Skip to content

Anca Lungu este una dintre jurnalistele care ne încântă atunci când îi citim site-ul, când o vedem la TV sau în social media. După câteva schimbări în plan personal și o mutare din țară, în 2023, Anca a revenit pe micile ecrane din România, în cadrul emisiunii Viața are gust. Despre vară, familie și televiziune am povestit cu Anca într-un interviu relaxat, cu aer de vacanță.

Cum arată vacanța ideală pentru tine și care este cea mai frumoasă amintire din vacanță?

„Ideal“ e un cuvânt pe care mi-am propus să nu-l mai utilizez atât de des, mai ales când vine vorba de așteptări. Nu-mi doresc vacanțe ideale, pentru că sigur mă voi întoarce dezamăgită din orice călătorie, oricât de bine organizată. Nu-mi doresc nici soțul ideal, nici copiii ideali, ci sunt recunoscătoare pentru persoanele din viața mea, așa cum sunt ele, și în același timp învăț să las garda jos, să mă relaxez și să trăiesc viața și inclusiv vacanțele, așa cum vin ele: uneori cu urgențe medicale, alteori cu zboruri care se anulează în ultimul moment sau cu alte situații pe care nu le poți controla. Dar îți voi spune cum arată pentru mine vacanța mare. E acea perioadă din an în care rutina se schimbă. Diminețile sunt mai lungi, micul dejun e în tihnă, cărțile își fac mai mult loc pe noptieră. Vacanța nu are liste cu lucruri de făcut, ci liste cu cărți de citit sau locuri de văzut. Serile se prelungesc în râsetele copiilor a căror oră de culcare se modifică și prezentul devine principalul timp al narațiunii. Mi-e greu să bag mâna în borcanul cu amintiri și să aleg una singură ca fiind cea mai frumoasă dintre vacanțele noastre, dar mi-e ușor să spun că Grecia e locul în care creăm cele mai multe astfel de amintiri.

Care sunt cele mai importante valori de viață pe care le-ai dobândit de când trăiești în Franța?

N-aș putea spune că mi-am însușit valori de viață noi de când locuiesc în Franța, dar aș putea afirma faptul că mi-am întărit niște principii pe care le aveam și că am rezonat cu multe dintre caracteristicile stilului de viață francez: minimalismul, discreția, bucuria vieții simple de zi cu zi.

Cum ai descrie dinamica familiei voastre? Știm că aveți doi copii și împreună formați o familie multiculturală.

Așa e. Suntem o familie multiculturală. Pe lângă faptul că familia noastră are două origini (română și greacă), locuim și ne creștem copiii într-o a treia cultură: cultura franceză. În plus, comunicarea în casa noastră se face în patru limbi. Consider că toate aceste lucruri nu fac decât să ne îmbogățească și, mai important decât atât, să lărgească perspectiva copiilor noștri. Cred că sunt norocoși să poată petrece sărbătoarea Crăciunului în Bucovina, vacanțele de vară în frumoasa Eladă și să trăiască într-o țară în care nu doar nivelul de trai, dar și valorile sunt ridicate.

Ce strategii pentru gestionarea stresului folosești și cum îți ajuți corpul și mintea să ajungă la pace?

Cea mai eficientă și mai rapidă metodă pentru mine este conectarea cu natura. Nimic nu-mi dă mai multă energie decât o plimbare departe de zbuciumul orașului. De multe ori, în weekend, pregătesc prânzul într-un coș de nuiele, ne luăm copiii și mergem să mâncăm fie la munte, fie la mare, fie într-o pădure, unde ei se pot juca liberi, iar noi ne putem relaxa privind cerul și privindu-i pe ei. N-am nevoie de lucruri extraordinare, ci de frumusețea simplă a acestor zile în care tot ce contează e ce se întâmplă acum.

℗PUBLICITATESpuneai într-un alt interviu că Grecia reprezintă pentru tine o a doua casă. Ce ai găsit în Grecia și lipsește din Franța?

Grecia este casa noastră și a reprezentat o casă pentru mine chiar dinainte de a-l cunoaște pe soțul meu. Vacanța în Grecia din fiecare vară devenise o tradiție și ajunsesem la un palmares de peste zece insule vizitate înainte de a-l întâlni pe Harry. Grecia e simplă, iar grecii sunt foarte calzi și primitori. Felul în care te simți în Grecia și dorința de a te întoarce în fiecare an se datorează, în cea mai mare parte, oamenilor. Gurmanda din mine ar adăuga pe listă și bucătăria grecească, o bucătărie după chipul și asemănarea celor care au creat-o: simplă, autentică, proaspătă, gustoasă.

Cât de des ajungeți în România și cum arată programul vostru când reveniți pe meleagurile mioritice?

Nu venim foarte des în România, cel puțin nu în formulă completă. Venim fie pentru a petrece timp cu familia, fie dacă am proiecte sau colaborări care implică asta. Părinții mei sunt tineri și le place să călătorească, așa că de multe ori ne întâlnim în afara țării. Anul acesta reuniunea de familie se va întâmpla în Grecia.

Ne-a bucurat mult să te revedem la TV. Noua ta emisiune – Viața are gust – a fost în grila PRIMA TV. Ce planuri ai pentru perioada care urmează în materie de proiecte TV?

Mulțumesc! A fost foarte bine primită de public emisiunea. Am primit și încă primesc mesaje atât de frumoase, încât mi-aș dori să găsesc o cale de a continua să creez acest tip de conținut. Mă voi gândi la o variantă prin care să-mi pot „hrăni“ în continuare publicul. 

Și să încheiem tot cu o întrebare din sfera familiei. Cum arată un weekend de vis pentru familia voastră și care sunt activitățile pe care iubiți să le faceți împreună?  

Cred că am descris deja weekendurile noastre preferate: cele petrecute în afara orașului, în natură. Picnicul e primul pe listă, urmat de drumeții sau parcuri de aventură. 


Citește și:

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0