Considerată una dintre cele mai apreciate terapeute din comunitatea imago din România, Andrada Lupșe reușește prin autenticitate, știință, multă artă și un strop de umor să spună lucrurilor pe nume. Este absolventă a școlii doctorale din Cluj-Napoca, secția de Psihologie, și timp de câțiva ani a practicat terapia cognitiv-comportamentală. De cinci ani s-a specializat în terapia relațională imago și aceasta a devenit menirea ei profesională: să lucreze cu partenerii pentru a-și îmbunătăți relația de cuplu. La mijloc de iulie, Andrada va susține la București workshop-ul Primește iubirea pe care o dorești. Un atelier bazat pe teoria imago și dezvoltat de Harville Hendrix și Helen LaKelly Hunt, creatorii acestei teorii.
Ce le-ar prinde bine românilor să înțeleagă despre relațiile de cuplu?
Cred că ne-ar prinde bine tuturor să ne reamintim constant că o relație se construiește în fiecare zi, că e important să ne dăm voie să ne cunoaștem pe noi înșine, dar și pe cel de lângă noi (și dincolo de ce vedem cu ochiul liber), și cred că cel mai important e să începem să vedem că întotdeauna lucrurile au sens, nu sunt bune sau rele.
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
În psihologia tradițională se vorbește mult despre spațiul-interior, iar în psihologia relațiilor despre spațiul-dintre. Care este diferența?
Psihologia tradițională pune accentul pe individ, pe a ne cunoaște pe noi înșine, ceea ce e un proces important și suntem datori să facem asta o viață întreagă. Totuși, pentru a ne putea cunoaște pe noi înșine, nu o putem face într-un vid, ci avem nevoie de un spațiu relațional. Spațiul-dintre, așa cum este numit în psihologia relațiilor, devine spațiul pentru explorare și creștere pentru ambii parteneri, care veghează asupra relației prin faptul că înțeleg mai profund lucruri despre ei înșiși.
Ești unul dintre reprezentanții terapiei relaționale imago din România. Ce înseamnă imago pentru profesia ta?
Tare mă bucură decizia pe care am luat-o în 2018, de a începe formarea de bază ca terapeut de cuplu imago. Recunosc, pe atunci nu cred că intuiam ce impact major va avea asupra vieții mele profesionale. Cinci ani mai târziu, sunt terapeut imago avansat, prezentator pentru workshop-urile de cuplu certificat internațional și supervizor în cadrul Academiei Imago România. Sunt profund recunoscătoare pentru lecțiile învățate, formându-mă în cadrul comunității imago România. Acest lucru mi-a permis să-mi dau voie să lucrez altfel cu cuplurile din cabinet, trecând de la rolul de „arbitru“ al relației la terapeutul care ghidează spațiul dintre parteneri înspre creștere și vindecare.
Dar pentru viața ta personală?
Nici nu-mi imaginez cum ar fi viața noastră de cuplu fără imago. Eram deja de doi ani în relație cu Sergiu, soțul meu, atunci când am început formarea, și asta ne-a ajutat foarte mult să implementăm pașii dialogului imago în dinamica vieții noastre de zi cu zi. Între timp, ne-am și căsătorit, am trecut și noi prin episoade de luptă de putere, și cred că o vom mai face atâta timp cât conflictul este calea înspre vindecare, dar pentru cuplul nostru, imago este un fel de a fi deja. Cel mai mult folosim oglindirea și validarea în comunicarea noastră. Trebuie să recunosc, uneori, Sergiu reușește să implementeze acești pași mai bine decât mine (râde).
Știm că ești unul dintre terapeuții care lucrează doar cu metoda imago și doar cu cupluri. Cum a fost să faci această schimbare în activitatea ta clinică?
Îmi doream deja de ceva vreme să fac această schimbare, dar cu toate acestea, la început tot înfricoșător mi s-a părut. Acum, mă bucur că mi-am dat voie să mă ascult și să mă imersez în metoda imago. Simt că-mi aduce mult mai multă claritate în proces, profunzime și ce mi se pare cel mai fascinant e că întotdeauna mai e ceva de descoperit și de înțeles.
Pe lângă terapiile de cuplu din cabinet, susții și workshop-uri pentru cuplu. Care sunt beneficiile acestor workshop-uri?
Iubesc să facilitez workshop-urile pentru cupluri, pentru că dinamica de grup care se creează contribuie mult la acel „spațiu-dintre“, iar cuplurile au parte atât de vindecare și creștere în cuplu, dar și văzând și interacționând cu alte cupluri. Este un workshop pe care l-aș recomanda oricărui cuplu, indiferent de etapa relației în care se află, pentru că poate aduce multă claritate despre ce se întâmplă în dinamica de cuplu, dar fără a o eticheta ca fiind bună sau rea, ci mai degrabă totul are sens, dacă privim cu deschidere și curiozitate.
La mijlocul lunii iulie, vei susține un astfel de workshop („Primește iubirea pe care o dorești“) pentru cupluri la București. La ce se pot aștepta cei care sunt interesați să se înscrie?
Am ținut până acum șase ediții ale workshop-ului la Cluj-Napoca și mi-am făcut curaj să întâlnesc și cuplurile din București la ediția din 15-16 iulie. Participarea la workshop înseamnă o invitație înspre o experiență vie în doi. Pe parcursul celor două zile, voi însoți cuplurile prin explicații și teorie pentru, a putea înțelege mai profund care sunt bagajele lor emoționale din copilărie și felul în care ele călătoresc în relația actuală, contribuind la conflictele din relație, dar și cum pot învăța să devină un cuplu conștient și să-și re-romantizeze relația. Cele două zile vor fi organizate în jurul exercițiilor pe care cuplul le desfășoară împreună folosind pașii dialogului imago – oglindire, validare, empatie.
Bazându-te pe experiența ta terapeutică, care sunt calitățile cele mai importante ale unui terapeut imago?
Aceste calități sunt și cele după care încerc și eu să mă ghidez: autenticitatea – capacitatea terapeutului de a rămâne constant în acest proces de auto-cunoaștere, de a fi sincer și de a-și asuma etapa de dezvoltare în care se află; simțul umorului – capacitatea terapeutului de a nu se lua atât de în serios și de a aduce o rază de speranță, chiar și atunci când totul pare atât de serios.
Rămânând la experiența clinică, care sunt indicatorii care-ți confirmă că terapia cu un cuplu se îndreaptă într-o direcție bună?
Atunci când cuplurile încep să vorbească despre lucruri dificile în timp ce păstrează un spațiu de siguranță emoțională, dar și când încep să facă loc interacțiunilor lipsite de negativitate, construind și pe ce poate merge între ei, nu doar analizând ce nu merge.
Dacă ar fi să transmiți un mesaj cheie pentru partenerii care au citit acest interviu, care ar fi acela?
Sunteți în relația potrivită, cu omul potrivit, care vă poate ajuta să vă vindecați rănile din copilărie, dar lângă/cu care puteți învăța să și creșteți împreună pentru a putea să vă simțiți un sine întreg.
Citește și: