Skip to content

Despre ce este plictiseala și despre cum îi putem face față au discutat Mirela Retegan și Gáspár György în cea mai recentă ediție din Antrenorul părinților, pe frecvențele radio Europa FM

Din punct de vedere psihologic, plictiseala este starea pe care o trăim atunci când ne pierdem interesul față de activitățile noastre obișnuite și nu mai găsim surse de stimulare. Pentru cei mai mulți dintre părinți, ideea plictiselii poate părea mai mult decât îngrijorătoare, deoarece mintea umană are tendința de a crede că o persoană nu ar trebui să se plictisească vreodată. Iar dacă totuși se întâmplă asta, înseamnă că este de rău. 

Psihoterapeutul Gáspár György ne-a explicat că în acest vremuri complicate, când suntem prinși într-un tăvălug de activități și acțiuni, plictiseala ne poate speria, fiindcă o interpretăm într-un mod nepotrivit. Trăim în secolul în care avem impresia că trebuie să facem ceva în fiecare moment, pentru a nu rata nimic, iar simplul gând că ne-am plictisi ne induce anxietate. Și totuși, potrivit psihologiei științifice, este o dovadă de sănătate mintală să avem și momente de non-activitate. 

Ba mai mult, se pare că plictiseala nu doar că ne ajută în menținerea stării noastre psihice de bine, dar are efecte pozitive și asupra creativității și a inovației. Mintea umană, atunci când nu are o activitate structurată, ajunge să depună mai mult efort pentru a aduce de pe tărâmurile imaginației informații pe care să le valorifice în viața reală. Astfel, este indicat ca în calitate de părinți și îngrijitori să ne gândim de două ori data viitoare când copilul ne spune că se plictisește. Dincolo de a-i normaliza experiența, merită chiar să-i punctăm că este în regulă să ne mai și plictisim, din când în când, că este benefic și chiar util, pentru a putea să fim creativi. 

℗PUBLICITATE



Pentru a ne ajuta să înțelegem și mai bine impactul pozitiv al plictiselii, Gáspár ne-a povestit cum, în copilărie, adulții din familia sa erau extrem de ocupați și indisponibili, iar el, pentru a-și umple timpul, obișnuia să se uite pe fereastră și să studieze gesturile, reacțiile și comportamentele oamenilor. Obicei despre care consideră că l-a influențat, implicit, în alegerea profesiei și în devenirea sa ca psihoterapeut. 

Desigur, privitul pe fereastră este doar una dintre activitățile spre care ne putem îndrepta copiii dacă sunt plictisiți, alte idei bune sunt utilizarea cuburilor lego, descoperirea naturii, desenatul sau coloratul, compunerea de povești sau poezii etc. Mirela și Gáspár au punctat și că este important să vedem care sunt momentele când se plictisesc copiii, atrăgându-ne atenția asupra faptului că epuizarea emoțională sau burnout-ul poate semăna destul de mult cu plictiseala. 

Întreaga conversație poate fi ascultată mai jos:

Și de această dată, doi ascultători fideli au fost recompensați cu un exemplar din cartea: Astăzi, aici, acum și Parenting pentru succes.          

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0