skip to Main Content

„Bună dimineața, părinți, bună dimineața, copii!“ s-a auzit pentru ultima dată, în acest an, pe frecvențele radio Europa FM, deoarece Mirela Retegan și Gáspár György au susținut ultima ediție din Antrenorul părinților. Cei doi moderatori au ales să facă o retrospectivă a anului, să puncteze care au fost cele mai semnificative momente și care sunt intențiile pe care le proiectează asupra lui 2023.

În ceea ce privește fenomenele globale, evident au fost amintite și provocările reprezentate de pandemia de COVID-19, dar mai ales faptul că am reușit să-i dăm de capăt și ne-am redobândit libertatea. Dar nici subiectul invaziei ruse în Ucraina și drama vecinilor ucraineni nu au fost trecute cu vederea.

Sfârșitul de an este și despre a trage line

Să ne dăm timp pentru a înțelegem cum au fost acest 12 luni pentru noi ‒ este un alt mesaj cheie pe care psihologul l-a punctat, ca modalitate sănătoasă de a încheia anul 2022. Merită să facem asta ca exercițiu de procesare cognitivă și emoțională, dar și ca modalitate prin care ne pregătim să încheiem un capitol al vieții și să deschidem un altul odată cu intrarea în 2023. Iar acest moment de retrospectivă poate începe cu a rememora care au fost intențiile noastre la începutul anului și ce am făcut pentru a transforma aceste obiective în realitate. Intenția cu acest exercițiu nu este aceea de a deveni autocritici în cazul în care intențiile noastre nu s-au manifestat, ci să înțelegem care este procesul prin care am trecut și ce am învățat din această experiență.

℗PUBLICITATEA privi cu empatie spre trecut

Un alt subiect atins în cadrul emisiunii a fost relația cu părinții noștri și acceptarea copilăriei pe care am trăit-o alături de aceștia. Atât Mirela, cât și Gáspár au punctat cât de necesar este să privim spre cei care ne-au crescut nu doar prin ochii copilului care am fost odinioară, ci și ai adultului care am devenit și care poate înțelege mai bine complexitatea vieții. Iar dacă vom îndrăzni să privim spre trecut și cu alți ochi, vom putea găsi mai ușor sensul din spatele a ceea ce s-a întâmplat și, odată cu asta, să ne eliberăm din lanțurile trecutului.

O nouă rutină, zi de zi

În final, să rămânem cu recomandarea cheie pe care Mirela Retegan a făcut-o pe întreg parcursul acestui sezon: atunci când ne urcăm în mașină și ne așezăm la volanul acesteia să ne amintim să punem un zâmbet pe chip, deoarece acest obicei ne poate face viața mai bună și ne poate îmbunătăți semnificativ relațiile cu cei din jur.

Și de această dată, unul dintre ascultătorii fideli a avut bucuria de a câștiga un exemplar din Știința atașamentului și Dincolo de parenting și teorii, cartea care aduce laolaltă cele mai importante discuții pe care le-am auzit la Antrenorul părinților.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0