Skip to content

„De regulă, în filme există supereroi, iar în viața reală avem supereroine”, spune psihoterapeutul Gáspár György, în cea mai recentă ediție din Antrenorul părinților, pe frecvențele Europa FM

Mirela Retegan și Gáspár György au pornit discuția de la specificul lunii martie și au dezbătut, din perspectiva psihologiei relațiilor, importanța și valoarea femeilor și, în special, a mamelor în viața noastră. Prima întrebare, adresată de Mirela, a fost „Ce înseamnă mama pentru tine?“ Întrebare la care vă invităm și pe voi, cititorii acestui articol, să răspundeți, pentru a vă cunoaște un pic mai bine, pentru a avea o claritate mai mare asupra universului interior și pentru a vă putea orienta mai bine în această lume. 

Mai apoi conversația s-a îndreptat spre acele comportamente ale noastre pe care le manifestăm în relația cu mama și de care nu suntem deloc mândri. Dacă este să fim cu adevărat sinceri cu noi înșine, psihologia relațiilor ne evidențiază faptul că noi toți ne implicăm și în comportamente mai puțin pozitive și, uneori, facem asta inconștient în interacțiunea cu mamele noastre. Critica, respingerea, defensiva, judecata, disprețul – sunt doar o parte din aceste acțiuni ineficiente și adesea dăunătoare în interacțiunea cu persoanele care ne-au dat viață sau care ne-au crescut și îngrijit. 

Cine ce a preluat și moștenit de la mama? Care sunt acele comportamente pe care le perpetuăm și le ducem mai departe? A fost, de asemenea, un subiect discutat. Iar realitatea faptică și studiile din psihologie ne arată că nimeni nu vine de acasă cu mâinile goale – cu toții aducem câteva ceva în bagajul nostru emoțional și în repertoriul de roluri. Uneori gesturi sau acțiuni, alteori moduri de a privi spre sine și spre lume, strategii de rezolvare a problemelor sau modalități de iubi și trăi.      

℗PUBLICITATE



Sacrificiul de sine al femeilor și al mamelor, în special, nu reprezintă nicio noutate. Poate că elementul cheie, despre care vorbim, dar încă puțin, este cel reprezentat de faptul că în esență sacrificiul de sine nu aduce beneficii nimănui. Mamele se extenuează și uită de sine, copiii se simt responsabili, vinovați sau îndreptățiți, iar lumea familiei ajunge să fie complet dată peste cap. De aceea, mesajul punctat de Mirela și Gáspár a fost acela ca fiecare femeie să își ofere permisiunea iubirii de sine, ca mamele să îndrăznească să țină cont și de propriile nevoi, să-și asume grija propriei fericiri și să nu uite că rolul de mamă nu este singura lor matrice de funcționare. 

Provocarea lansată de Gáspár, pentru a ne cultiva inteligența relațională, a fost ca fiecare ascultătoare să-și ofere, cel puțin odată la două zile, câte o apreciere de sine sau recompensă. Un feedback pozitiv îndreptat către propria persoană, repetarea unei mantre de întărire a sinelui sau orice gest de autocompasiune și prețuire de sine. 

Întreaga emisiune poate fi ascultată aici:

Cartea oferită cadou de către Pagina de Psihologie, pentru una dintre ascultătoarele emisiunii, a fost Confesiunile unei mamei imperfecte, semnată de dr. Harriet Lerner. 

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0