Antrenorul părinților. Ce le dăm și ce le lăsăm copiilor moștenire? [VIDEO] – Pagina de Psihologie
skip to Main Content

Majoritatea părinților își doresc pentru copiii lor să le fie cât mai bine, iar o datină prăfuită de trecerea timpului ne spune că bunurile materiale sunt moștenirea cea mai prețioasă. Ba niște vite, ba cergi sau pământuri – toate acestea făceau parte, cândva, din zestrea cu care un tânăr pornea de acasă. Apoi, lucrurile s-au schimbat și alte bunuri materiale au devenit mai de preț, o casă, o mașină, un cont în bancă; acestea au ajuns să facă parte din darurile despre care părinții considerau că trebuie să le aibă copiii lor când aveau să plece de acasă. Dar oare toate acestea să reprezinte cea mai prețioasă zestre sau să mai fie și altceva? 

Despre acest subiect au vorbit Mirela Retegan și Gáspár György în cea mai recentă ediție din Antrenorul părinților, pe frecvențele Europa FM. Întâmplarea a făcut ca nici Gáspár și nici Mirela să nu fi crescut într-o familie înstărită, drept urmare moștenirea lor avea să fie reprezentată de alte lucruri. Pornind de la experiențele lor personale, cei doi au început să vorbească despre moștenirile psihologice și emoționale, despre abilitățile și deprinderile de viață, dar și despre impactul nociv pe care-l pot avea prea multe bunuri materiale asupra dezvoltării armonioase a copilului.

Concluzia spre care ne-a dus dialogul dintre Mirela și Gáspár este cea potrivit căreia e bine ca părinții să nu facă prea mult din ceea ce copiii pot face pentru propria stare de bine, să le insufle încredere și să-i susțină prin iubirea și înțelegerea lor, dar fără să le frângă libertatea de exprimare, descoperirea propriei identități sau manifestarea propriilor interese. Iar atașamentul sigur este cea mai de preț zestre pentru fiecare ființă umană. Întreaga conversație este disponibilă în înregistrarea de mai jos: 

℗PUBLICITATECele două volume scoase la concurs pentru ascultătorii emisiunii sunt Astăzi, aici, acum și Știința atașamentului.

Pagina de Psihologie

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută