skip to Main Content

Se spune că încrederea în noi înșine și cei din jur reprezintă cele două cărămizi de bază în ceea ce privește buna funcționare a ființei umane. În calitate de adulți, suntem interesați să aflăm cum ne putem cultiva încrederea în noi înșine. Dar și atunci când vine vorba despre copii, suntem preocupați de a afla cum să le dezvoltăm această trăsătură psihologică atât de necesară.

Încrederea se referă la abilitatea de a face ceva

Dar înainte de toate să vedem cum am putea să explicăm ce înseamnă încredere. Pornind de la observațiile experților din psihologia relațiilor, încrederea este rezultatul faptului că noi ne ținem de cuvânt. Mai exact, părinții câștigă încrederea copiilor atunci când se țin de promisiuni. Iar noi ne câștigăm încrederea în propria persoană atunci când facem ceea ce promitem să facem. Dacă ajungem să promitem și apoi să nu ne ținem de cuvânt sau dacă spunem că vom face ceva și apoi nu mai facem, acestea sunt atitudinile care lezează cel mai profund încrederea. Atât în noi înșine cât și în ceilalți oameni.

Contrar a ceea ce am putea crede, încrederea nu are legătură cu a ne concentra excesiv pe sine. Deoarece, așa cum ne arată și studiile de specialitate, asta poate duce la o creștere substanțială a nivelului de narcisism, dar și al prea multă îndreptățire. Atunci când accentul se pune pe a fi cel mai bun în toate și a depăși pe toată lumea, ajungem să întâlnim mai multă suferință decât stare de bine. La acest capitol, încrederea nu este sinonimă cu a ne percepe ca fiind speciali, ci mai degrabă merge mână-n mână cu unicitatea fiecărui individ în parte. Această unicitate recunoscută și cultivată îi poate ajuta și pe cei mici și pe cei mari să avanseze spre „harul“ lor, spune autoarea cărții Parenting pentru succes, dr. Madeline Levine.

℗PUBLICITATE



Ce putem face ca să-i ajutăm pe copii să-și crească nivelul personal de încredere:

  • Să le transmitem încrederea pe care le-o purtăm noi și să le reamintim că adesea limitarea cea mai mare vine din partea propriei minți.
  • Să-i ajutăm să-și spargă scopurile în scopuri mai mici și mai ușor de atins.
  • Să-i susținem în încercările de a-și extinde zona de confort.
  • Să-i ajutăm să înțeleagă că înainte de toate este nevoie să riște și apoi își vor întâlni curajul.
  • Să le reamintim că încrederea sănătoasă în forțele proprii se dobândește pas cu pas.

Pentru mai multe informații practice despre cum le putem cultiva copiilor încrederea, dar și pentru a afla cum poți câștiga cărți de la Pagina de Psihologie, urmărește întreaga ediție din Antrenorul părinților, difuzată duminică de duminică pe frecvențele Europa FM.


Citește și:

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0