Skip to content

În al doilea episod din noul sezon Antrenorul părinților, de la Radio Europa FM, Mirela Retegan și Gáspár György au vorbit despre cum se transformă rolul de părinte odată cu înaintarea în vârstă a copilului și cu transformarea nevoilor pe care acesta le are. Pentru a-i ajuta pe ascultători să înțeleagă mai bine întregul proces, cei doi parteneri de dialog au pornit de la metafora „cuierului“ – Mirela, a cărei fiică a trecut de vârsta majoratului, a ajuns să simtă că copilul are tot mai puțină nevoie de sprijinul ei și atunci când se întâmplă asta, de regulă mama este mai degrabă un „suport“ peste care tânăra „aruncă“ tot ce îi este la îndemână. 

Pornind de la momentul prezent, Mirela și Gáspár au făcut o călătorie psihologică în timp și au identificat mai multe simboluri care pot descrie metaforic rolul părintelui: cel de cadru, cel de bicicletă, cel de sac de box… urmând ca, odată cu maturizarea, copilul ajuns la vârsta adultă să își „umanizeze“ relația cu părintele și să-l dezobiectifice. 

Psihologia dezvoltării și psihologia relațiilor ne evidențiază faptul că la vârste foarte mici copilul este complet dependent de îngrijitorii săi – iar starea de bine a acestuia, dar și supraviețuirea depind de cât, cum și sub ce formă se implică adulții. Însă, odată cu trecerea anilor, nivelul de independență și de autonomie se dezvoltă tot mai mult, iar implicarea părintelui ajunge să fie adaptată și ajustată. 

℗PUBLICITATE



Dintre toate etapele dezvoltării, adolescența pare să vină cu cele mai multe provocări, asta și din cauza schimbărilor prin care adolescenții trec, dar și a procesului spectaculos de metamorfoză. Cu toate că adolescenții își doresc o tot mai mare independență – centrare pe sine și pe alegerile personale –, prezența părintelui în calitate de monitor este încă esențială; pentru că doar astfel se va ajunge la o autonomie sănătoasă. Iar atunci când vorbim despre autonomie, din punctul de vedere al psihologiei relaționale, aceasta se referă atât la independență (eu pot, eu sunt capabil, eu sunt în stare), cât și la disponibilitatea de a păstra contactul și conexiunea cu părintele. 

Antrenorul părinților este o emisiune de educație parentală, cu accent pe relațiologie (știința relațiilor) și se difuzează în fiecare duminică, de la ora 11, pe frecvențele Radio Europa FM.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0