skip to Main Content

Adolescența este terenul de antrenament pentru viața de adult. Într-o perioadă relativ scurtă, adolescentul suferă o metamorfozare profundă și spectaculoasă. Este o etapă a vieții care poate fi văzută și asemenea unui tunel în care intră puiul nostru copil fiind și din care iese un tânăr adult, care are o gândire diferită, alegeri și preferințe evidente, o identitate destul de bine țesută psihologic și un corp bine echipat din punct de vedere biologic.

Sarcina anilor de adolescență

Pe parcursul adolescenței – care începe în jurul vârstei de 12 ani și durează, în medie, până la 24-25 de ani – fiii și fiicele noastre trec de la o dependență persistentă către o interdependență adevărată, virează de la egocentrism la grijă față de alții și gândirea foarte logică este nuanțată cu un tipar mental mai abstract și ipotetic. O altă schimbare pe care părinții se bucură să o descopere este înlocuirea impulsivității cu considerația față de familie și ceilalți semeni. Dar până să observăm toate aceste dovezi de maturizare, evident că avem de făcut față perioadei de alchimie emoțională și de descoperire a unui nou sine. Perioadă care poate semănă pentru unele familii cu turbulențele tipice unui avion care a întâlnit un gol de aer. Chiar dacă suntem anunțați de echipajul de cabină, ne iau prin surprindere. Chiar dacă știm destul de sigur că vor trece, ne stârnesc destul de multă panică și neliniște.

Certurile ce țin aproape părinții de adolescenți

Cert este că pentru a deveni adulții la care noi visăm, adolescenții din familiile noastre au de învățat din propriile greșeli, și să dobândească experiențe variate care să-i pregătească pentru viață. Asta înseamnă că au nevoie din partea noastră de un anumit grad de libertate, de încredere, dar și de limite, reguli și responsabilități. De asemenea, este de știut pentru părinți că bună parte din adolescenți parcă adoră să se certe. Iar psihologia relațiilor ne arată că aceste conversații în contradictoriu merită văzute drept oportunități de consolidare a capacităților cognitive și a celor relaționale. Tot aceste conversații dificile pot să le faciliteze și nevoia de diferențiere, acea stare psihologică care le dovedește că ei sunt ei, respectiv, că sunt altfel decât părinții și rudele din familia extinsă. Ba mai mult, sunt și momente, mai puține ce-i drept, când cearta este singura modalitate prin care adolescenții își păstrează conexiunea cu părinții.

Importanța sexualității

Sexualitatea nu începe în liceu și nici în adolescență, este un proces care se conturează încă din momentul nașterii. Cu alte cuvinte, cu mult înainte ca juniorul din familia noastră să se gândească la sex sau să manifeste primele sale experiențe erotice. Dar, majoritatea părinților aleg să discute ceva mai concret cu copiii lor despre „marea situație“ abia când maturizarea fizică este mai mult decât evidentă. Cu toate că este normală și de așteptat, tranziția către sexualitatea adultă este o chestiune de impact pentru viața adolescentului. Iar relația cu părintele este cea mai bună plasă de siguranță – atât în ceea ce privește partea emoțională a experienței, cât și eventualele consecințe.

℗PUBLICITATEDespre toate aceste subiecte au povestit Mirela Retegan și psihologul Gáspár György în cea mai recentă ediție din Antrenorul părinților, pe frecvențele radio Europa FM.

Ascultă emisiunea până la capăt pentru a afla cum poți câștiga un exemplar din cartea Parenting pentru succes – o carte care te învață ce să faci și ce să nu faci, pentru a susține cu succes adolescența copilului tău.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0