Skip to content

Când le oglindim emoțiile și le validăm experiența, copiii își găsesc forța de a înfrunta greutățile și realitatea. Este o reală ușurare pentru ei să descopere că sentimentele lor sunt „normale“ și că reprezintă a parte firească a existenței umane, spune psihoterapeutul Gáspár György în cea mai recentă ediție din Antrenorul părinților, emisiune moderată de Mirela Retegan.

Psihologii ne spun că, în calitate de părinți, îngrijitori sau adulți care interacționăm cu copii, avem nevoie de un dram de educație emoțională și de înțelepciune ca să ne dăm seama că toate emoțiile și sentimentele copiilor (și ale noastre) sunt legitime și au sens.

Sănătatea copiilor începe de la educația părinților

Pentru majoritatea dintre noi, este o provocare să implementăm această viziune centrată pe oglindirea și validarea emoțiilor în relația cu copiii, pentru că experiența personală și mesajele pe care le-am primit în propria copilărie ne trimit într-o direcție opusă. Adesea, ni s-a spus că emoțiile negative sunt „rele“, drept urmare, dacă le simțim, ceva este rău în noi.

Asta a generat, în timp, o teamă față de frică, rușine față de tristețe, vinovăție față de furie sau invidie ș.a.m.d. Dar, de asemenea, s-ar putea să fi fost induși în eroare: de exemplu, când simțeam durere eram încurajați să ne punem un zâmbet pe față și să strângem din dinți; când eram cuprinși de frică ni se spunea că totul este doar în capul nostru; când simțeam ură ni se inducea că este doar puțină antipatie; astfel, mulți dintre noi am învățat să pretindem că ne este bine și suntem cu adevărat fericiți, deși realitatea noastră emoțională ne comunica altceva.

℗PUBLICITATE



Psihologia relațiilor ne transmite că avem nevoie de educație emoțională, pentru că emoțiile fac parte din patrimoniul nostru genetic, iar dacă nu le descifrăm limbajul ajungem să ne mințim noi pe noi. După cum spune dr. Haim Ginott: „Peștii înoată, păsările zboară, iar oamenii simt.“

Despre cât de importantă este conectarea emoțională dintre părinte și copil, despre cum pot părinții să-și ajute copiii să se simtă în siguranță, aflați mai multe ascultând Antrenorul părinților, difuzat în fiecare duminică, de la ora 11, pe frecvența Radio Europa FM.

Unul dintre ascultătorii fideli ai emisiunii a avut șansa de a câștiga un exemplar din cartea semnată de psihologul american Madeline Levine, Parenting pentru succes: Cum să ne creștem copiii bine.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0