fbpx
skip to Main Content

Fiecare alegere are un preț: ceva ce câștigăm, ceva ce pierdem. Nu există alegeri perfecte. Cu toate acestea, este important să ne asumăm riscuri, dar fără să căutăm soluții în grabă. Uneori, inclusiv în parenting, este mai înțelept să ne oprim din a căuta soluții și să încercăm să înțelegem. Este atât de tentant să reacționăm la comportamentele copilului sau la ceea ce ne imaginăm cu privire la acțiunile acestuia, fără să căutăm a înțelege de ce face ceea ce face, ce nevoie nu-i este îndeplinită, ce durere emoțională îl apasă. 

Este dovedit științific că alegerile părinților influențează traiectoriile de viață ale copiilor. Spre exemplu, copiii ai căror părinți aleg să pună mai mult accent pe conectarea emoțională și care sunt conștienți de importanța relației au o sănătate mai robustă și performanțe școlare mai înalte, se înțeleg mai bine cu prietenii și manifestă mai puține comportamente violente. Inclusiv de efectele conflictelor maritale sau de divorțul părinților sunt mai protejați. Astfel, dacă ne dorim să vedem cum copilul din viața noastră își stăpânește emoțiile, cum face față stresului și cum își construiește relații sănătoase, este important să nu-i întoarcem spatele și să nu-l ignorăm când își exprimă emoțiile negative, ci să alegem să-i rămânem alături și să-i oferim sprijin. 

Dacă, însă, ca părinți sau îngrijitori alegem să fim nepăsători față de trăirile copilului sau să manifestăm o atitudine critică, acesta învață că sentimentele sale sunt greșite, neadecvate și inacceptabile. Așa cum este posibil să asimileze și ideea că ceva este defect în ființa lui, de vreme ce simte ceva ce nu este „normal“ să simtă. 

Un părinte prezent emoțional poate aduce beneficii uriașe în viața copilului, însă unul glacial și nemilos poate provoca un rău nemăsurat. De aceea, este atât de important să fim conștienți de alegerile noastre, să le cântărim cu măsură și să căutăm a vedea ce efecte au acestea asupra familiei și asupra copiilor noștri.  

℗PUBLICITATE℗PUBLICITATE℗PUBLICITATE℗PUBLICITATE℗PUBLICITATEDespre cum sunt influențați copiii de alegerile părinților și despre cum am fost noi (adulții de azi) influențați de alegerile celor care ne-au crescut și îngrijit, au povestit Mirela Retegan și Gáspár György la Antrenorul părinților, pe frecvențele Europa FM. Ediția integrală poate fi ascultată mai jos: 

Doi dintre ascultătorii fideli au putut câștiga un exemplar din cartea Promite-mi, tată! și Astăzi, aici, acum. Ascultă Antrenorul părinților, în fiecare duminică, de la ora 11, și câștigă o carte oferită de cei doi moderatori!


Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0