skip to Main Content

Una dintre provocările cel mai des întâlnite la nivelul sănătății mintale este depresia. Potrivit OMS, 5% din populația adultă a lumii suferă din cauza depresiei. Asta face ca tulburarea depresivă să devină una dintre cele mai răspândite cauze ale disfuncționalității la nivel mondial și, drept urmare, o preocupare majoră a experților în sănătate mintală și emoțională.

Dacă tristețea este o emoție firească și prezentă în existența fiecăruia dintre noi, depresia este o stare prelungită de neputință, lipsă de speranță și de nădejde, care afectează aproximativ 280 de milioane de oameni din întreaga lume. Putem recunoaște un episod depresiv prin câteva caracteristici destul de evidente: stare depresivă ‒ care se resimte ca tristețe, iritabilitate sau senzația de gol ‒, lipsa plăcerii sau a interesului față de anumite activități, pentru o perioadă de aproximativ două săptămâni. Dar adesea sunt prezente și alte aspecte psihologice, cum ar fi reducerea capacității de concentrare, vinovăție sau stimă de sine extrem de scăzută, gânduri negative (inclusiv de suicid), modificări în ceea ce privește somnul, schimbări ale comportamentului alimentar (scăzut sau crescut în greutate), stare de oboseală sau lipsă de energie.

Depresia: o problemă sistemică, nu doar individuală

În ciuda faptul că majoritatea clinicienilor conceptualizează depresia ca fiind o problemă a individului, psihologul relațional Gáspár György ne îndeamnă să privim depresia ca o problemă interpersonală. Mai exact, chiar dacă simptomatologia este observată la individ, depresia indică o disfuncționalitate la nivel de cuplu, de familie sau de sistem. Adesea, stările depresive apar atunci când suferim diferite pierderi (mai mult sau mai puțin evidente) și nu beneficiem de contextul relațional optim, pentru a ne exprima durerea și emoțiile dificile aferente. Atunci când trecem prin astfel de perioade, recomandarea specialiștilor este aceea de a ne recunoaște și exprima trăirile și senzațiile, căutând să folosim cuvintele care să descrie cât mai concret ceea ce simțim și ceea ce se petrece în universul nostru interior. Dar, din cauza indisponibilității educației emoționale și a neștiinței, adesea, suntem tentați să-i încurajăm pe cei din jur să-și înghită emoțiile dificile sau să și le reprime. Aceste mecanisme de apărare sunt eficiente pentru scurte perioade de timp, pentru că întotdeauna corpul își cere drepturile, și emoțiile reprimate se transformă în stări care ne împiedică funcționarea de zi cu zi.

Depresia nu afectează doar populația adultă. Din nefericire, este o tulburare frecvent întâlnită și în rândul copiilor și al adolescenților. Iar dacă este tratată cu indiferență sau ignorată, aceasta tinde să se cronicizeze în timp. Simptomatologia copiilor este asemănătoare cu a adulților, și adesea este acompaniată de stări de anxietate, neliniște sau îngrijorări. De asemenea, pot să apară și probleme școlare, indiferent că facem referire la note sau la comportamente de care se plâng colegii de clasă ori cadrele didactice.

Adulții adesea se întreabă cum este posibil ca un copil să aibă depresie, din moment ce problemele sunt în treaba părinților. Cel mai des întâlnite cauze ale depresiei la copii sunt: dificultățile din sistemul familial, bullyingul, abuzul de variate feluri, depresia părinților, pierderile de variate feluri ori lipsa de sprijin psihologic și emoțional. Există situații în care depresia copiilor este activată de un singur eveniment, cum ar fi divorțul părinților, schimbarea școlii, pierderea unui prieten sau respingerile venite din partea semenilor.

℗PUBLICITATEDacă un părinte suspectează că cel mic ar putea să sufere din cauza depresiei, se recomandă solicitarea ajutorului de specialitate și începerea unui proces de psihoterapie individuală și de familie. Depresia fiind adesea un fenomen relațional, este important ca și intervenția să pună relațiile în centrul atenției.

Despre formele de depresie, despre cauze și despre modalități de tratament au povestit Mirela Retegan și Gáspár György, în cea mai recentă ediție din Antrenorul părinților, pe frecvențele Radio Europa FM. Ascultă emisiunea până la capăt și află care sunt recompensele pentru ascultătorii fideli.

În cadrul acestei ediții, premiile au fost: cartea Cum să bagi depresia în depresie și volumul Dincolo de parenting și teorii.      

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0