Antrenorul părinților: Copii fericiți sau copii de succes? [VIDEO] – Pagina de Psihologie
skip to Main Content

Dacă-i întrebi pe părinți ce-și doresc pentru copiii lor, vor spune fără ezitare că vor să fie oameni fericiți și de succes. Iar atunci când folosim aceste cuvinte, în mintea fiecăruia dintre noi apar diferite definiții despre succes și fericire. Adesea vedem succesul ca fiind asigurat de rezultatele școlare excepționale, de implicarea copilului în cât mai multe activități și de participarea acestuia la concursuri care-i confirmă excelența și valoarea academică. În ceea ce privește fericirea, ne imaginăm că ne-am făcut treaba suficient de bine dacă-l protejăm pe copil de emoțiile negative, dacă-i cultivăm sentimente pozitive față de sine și dacă nu are de înfruntat greutățile vieții. 

Însă Mirela și Gáspár, în cea mai recentă ediție din Antrenorul părinților, difuzată în fiecare dimineață de duminică pe frecvențele Radio Europa FM, au întors cele două concepte – succesul și fericirea – cu susul în jos și ne-au arătat că lucrurile pot fi privite și dintr-o altă perspectivă. Fericirea, spune Gáspár, este o trăire de scurtă durată și nimeni nu poate fi doar fericit. Deoarece viața este bogată și în multe emoții negative, care sunt firești și normale în procesul nostru de creștere și de dezvoltare personală, propunerea psihologilor este să punem accentul mai cu seamă pe starea de bine, care implică și zbuciumul inevitabil al condiției umane. 

Pe de altă parte, succesul nu are nicio valoare dacă nu este unul autentic, dacă nu este pliat pe nevoile, aptitudinile și interesele cele mai puternice ale copilului. Succesul veritabil sau autentic este imposibil de dobândit în lipsa unei relații suficient de solide cu propria persoană și cu cei din jur. Pentru că acest tip de succes presupune să fii cea mai bună versiune a ta, dar nu de unul singur, ci ca parte din comunitatea de care aparții. Iar acest succes rezultă și din impactul pe care munca și dăruirea ta îl are asupra stării de bine a celorlalți.

℗PUBLICITATEDespre ce înseamnă mai exact starea de bine, despre cum ajungem la succesul autentic și despre cum pot părinții și îngrijitorii să fie cu adevărat alături de copiii lor vă invităm să aflați mai multe în conversația de mai jos.

Ca de fiecare dată, fidelitatea ascultătorilor a fost răsplătită cu câte un premiu care a constat în cartea Astăzi este despre astăzi, volumul semnat de Mirela Retegan, și Parenting pentru succes, cartea publicată la Pagina de Psihologie a autoarei dr. Madeline Levine.

Pagina de Psihologie

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută