Skip to content

Andreea Brașovean este una dintre cele mai apreciate jurnaliste din tânăra generație. Bine pregătită din punct de vedere profesional, cu o inteligență aparte și o căldură umană deosebită, a reușit să ajungă la mințile și inimile telespectatorilor de-a lungul timpului. Mulți ani am văzut-o ca reporter în cadrul Știrilor PRO TV, apoi a devenit unul dintre prezentatorii știrilor de la DIGI 24, iar din această toamnă este implicată în două noi proiecte marca Pagina de Psihologie.   

Cum s-a schimbat viața ta de când cu pandemia de COVID-19?

M-am adaptat vremurilor, așa cum au făcut toți oamenii responsabili. Emoții nu am pentru mine, pentru că duc un stil de viață sănătos, dar m-ar afecta foarte tare să știu că aș putea transmite virusul celor dragi mie. Așa că a fost o perioadă în care am evitat zonele aglomerate, chiar dacă îmi plac, pentru că oamenii îmi dau o energie bună. Mi-au lipsit lucrurile pe care le făceam înainte, mersul la teatru, la concerte, festivaluri, chiar și la terase. Dar m-am bucurat de compania prietenilor și a familiei, în cercuri mai restrânse. 

Cum a fost vacanța de vară pentru tine?

A fost o vară foarte plină. Diferită de planurile inițiale. Am avut un program destul de încărcat pe plan profesional, dar am reușit și să fug din București și să mă relaxez. Am profitat de fiecare zi liberă și am făcut câteva drumeții în vârf de munte, am fost și la mare, și acasă, la Târgu Mureș. Un loc care mi-a rămas în suflet este Sfântu Gheorghe. Acest loc din deltă are o energie foarte specială și mi-a oferit multă liniște și plăcerea de a umbla desculță peste tot. 

Care este cea mai memorabilă amintire cu care s-a încheiat vara pentru tine?

Vara îmi rămâne în suflet și abia aștept toamna. Pe plan personal, finalul verii a fost sub semnul prieteniei, plin de evenimente frumoase alături de oamenii apropiați, de la cununia unei prietene la Satu Mare, într-un cerc foarte restrâns, la o fugă spontană la mare cu cea mai bună prietenă a mea din liceu. Acum număr zilele până când va veni pe lume fetița unei alte prietene foarte bune. Pe plan profesional, a venit această provocare din partea voastră (a Paginii de Psihologie), care mi-a deschis noi perspective și m-a scos din zona în care eram obișnuită sa fiu de ani de zile.

Din această toamnă vei avea 2 noi proiecte la Pagina de Psihologie; ce ne poți spune despre ele?

#EpicTalk și #BraveTalk sunt două proiecte care mi-au adus fluturi în stomac. La început de emoție, apoi de bucurie. Emoții, pentru că era ceva nou și necunoscut pentru mine, iar bucurie pentru că discuțiile cu invitații au decurs foarte firesc și natural și am aflat lucruri noi și interesante. 

Ce este #BraveTalk?

Așa cum îi spune și numele, #BraveTalk este o discuție curajoasă despre subiecte care stârnesc controverse de multe ori, deși nu ar trebui. În societatea noastră nu se vorbește foarte deschis și relaxat despre educația pentru sănătate, educația sexuală și ce înseamnă acestea. Există foarte multe mituri pe care invitații noștri, psihologi și persoane publice, le demontează. S-ar putea ca uneori să roșești, dacă nu ai fost obișnuit în familie sau în mediul în care te învârți, când se discută despre aceste subiecte atât de importante, până la urmă, pentru dezvoltarea noastră cât mai armonioasă.

#EpicTalk este numele unor conferințe, a unei serii de interviuri scrise, iar, din luna septembrie, și al unui podcast – Cum este pentru tine acest nou rol de gazdă a lui?

A fost o nouă provocare pentru mine și o ocazie bună de a ieși din zona de confort. Eram obișnuită cu sobrietatea știrilor, iar acest proiect este unul mai relaxat. Stau de vorbă cu oameni frumoși, care „dau din casă“ și vorbesc despre relațiile lor. Probabil că multă lume se gândește, atunci când aude cuvântul „relații“, la partenerul de viață, dar vorbim despre relațiile cu călătoriile, cu comunitatea, cu diverse persoane și chiar relația pe care o avem cu cardul și cumpărăturile. La #EpicTalk aflăm cât de extinsă este această zonă și că, de fapt, inteligența relațională se întinde pe foarte multe planuri. 

Spune-ne câteva secrete din culisele podcastului…

℗PUBLICITATE



Cred că cei care ne vor asculta vor afla câteva ponturi foarte bune de la invitați, pe care le vor putea pune în practică, fie că își doresc să afle cum se pot implica în comunitate și cum pot face voluntariat, chiar dacă nu au prea mult timp la dispoziție, fie că vor să afle unde pot călători în această perioadă atipică și cum își pot pregăti copiii pentru o călătorie cu avionul sau unde este limita între shoppingul de plăcere și cel adictiv. 

