furtună în toată legea. Lucrurile se așază după 3-4 ani și devin mai clare. Cred că maternitatea e adevărata natură a unei femei și ea nu poate să se desfășoare fără să ardă din temelie tot ce știai despre tine.
Care consideri că sunt calitățile tale cele mai importante?
Sunt harnică și sunt un om bun, onest. Sunt destul de dură cu mine și nu-mi iert ușor greșelile, mai ales pe cele de mamă. De când o am pe Katja sunt mult mai clară în exprimare pentru că nu mai am timp, nici răbdare și nici nu-mi mai este frică de părerea celorlalți.
Care este emoția care îți dă cel mai mult de furcă?
Frica să nu ni se întâmple ceva. O aveam și înainte dar acum de când sunt mamă mi-e frică să trăiesc dar iubesc și mai mult viața.
Cu care parte a corpului îți este cel mai greu să faci pace?
Nu am și nu am avut niciodată așa ceva. Mie îmi place de mine. Cred ca sunt o femeie frumoasă, mă simt bine în pielea mea și în capul meu deși nu în fiecare zi fluier de bucurie. Oricum, ideea de frumusețe a luat-o razna în ultimul timp așa că sunt mândră de mine și de corpul care a adus un copil pe lume dar și de chipul care a trecut prin multe și a văzut și mai multe dar și-a păstrat încă niște trăsături subtile de adolescentă proaspăt fugită de acasă.
Care crezi că este secretul unei relații longevive?
Conștientizarea faptului că acest legământ nu e doar de dragul de a-l face. Căsnicia poate să fie și foarte grea, vine cu vremuri în care se nasc prăpăstii între cei doi. Dar despre asta e vorba, despre cum urcăm munții și sărim peste prăpăstiile dintre noi ca să rămânem împreună. Cred că există lucruri mai grave decât înșelatul sau minciuna.
Care este locul în care te simți cel mai în siguranță?
Acasă în rutină. Dimineața, cafea pe drum spre grădiniță, Katja cântând în spate în timp ce ronțăie biscuitele pe care i l-am făcut azi noapte. Somnul de prânz cu ea. Plimbarea de seară. Cina. Poveștile de noapte bună. Mai vreau o gustare. Hai la somn că e târziu! Poveștile cu soțul meu după miezul nopții când nu mai suntem întrerupți de zeci de ori. Oboseala cruntă dar și liniștea pe care ți-o aduce sfârșitul unei zile în care din nou ai făcut tot ce ai știut tu mai bine și mai frumos.
Care este vedeta TV, din România, care te inspiră cel mai mult în profesia ta?
Nu am, nici aici nici în altă țară. Sunt un om informat dar nu mă inspiră neapărat cineva. Am o pasiune secretă pentru o casnică pe YouTube din Coreea de Sud, o cheamă Hamimommy. Îl urmăresc cu religiozitate în fiecare luni pe Andrew Huberman care mie mi-a schimbat viața. Însă nu sunt modele, sunt oameni de la care îmi iau informații care mă ajută.
Cât de importantă este casa în care locuiești? Care este locul preferat din casa ta?
Este cea mai importantă parte din viețile noastre. Noi nu mergem în concedii ca să ne simțim mai bine ca acasă. Acasă ne-am creat toate condițiile pentru a ne simți ca în concediu.
Care crezi că este cea mai mare nedreptate care încă dovedește privilegiul bărbatului în raport cu femeia?
Faptul că ni se cere totul. Să fim soții, mame, să facem bani, curat, sarmale, să fim sociabile, să dormim dar nu prea mult, să n-avem riduri, păreri, pretenții. Nu e corect. Cred că în lumea asta lucrurile s-au împărțit foarte clar și ar trebui să ne vedem fiecare de treaba noastră de femei, respectiv bărbați. Când pierdem ordinea asta a lucrurilor apare haosul. E o presiune inutilă pusă pe umerii noștri, generații întregi de femei au adus pe lume copii care au construit lumea așa cum o știm, cred că ne-am făcut bine treaba în mare parte până acum.
Care dintre rețelele de socializare stă cel mai aproape de preferințele tale de comunicare?
Instagram, clar. E prietenos, artistic, curat.
Cea mai recentă dovadă de curaj exprimată a fost atunci când…
Interviul acesta.