Pentru acei oameni care nu știu ce înseamnă podcast, cum le-am putea explica pentru ca ei să-și facă o imagine cât mai clară?

Le pot spune că seamănă cu ceea ce se întâmplă la radio, dar pot asculta emisiunile atunci când vor, unde vor și nu ne întrerupe nicio pauză de publicitate. Podcastul este un dialog care reduce distanțarea fizică și ne ajută să ne simțim în siguranță împreună. 

Ce emoții ai trăit când te-ai așezat în fața microfonului și ai început prima conversație din seria de podcast #EpicTalk?

A fost teama de necunoscut, intram într-o zonă oarecum străină mie. Podcastul îmi amintește da radio și chiar am avut contact cu această lume, dar de fiecare dată când am avut intervenții la radio, citeam știri. Acum am avut discuții libere, intime și, pe alocuri, vulnerabile. 

Cum a început colaborarea ta cu Pagina de Psihologie și cum e să faci parte din această echipă?

Obișnuiam să citesc paginadepsihologie.ro și destul de multe cărți din zona psihologiei, am fost prezentă și la evenimentele organizate de Pagina de Psihologie și am prins drag de acest loc atât de preocupat de nevoile oamenilor. Concret, am prezentat, împreună cu Amalia Enache, ediția din 2019 a conferinței #EpicTalk, apoi am continuat cu un articol despre un profesor foarte bun și dedicat, din județul Călărași, după care lucrurile s-au legat firesc și am ajuns la podcastul #EpicTalk, dar și la proiectul video #BraveTalk. Mă onorează să fac parte din această echipă.

Cum e să treci de la subiectele serioase ale știrilor la subiecte de psihologie, așa cum sunt relațiile, educația sexuală și educația pentru sănătate?

Sunt subiecte la fel de serioase, din punctul meu de vedere. De câțiva ani buni mă interesează zona aceasta a psihologiei și este o ocazie foarte bună și pentru mine de a afla lucruri noi de la invitații noștri și de la psihologi.

De ce crezi că este important ca românii să înțeleagă ce înseamnă, cu adevărat, educația sexuală?

Ar fi bine să înțeleagă ce înseamnă educația sexuală pentru că există foarte multe mituri și foarte multe idei preconcepute despre acest subiect. Să fim serioși, câți dintre adulții de azi au avut curajul să discute cu părinții aceste subiecte? Cred că foarte puțini erau deschiși la acea vreme să vorbească despre aceste subiecte „rușinoase“. Educația trebuie să pornească de la adulții de azi, care nu au avut parte de aceste discuții deschise în copilărie și adolescență. Copiii au nevoie să fie informați și să simtă că primii la care pot apela atunci când au o problemă sunt părinții și profesorii. Educație sexuală nu înseamnă sex, înseamnă igienă, înseamnă sa îți cunoști corpul și că e important să mergi la medic, înseamnă să știi ce drepturi ai. 

Care este cea mai importantă concluzie la care ai ajuns cu privire la rolul educației în viața noastră în toți anii de când lucrezi ca reporter și jurnalist?

Primul impuls a fost să spun că educația e totul. Desigur, sunt multe alte lucruri importante, dar cumva, toate sunt legate de educație. Dacă ne gândim la sănătate, de exemplu, vedem că e în strânsă legătură cu educația. Începem de la lucruri care par banale pentru mulți dintre noi, precum spălatul pe mâini și pe dinți, până la controale medicale periodice. Un om care nu este educat și nu conștientizează importanța acestora pierde enorm. Așa ajung oameni din medii defavorizate să se îmbolnăvească grav: pentru că nu au știut sau au ignorat probleme de sănătate care ar fi putut fi prevenite dacă ar fi avut acces la servicii medicale și educație. România stă foarte prost la acest capitol. Un studiu făcut în urmă cu câțiva ani spune că unul din cinci români nu s-a spălat niciodată pe dinți. Niciodată! Sunt oameni condamnați de lipsa de educație. 

Cum consideri că este rolul tău de jurnalist în viața oamenilor? Ce contribuție speri să ai la starea de bine a comunității?    

Rolul meu, în calitate de jurnalist, este să sesizez aceste probleme (cum ar fi cele enumerate mai sus), să atrag atenția asupra lor, să le sesizez problemele autorităților, iar acolo unde se poate, să ajut. E incredibil cât de multă implicare din partea comunității există, dar nu și din partea statului. S-a întâmplat de multe ori ca acolo unde nu s-au implicat autoritățile, să se implice oamenii dornici să ajute. Important este ca cineva să le sesizeze aceste probleme.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0